«EVIG FREDNING OG STELL»: I et brev fra oktober 2002 fortalte krigshelten Sven Nordahl-Hansen at han hadde fått kommunen til å vedta «evig fredning og stell» av disse to gravene. Men kvelden før 17. mai så det slik ut på gravene, hvor Nordahl-Hansens tyske venner Karl Neipel og Peter Ewinger ligger begravet. Foto: Terje Myklevoll/Dagbladet.
«EVIG FREDNING OG STELL»: I et brev fra oktober 2002 fortalte krigshelten Sven Nordahl-Hansen at han hadde fått kommunen til å vedta «evig fredning og stell» av disse to gravene. Men kvelden før 17. mai så det slik ut på gravene, hvor Nordahl-Hansens tyske venner Karl Neipel og Peter Ewinger ligger begravet. Foto: Terje Myklevoll/Dagbladet.Vis mer

Slik så krigsheltenes gravsted ut på 17. mai

Tyskere ofret livet for Norge - skulle få «evig fredning og stell».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Få timer før årets 17. mai-feiring stopper Dagbladets medarbeider opp foran gravene på bildet. Det har gått 71 år siden Peter Ewinger og Karl Neipel ga livene sine for Norge, da de ble hengt for høyforræderi mot Hitler-Tyskland.

Men ingen blomster var å se på heltenes graver i Kristiansand. Dagbladet får bekreftet at gravene så ut på samme måte i dag, på grunnlovsdagen.

Senkede skip Det til tross for at Sven Nordahl-Hansen, som under krigen samarbeidet tett med de to, i 2002 skrev dette i et brev: «Har like etter krigen ordnet med at kommunen fattet vedtak om evig fredning og stell av gravene deres.»

Nå avdøde Nordahl-Hansen hadde selv blitt arrestert i 1944. Dette skjedde under opprullingen av den hemmelige gruppa som hadde forsynt de allierte med presis informasjon om tyske skip som anløp og forlot Kristiansand - inkludert mannskap, størrelse, bevæpning og bestemmelsessted.

Informasjonen påførte tyskerne store tap. Skip ble senket. Soldater omkom. I en nøkkelrolle var de tyske underoffiserene Ewinger og Neipel, som via Nordahl-Hansen overbrakte de sensitive opplysningene.

- Skulle skytes Høsten 1944 raknet det. Etter heftig skyting på en dekkadresse i Oslo ble en flyktende Nordahl-Hansen tatt til fange av tyskerne. Han ble fraktet tilbake til Kristiansand-området.

I 2002 fortalte han Fædrelandsvennen hva som videre skjedde:
- Jeg ble transportert til en åpen plass på Odderøya der soldater ekserserte, og innså straks at det var der jeg skulle skytes.

Så viste det seg at han hadde tatt feil. Han hadde blitt brakt dit for å vitne mot sine to tyske venner.

Sju-dobbelt dødsdom - Alt jeg sa var til ingen nytte. De tiltalte hadde tilstått, og de hovedtiltalte, Karl Neipel og Peter Ewinger, fikk sju-dobbelt dødsdom for høyforæderi, som ble eksekvert ved henging på Odderøya 20. februar 1945, fortalte Nordahl-Hansen til avisa.

Sorgfull over sine døde venner, gjorde han det han kunne for at Kristiansand ikke skulle glemme deres og andre krigshelters innsats. I 2002 engasjerte han seg for et prosjekt for å ta vare på skipet «Hestmanden», som inngikk i de alliertes Nortraship-flåte.

Han forpliktet seg til å gi et månedlig beløp på 5000 kroner - inntil 183.000 kroner var tilført prosjektet.

«Beløpet er tilsvarende det antall tonn fiendtlig tonnasje som vi i første linjes etterretning for alliert etterretningstjeneste ble gjort medansvarlige for sommeren 1944», skrev han i oktober 2002 til lederen for prosjektet.

Kanskje blomster likevel? I det samme brevet fortalte Nordahl-Hansen om gravene til Neipel og Ewinger, og at han hadde fått kommunen til å vedta «evig fredning og stell».

Ragnar Evensen, teknisk direktør i Kristiansand kommune, avviser ikke at kommunen kan ha gitt et slikt løfte, selv om han ikke greide å få bekreftet det på 17. mai.

Etter spørsmål fra Dagbladet snakket han med driftssjefen i Parkvesenet, som hadde følgende forklaring på at Ewinger og Neipels graver i dag manglet blomster: Gravene som kommunen har forpliktet seg til å stelle, har ennå ikke blitt beplantet med blomster.

- Vi gjør det vanligvis i månedskiftet mai-juni, forteller Evensen.