Slik så krigsheltenes gravsted ut på 17. mai

Tyskere ofret livet for Norge - skulle få «evig fredning og stell».

«EVIG FREDNING OG STELL»: I et brev fra oktober 2002 fortalte krigshelten Sven Nordahl-Hansen at han hadde fått kommunen til å vedta «evig fredning og stell» av disse to gravene. Men kvelden før 17. mai så det slik ut på gravene, hvor Nordahl-Hansens tyske venner Karl Neipel og Peter Ewinger ligger begravet. Foto: Terje Myklevoll/Dagbladet.
«EVIG FREDNING OG STELL»: I et brev fra oktober 2002 fortalte krigshelten Sven Nordahl-Hansen at han hadde fått kommunen til å vedta «evig fredning og stell» av disse to gravene. Men kvelden før 17. mai så det slik ut på gravene, hvor Nordahl-Hansens tyske venner Karl Neipel og Peter Ewinger ligger begravet. Foto: Terje Myklevoll/Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Få timer før årets 17. mai-feiring stopper Dagbladets medarbeider opp foran gravene på bildet. Det har gått 71 år siden Peter Ewinger og Karl Neipel ga livene sine for Norge, da de ble hengt for høyforræderi mot Hitler-Tyskland.

Men ingen blomster var å se på heltenes graver i Kristiansand. Dagbladet får bekreftet at gravene så ut på samme måte i dag, på grunnlovsdagen.

Senkede skip Det til tross for at Sven Nordahl-Hansen, som under krigen samarbeidet tett med de to, i 2002 skrev dette i et brev: «Har like etter krigen ordnet med at kommunen fattet vedtak om evig fredning og stell av gravene deres.»

Nå avdøde Nordahl-Hansen hadde selv blitt arrestert i 1944. Dette skjedde under opprullingen av den hemmelige gruppa som hadde forsynt de allierte med presis informasjon om tyske skip som anløp og forlot Kristiansand - inkludert mannskap, størrelse, bevæpning og bestemmelsessted.

Informasjonen påførte tyskerne store tap. Skip ble senket. Soldater omkom. I en nøkkelrolle var de tyske underoffiserene Ewinger og Neipel, som via Nordahl-Hansen overbrakte de sensitive opplysningene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer