Slik så Oslo-kvinne (41) ut etter forsøket på å redde rullestolbruker som datt av T-banen: - Trodde hun skulle dø

- Dette skal ikke skje, sier Sporveien etter den uvanlige ulykken i Oslo.

SKADD: Kvinnen (41) forsøkte å hjelpe en mann i 30-åra etter en ulykke på T-banen i Oslo mandag kveld. Hun endte med å få strøm gjennom seg, og ble innlagt på sykehus. Nå etterlyser hun og mannen bedre sikkerhet på T-banen. Foto: Privat
SKADD: Kvinnen (41) forsøkte å hjelpe en mann i 30-åra etter en ulykke på T-banen i Oslo mandag kveld. Hun endte med å få strøm gjennom seg, og ble innlagt på sykehus. Nå etterlyser hun og mannen bedre sikkerhet på T-banen. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det ble dobbel ulykke for en mann i rullestol og en 41 år gammel Oslo-kvinne mandag kveld.

Hun var på vei hjem til Stovner for kvelden på den østgående T-banen på vei fra Oslo sentrum.

Men turen endte i en dramatisk og uvanlig ulykke på Romsås T-banestasjon i nordøstre Oslo.

Vet du noe om saken? Send e-post til journalisten på mailto:tmog@dagbladet.no!

Rullet rett ut av T-banen

T-banen stanset på den underjordiske stasjonen på Romsås, men føreren hadde trolig stanset toget for tidlig, slik at bakerste dør ikke var nådd fram til selve plattformen på stasjonen og sto igjen i tunnelen.

Det ble avgjørende for en mann i 30-åra som satt i rullestol.

- Våre opplysninger går ut på at han skulle av T-banens bakerste dør og rullet ned på skinnegangen, sier Frode Andreassen, avsnittsleder ved trafikketterforskning i Oslo politidistrikt til Dagbladet.

Politiet fikk melding om hendelsen 21.43 mandag kveld.

- Det som trolig har skjedd er at toget har kommet mot stasjonen og stoppet tidligere enn normalt. Dørene bak har gått opp, og denne mannen har via helt bakerste dør i bakerste vogn kommet seg ut mellom T-banen og tunnelveggen, sier kommunikasjonssjef Cato Asperud i kollektivselskapet Sporveien.

Mannen i 30-åra ble kjørt til legevakta med lettere skader. For kvinnen som forsøkte å hjelpe ham, ble det langt mer alvorlig.

STRØMSJOKK: Slik så hånda til kvinnen ut etter ulykken. Foto: Privat
STRØMSJOKK: Slik så hånda til kvinnen ut etter ulykken. Foto: Privat Vis mer

- Trodde hun skulle dø

Hun var en av dem som sto nærmest den bakerste døra i T-banevogna.

- Hun forsøkte å dra tak i ham og rullestolen da mannen ropte om hjelp. Mens hun holder tak i rullestolen og gelenderet på innsiden av T-banen får hun elektrisk støt. Strømmen går rett gjennom henne, sier hennes ektemann til Dagbladet.

Dagbladet møter ham utenfor Akershus universitetssykehus på Lørenskog. Hun er oppskaket og sjokkert og må ligge til observasjon på akuttmottaket et døgn etter hendelsen mandag kveld, og orker ikke snakke med Dagbladet tirsdag ettermiddag. Hun er forbrent på venstre arm, der strømmen kom gjennom.

- Hun svimte av og datt i bakken. Hun trodde hun skulle dø, og jeg tror ikke det var så langt unna heller. Hun hadde meget flaks at hun kom unna dette i den tilstanden hun er i, sier han.

Han viser bildene av såret på konas hånd. Spenningen på T-banen er 750 volt, over tre ganger spenningen i vanlige husholdninger.

- Jeg skjønner ikke hvordan noe sånt kan skje. Det er ikke akkurat et romskip som skal parkeres. Handikappede burde ikke få slike opplevelser, og det er fare for at liv går tap. Det er fryktelig at noe slikt kan skje, sier han.

Beklager

Trafikketterforskning i Oslo politidistrikt etterforsker nå hendelsen, og skal blant annet avhøre føreren, de skadde og øvrige passasjerer som var vitner. I tillegg finnes det overvåkningsbilder som skal analyseres.

- Det virker som om dette har gått veldig bra etter forholdene, men vi vet foreløpig lite om hendelsesforløpet, sier Andreassen.

Sporveien skal også undersøke hva som kan ha skjedd.

- Dette er sterkt beklagelig og skal ikke skje. Vi har satt alle interne krefter i sving for å finne ut årsaken. Vi vil beklage overfor personen i rullestol og den fantastiske damen som skulle hjelpe til, sier Asperud i Sporveien.

Han betegner det som en alvorlig hendelse, men at de ennå ikke vet hvordan hun kan ha fått strømmen gjennom seg.

- Det er det vi kaller en strømsko, som er festet helt nede på vogna i forbindelse med en strømskinne T-banen henter elektrisiteten fra. I utgangspunktet er denne strømskinnen godt dekket med et gult deksel, sier han.

- Er sikkerheten på T-banen god nok?

- Jeg har jobbet lenge i systemet, og en hendelse som dette har jeg aldri hørt om. Vi jobber med sikkerhet hver dag, men det er veldig vanskelig å gardere seg mot alle situasjoner. Det er svært få hendelser, og skadestatistikken er lav. En hendelse er likevel én for mye og vi må komme til bunns i dette, sier Asperud.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer