Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik så Paris ut i dag etter lite populært malingsstunt: - Skal se ut som sola

Nordmenn blant klima-aktivistene i Paris, melder Reuters.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): FNs klimatoppmøte i Paris åpnet 30. november, og pågår fortsatt. og forventes å fortsette utover lørdagen, på overtid.

Mangel på unison enighet har fått miljøvernaktivistene til å oppjustere aktivitetsnivået i forsøket på å få verdens nasjoner til å bli enes om en sterk og bindende avtale, melder Reuters.

Helte ut gul maling
I dag stormet aktivister fra Greenpeace landemerket Arc de Triomphe, og klatret opp monumentet med bannere. Samtidig helte de gul maling utover den berømte rundkjøringen for at den skulle se ut som en sol fra luften.

- Frankrike fremstiller seg selv som et foregangsland under konferansen, men faktum er at vi utvikler tre ganger så lite fornybar energi som våre europeiske naboland, forteller koordinator for Greenpeace, Frederic Amiel, om målet med aksjonen.

Bilene gjorde jobben
Det var den franske hovedstadens store bilpark som gjorde jobben med å fordele malingen utover, og politiet rykket ut for senere å arresterte flere aktivister på stedet.

I forstaden Le Bourget skal flere personer fra Norges Miljøvernforbund ha delt ut kondomer til forbipasserende med budskapet om at kilden til global oppvarming egentlig er overpopulasjon.

- Kina bruker makt
Representanter fra 195 land prøver nå å bli enige om hvordan verden kan kutte ned fossilt brennstoff, og samles mot en grønnere fremtid for planeten.

Ved inngangen til konferansen ble det kjent at samlingen må bli enige om 1700 punkter. Forskningsdirektør Steffen Kallbekken i CICERO senter for klimaforskning er i Paris og følger forhandlingene, og har uttalt til Dagbladet at han ser velkjente konfliktlinjer fra blant annet Kina.

Delt opp i grupper
Fredag melder Reuters at forhandlingene har møtt utfordringer og er forlenget med minst én dag etter at blant annet Kina nekter å gi seg på sentrale punkter om klimagassutslipp.

Under forhandlingene er det fem tematiske grupper som jobber sammen om ulike områder:

• Formålet for avtalen
• Hva skal til for at den skal tre i kraft
• Kapasitetsbygging til utviklingsland
• Teknologioverføring til utviklingsland
• Hva kan vi gjøre allerede nå, før avtalen trer i kraft.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media