Slik så Per Einars bil ut etter okse-kamp i hagen hans

Elgokser i brunst skadet Per Einar Pettersens biler for titusener av kroner.

 ELGKAMP:  Panseret, sideskjermen samt speilet på Per Einar Pettersens Volvo ble skadet som følge av en kamp mellom to elgokser på uteplassen hans, natt til søndag. Foto: Privat
ELGKAMP: Panseret, sideskjermen samt speilet på Per Einar Pettersens Volvo ble skadet som følge av en kamp mellom to elgokser på uteplassen hans, natt til søndag. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag skjøt Per Einar Pettersen en elgokse. Natt til søndag tok elgene hevn. Det var Avisa Nordland som først omtalte saken.

Det er i alle fall Pettersens egen teori. For da han gikk ut av huset sitt på Sandhornøya i Gildeskål kommune i Nordland søndag morgen, var begge bilene hans utsatt for skadeverk.

De skyldige: to elgokser i brunst som gikk i tottene på hverandre. Åstedet var Pettersens uteplass natt til søndag. Hårtuster på bakken og klovmerker i jorda avslørte elgoksene.

- Jeg var så forbanna at jeg holdt på å kveles, sier Pettersen til Dagbladet.

Skader for 40 000
Det var Pettersens Volvo som fikk de aller største skadene. Han anslår at han må bytte panseret, sideskjermen, støtfangeren og et av speilene på bilen som følge av kampen mellom de to elgene.

Hans andre bil, en Mitsubishi, slapp unna med relativt små skader.

 BULK:  Det er en synlig glippe mellom panser og sideskjermen. Foto: Privat
BULK: Det er en synlig glippe mellom panser og sideskjermen. Foto: Privat Vis mer

Pettersen anslår at elgoksene har skadet bilene for drøyt 40 000 kroner. Selv om bilene er forsikret vil det koste ham til sammen 8000 kroner i egenandeler, 4000 kroner per bil.

- Det gjorde meg ikke mindre forbanna, sier han.

Et stort problem
Rundt huset til Pettersen, som leder et jaktlag på Sandhornøy, går fem-seks elgkyr med kalver som tiltrekker seg elgokser i brunst. Ifølge jaktlaglederen er elgbestanden på øya alt for stor.

En kontrast til resten av landet hvor jegere melder om liten elgbestand. Det store antallet elg på Sandhornøya har de siste fem-seks årene har blitt et problem for befolkningen i området.

- De skyr ikke mennesker lenger. Mine foreldre er skeptiske til å gå til postkassen fordi det er så mye elg rundt her. Om morgenen er det helt normalt å se 15 eller flere elg sammen. Hvis noen utfordrer dyra er jeg redd for hva som skjer, sier Pettersen.

Han ønsker ikke å kalle den store elgbestanden for en trussel mot lokalsamfunnet som ikke teller flere enn et par hundre, men Pettersen sier at man bør være forsiktig i omgang med dyr som i voksen alder kan veie opp mot 600-700 kilo.

 HUMOR: Per Einar Pettersen ble skikkelig forbanna da han oppdaget skadene på bilene hans søndag morgen. Likevel kan han spøke med den kostbare hendelsen. Foto: Privat
HUMOR: Per Einar Pettersen ble skikkelig forbanna da han oppdaget skadene på bilene hans søndag morgen. Likevel kan han spøke med den kostbare hendelsen. Foto: Privat Vis mer

- Man vet aldri hva et dyr kan finne på.

Ikke tilfeldig
Elgoksen Pettersen felte på fredag var en av to elg han og jaktlaget har fått tillatelse til å felle i år. Nå som Pettersen har fått den kostbare hendelsen litt på avstand, ser han noe humor i det.

- Det tyder i alle fall på at elgen er svært intelligent i og med at den tar jaktlederens bil, sier han spøkefullt.