Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politimann slått med spikerplanke

Slik så politimannen ut etter rutineoppdrag på byggeplass: - Utrolig at han klarte å fortsette

Hundeføreren og tjenestehunden Tim (3,5) angrepet. Fire menn fengslet i fire uker.

BLODIG: Polititjenestemannen ble angrepet med en spikerplanke og blødde kraftig under oppdraget tirsdag kveld. Likevel fortsatte han oppdraget som førte til fire pågripelser. Foto: Politiet
BLODIG: Polititjenestemannen ble angrepet med en spikerplanke og blødde kraftig under oppdraget tirsdag kveld. Likevel fortsatte han oppdraget som førte til fire pågripelser. Foto: Politiet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet rykket natt til tirsdag ut til en byggeplass i Kværnerbyen i Oslo på det som betegnes som et rutineoppdrag. Meldingen, som kom inn 00.38, gikk på innbrudd på byggeplassen - og politiet mistenkte at gjerningsmennene ønsket å stjele kobber.

Flere patruljer ble sendt til byggeplassen - men det som møtte dem der var alt annet enn rutinemessig.

En hundefører fra politiet og en tjenestehund var de første som påtraff to av de mistenkte tyvene. Det endte med et voldsomt basketak.

Politimannen skal ha fått kontroll på en av de mistenkte tyvene da han ble angrepet av den andre i en kjeller på byggeplassen. Mannen slo til en politimannen i ansiktet med en spikerplanke.

- Veldig alvorlig

image: Slik så politimannen ut etter rutineoppdrag på byggeplass: - Utrolig at han klarte å fortsette

Resultatet ser du på bildet. Spikerplanken førte til at politimannen begynte å blø kraftig. Han ble også slått i ansiktet med knyttneve av gjerningspersonene. Politimannen ønsker ikke å stå fram med navn, men har samtykket til publisering av bildet, først vist i Politiforum.

- Det var et veldig alvorlig angrep. Det er ikke ofte slike angrep mot politiet skjer. Men vi ser at det er noen grupperinger som gjør det tøffere der ute. Samtidig har vi veldig god trening. Dette er en erfaren og robust politimann som har vært ute en vinternatt før, sier visepolitimester Roger Andresen til Dagbladet.

På tross av det voldelige angrepet mot politimannen, fortsatte han jakten på de kriminelle sammen med flere politipatruljer som kom til. Kort tid etter angrepet ble den tredje av mennene pågrepet, mens den siste ble pågrepet noen timer seinere - litt før klokka 04.00.

- Han har en fantastisk opptreden i etterkant. Det er utrolig at han klarte å fortsette og bidro til pågripelse. Det er skjær flaks at han ikke ble blindet, og blir i tillegg slått med knyttneve av han andre. Mens blodet spruter, fortsetter han oppdraget. Jeg er dypt imponert og stolt over en tjenestemann av slikt kaliber. Det er samtidig viktig for politiets ledelse og rettssamfunnet å reagere kraftig på dette, sier Andresen.

Slo politihund med spikerpistol

Innbruddstyvene sparket også til politihunden Tim på 3,5 år, som tjenestemannen er hundefører for. Politihunden ble angrepet flere ganger mot kropp og ansikt, og ble blant annet slått i hodet med en spikerpistol. Hunden svarte med å bite to av innbruddstyvene, som måtte på legevakta.

ANGREPET: Politihunden Tim på 3,5 år ble angrepet av de siktede innbruddstimene, men beskyttet seg selv og hundeføreren. Både hunden og politimannen følges opp. Foto: Politiet
ANGREPET: Politihunden Tim på 3,5 år ble angrepet av de siktede innbruddstimene, men beskyttet seg selv og hundeføreren. Både hunden og politimannen følges opp. Foto: Politiet Vis mer

- En politihund har samme beskyttelse som tjenestemann, og den ble også utsatt for stygg vold. Derfor er dette et angrep på flere tjenestemenn, sier Andresen.

Både tjenestehunden og mannen følges nå opp av politiet. Andresen opplyser at mannen nå føler seg bedre og skal innom jobben i morgen.

- Det er viktig at alle ble pågrepet. Forholdet har en strafferamme på tre år, sier Andresen.

Varetektsfengslet

De fire mennene, tre av dem i 20-åra og en i 30-åra ble i går varetektsfengslet i Oslo tingrett. Alle mennene, som er rumenske statsborgere uten tilknytning til Norge, ble varetektsfengslet i fire uker. Retten mener unndragingsfaren er åpenbar i saken.

ANGREP TYVENE: Politihunden sendte to av innbruddstyvene på legevakta. Foto: Politiet
ANGREP TYVENE: Politihunden sendte to av innbruddstyvene på legevakta. Foto: Politiet Vis mer

De er siktet for vold mot offentlig tjenestemann, samt innbrudd og forsøk på tyveri.

- Det er helt uakseptabelt at man ser sånn ut etter å ha vært på jobb. På et rutineoppdrag, sier leder i Oslo politiforening Kristin Aga til Politiforum.

Hun mener saken kunne fått et helt annet utfall om spikerplanken hadde truffet i enten tinningen eller øyet.

- Dette viser hvordan noen kriminelle kan reagere mot politiet. Det er viktig at publikum vet hva som kan møte oss på jobb. Heldigvis skjer det ikke ofte, men grovheten må man ta på alvor, sier hun til bladet.

LANG STRAFF: Kelontre Barefield skjøt og drepte en politihund da han prøvde å utføre et væpnet ran. Straffen ble 34 år for drapet, og 11 år for ransforsøket. I lokalsamfunnet synes noen at dette var helt fortjent, mens andre mener at straffen ikke står i stil til kriminaliteten. Video: CNN Vis mer