Slik så ubåten ut før den forsvant for 99 år siden

Islendinger utløste svaret på gåten i Østersjøen i russiske arkiver.

SØSTERSKIPET:  Dette er det identiske søsterskipet «Beluga» til «Som» - trolig identiteten til ubåten som ble funnet sist tirsdag etter 99 år. «Beluga» ble bygd ett år etter i USA, i 1905, og bærer her den russiske marinens flagg, som var i bruk fra 1712 fram til 1918. Siden Russland gjenoppsto som føderal stat i 1992 etter Sovjetunionens oppløsning, er flagget tilbake i den russiske marinen. Foto: Wikipedia.
SØSTERSKIPET: Dette er det identiske søsterskipet «Beluga» til «Som» - trolig identiteten til ubåten som ble funnet sist tirsdag etter 99 år. «Beluga» ble bygd ett år etter i USA, i 1905, og bærer her den russiske marinens flagg, som var i bruk fra 1712 fram til 1918. Siden Russland gjenoppsto som føderal stat i 1992 etter Sovjetunionens oppløsning, er flagget tilbake i den russiske marinen. Foto: Wikipedia. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Funnet av ubåten med russisk-kyrilliske bokstaver på havbunnen i svensk farvann i Østersjøen, kan være svaret på et annet uoppklart skipsforlis i samme havområde for 99 år siden, midt under første verdenskrig.

Etter at flere nye, konkrete opplysninger har kommet fram siden ubåt-funnet ble kjent i går kveld, har flere svenske medier koplet ubåtfunnet med en uoppklart kollisjon som det svenske frakteskipet S/S «Södermalmland»  i 1916 i farvannet mellom Åland og svenskekysten - nærmere bestemt mellom Arholma og Svartklubbens fyr.

Funnstedet forrige onsdag er foreløpig beskrevet av dykkerselskapet som fant ubåtvraket til «halvannen nautisk mil, 2 750 meter utenfor østkysten av Mellom-Sverige», stemmer med posisjonen der det svenske frakteskipet kolliderte med «noe» for 99 år siden.

Ifølge nyhetsbyrået TT og Expressen startet ubåtfunnet med at det islandske selskapet iXplorer dukket ned i russiske krigsarkiver.

Der fant de «spesifikke posisjoner» etter en savnet ubåt fra verdenskrig. Og islendingene engasjerte det svenske dykkerselskapet Ocean X Team.

Bombefly og champagne
Dette selskapet har jobbet med leting etter gamle vrak siden tidlig på 1990-tallet.

I 1992 fant det svenske dykkerselskapet et amerikansk B-17 bombefly på havbunnen utenfor den svenske østkysten. De svenske dykkerne har også funnet gamle champagne-flasker, som har blitt hevet til dyre dråper på auksjoner.

Og sist onsdag fant dykkerne ubåten etter 99 år.

I natt gjenga også det russiske nyhetsnettstedet lenta.ru opplysninger fra svenske eksperter og medier om at ubåten trolig er russiske «Som» fra 1916.

Som på russisk er catfish på engelsk og malle på norsk.

- Jeg kjenner meg veldig sikker på at det er en Catfish. Det stemmer bra med detaljene som er kommet fram om båten, sier tidligere medlem av den svenske ubåtanalysegruppen, Per Andersson, til Expressen.

Bygd i USA
De 99 år «ferske» sporene fra Østersjøens bunn peker videre mot USA.

Ubåten som nå er funnet ble trolig bygd der i 1904 under navnet «Fulton», ble solgt til gamle Tsar-Russland, fraktet til Vladivlostok med et engelsk handelsskip og omdøpt til «Som».

Som, eller catfish, er en egen ubåtklasse som først ble bygd for Tsar-Russklands marine.

Flere språkeksperter som har fått tilgang til funnbildene, påpeker at et av tegnene på vraket ble fjernet fra det kyrilliske alfabetet i 1917 etter revolusjonen da tsarens Russland ble Sovjetunionen.

Flere eksperter på naturens vilkår i Østersjøen sier det er naturlig at vraket ser «nytt» ut og ikke er tilgrodd av alger og andre vekster etter 99 år på bunnen.

Ikke tilgrodd
De trives ikke i Østersjøens brakkvann, som er en blanding av saltvann og ferkvann.

- At det ikke er en masse sedimenter på ubåten, behøver ikke bety noenting. De andre vrakfunnene vi har gjort på mer enn 40 meters dyp i dette området, har heller ikke vært gjengrodd, sier grunnlegger og utviklingssjef Ola Oscarson i selskapet Marin Mätteknikk til Expressen.

Han har blant annet vært med på å finne en annen ubåt fra første verdenskrig som var like «rein» som denne.

 
 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer