Slik så vulkanutbruddet ut fra verdensrommet

Det dramatiske øyeblikket fanget på satellitt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Utbruddet fra vulkanen Grimsvötn i går kveld var godt synlig fra verdensrommet. 

Den meteorologiske satellitten Meteosat-9 fanget opp det dramatiske øyeblikket som deretter er blitt satt sammen til filmen over som viser de voldsomme kreftene. 

Vulkanen eksploderte cirka klokka 21 i går kveld.  En søyle av damp, røyk og aske står 20 kilometer opp i lufta over sagaøya. 

Sprer seg Asken fra vulkanen sprer seg nå med vinden. Luftrommet over Island er stengt, og flytrafikken til USA er rammet.  
 
SAS hadde en planlagt flygning fra Island til Norge i dag som nå må kanselleres. I tillegg er en flygning fra Norge til Island avlyst. Totalt berører dette ca 180 personer.  

- I morgen planlegger vi for at trafikken skal gå som normalt. Om det kan gjennomføres får vi se senere i dag, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS til Dagbladet. 

Iceland Air må kansellere tre flyvninger fra Island til Norge og tre motsatt vei.

Kan komme til Norge Også luftrommet over Norge kan bli påvirket av asken.
 
- Vi forholder oss til analysene fra Volcanic Ash Advisory Centres (VAAC) i London. De setter opp prognoser som går 24 timer fram i tid, forteller Tor Ivar Mathisen, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt. 

Ut fra prognosen vil asken fram til midnatt i dag spre seg norover til Jan Mayen, vest i Norskehavet, ned mot Færøyene og nærme seg nordvestkysten av Skottland. 

- Fastlands Norge går klar til og med mandag. Tirsdag er det stor usikkerhet. Vi er nå i ferd med å kjøre være egne modeller som kan gi noe flere detaljer. Disse vil være klare cirka klokka 14 i dag, sier Mathisen. 

• Er du på Island? Tips oss på e-post 2400@db.no eller ring oss på 24 00 00 00.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer