- Slik saboterte Kina klimaavtalen

- Fordi jeg satt og hørte på, sier The Guardians opprørte klimareporter.

APPLAUDERER: Men Kina, med statsminister Wen Jinbao i spissen, får kritikk for å framstå voldsomt arrogante og jobbe målbevisst for å fjerne alle konkrete mål i klimaavtalen. Foto: Reuters/Scanpix
APPLAUDERER: Men Kina, med statsminister Wen Jinbao i spissen, får kritikk for å framstå voldsomt arrogante og jobbe målbevisst for å fjerne alle konkrete mål i klimaavtalen. Foto: Reuters/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| The Guardians klimareporter Mark Lynas er ikke i tvil. Han var selv til stede under de avsluttende forhandlingene på klimamøtet i København, og bevitnet Ban Ki-moon, Barack Obama, Gordon Brown, Angela Merkel og andre statsledere bli «enige» om en klimaavtale flere, spesielt fra Europa, i etterkant har uttrykt sin høylydte misnøye med.

Hvem som har skylden?

Kina, ifølge Lynas.

- Hvordan jeg vet at Kina ødela København-avtalen? Jeg satt og hørte på, skriver Lynas, som var til stede under forhandlingene da han kom sammen med en av møtedeltagerne.

Arrogant

Han beskylder kineserne, med statsminister Wen Jinbao i spissen, for å framstå voldsomt arrogante og jobbe målbevisst for å fjerne alle konkrete mål i avtalen.

Miljøvernminister Erik Solheim er bare en av mange som var opprørt over få konkrete mål i avtalen, som heller ikke er juridisk bindende.
Kina er en voksende supermakt, og ifølge Lynas la milliardnasjonen ikke skjul på akkurat det under forhandlingene.

Wen Jinbao gadd sogar ikke møte selv, men sendte en laverestående diplomat for å parere toppene fra FN, USA, England og Tyskland.

«Den diplomatiske hovenheten var åpenbar. Det var også de praktiske problemene. Flere ganger måtte verdens mektigste mennesker sitte og vente på at kineseren skulle ta en telefon til sjefen», skriver Lynas.

På bakbena
Det var bred enighet om et mål om at i-landene skulle kutte utslippene av drivhusgasser med 80 prosent innen 2050. Dette ville ikke Kina, og gigantnasjonen satte seg også på bakbena hva gjaldt det som ellers var av konkrete, tallfestede mål.

G77-landene hadde flere ganger tidligere under konferansen tatt kraftig til motmæle mot det de mente var arroganse fra Vesten, og denne misnøyen spilte Kina videre på - fortsatt ifølge Lynas.

- Ingen andre, kanskje med unntak av India og Saudi-Arabia, ville at dette var slik det skulle bli, mener journalisten.

Han skriver at han observerte de vestlige ledernes vemmelse.

- Hvorfor kan vi ikke nevne våre egne mål, skal en forbannet Angela Merkel ha spurt, mens Kevin Rudd, Australias statsminister slo i mikrofonen for å vise sin misnøye med den østlige kjempen.

Kineserne selv sier de er fornøyd med resultatet av København-møtet.

- Takket være innsatsen til alle parter i forhandlingene, fikk man et viktig og positivt resultat på møtet, sier utenriksminister Yang Jiechi.

OPPRØRT: Forfatter og journalist Mark Lynas kommer med sterke beskyldninger mot Kina. Foto:  Keith Hammett/Dagbladet.
OPPRØRT: Forfatter og journalist Mark Lynas kommer med sterke beskyldninger mot Kina. Foto: Keith Hammett/Dagbladet. Vis mer