Volodymyr Zelenskyj og Olena Zelenska:

Slik samler de folket

Ekteparet Volodymyr Zelenskyj og Olena Zelenska har angivelig vært borte fra hverandre i 79 dager. Til tross for det kjemper de sammen en hard kamp om Ukrainas selvstendighet.

SYMBOL: I 2019 ble Volodymyr Zelenskyj valgt til Ukrainas president. Gjennom hele perioden har han stått side om side med kona Olena Zelenska, men nå kan ikke ekteparet møtes. Likevel fortsetter de kampen mot russerne. Foto: AP / Sergei Grits / NTB
SYMBOL: I 2019 ble Volodymyr Zelenskyj valgt til Ukrainas president. Gjennom hele perioden har han stått side om side med kona Olena Zelenska, men nå kan ikke ekteparet møtes. Likevel fortsetter de kampen mot russerne. Foto: AP / Sergei Grits / NTB Vis mer
Publisert

Volodymyr Zelenskyj (44) og kona Olena Zelenska (44) kjemper sammen med ukrainerne en eksistensiell kamp i krigen mot Russland.

79 dager har gått siden Russlands invasjon av Ukraina. Like lang tid har angivelig gått siden ekteparet sist møttes ansikt til ansikt. Zelenskyj befinner seg angivelig i presidentpalasset i Kyiv, mens Zelenska befinner seg på hemmelig adresse i hovedstaden, ifølge henne selv.

Mens Vladimir Putin ser ut til å bli stadig mer isolert, er det totalt motsatt med Zelenskyj og kona. De to står igjen som sterke symbol på ukrainernes motstandsvilje og kampmoral.

Professor ved Institutt for journalistikk og mediefag på OsloMet, Kristin Skare Orgeret, er imponert over måten presidentparet kommuniserer med verden på.

- Sjelden eller aldri har verden sett et presidentpar som kommuniserer så godt både innad til folket og på den store internasjonale scenen. Når vi legger til både bruk av sosiale medier og visuelle virkemidler er de helt i særklasse, sier Orgeret til Dagbladet.

Oberstløytnant og hovedlærer ved Forsvarets høgskole, Geir Hågen Karlsen, er full av lovord om Zelenskyjs påvirkning på Ukrainas befolkning og soldater.

- Han gir en enorm motivasjon til befolkninga og sine soldater. Han viser han er en mann av folket, han er blant soldatene. Han er ute blant fronten og viser at han er en del av kampen. Det motiverer selvfølgelig enormt, har Hågen Karlsen tidligere uttalt til Dagbladet.

- Han har blitt en levende legende etter få dager i krigen. Det er klart kampmoral er viktig, og rollen han gjør er et legendarisk eksempel på ledelse i krig, sa Hågen Karlsen.

KNYTTNEVE: Retorikkekspert Kjell Terje Ringdal har sett på president Volodymyrs Zelenskyjs retoriske trekk før presidenten talte for Stortinget 30. mars. Video: Zelenskyjs Telegramkanal Vis mer

Engasjement for barna

Olena Zelenska har i liten grad vist seg offentlig siden invasjonen, og det finnes få pressebilder av Ukrainas førstedame. Engasjementet hennes har likevel vært sterkt. Hun har - i likhet med ektemannen - daglig brukt sosiale medier for å fortelle om den dramatiske krigen landet står i.

Spesielt har hun hatt fokus på barna som siden 24. februar har fått livet sitt snudd på hodet - i likhet med alle andre ukrainere.

Mens barna før invasjonen var på skolen, drev med idrett og var med venner, møtte de over natta på en helt annen hverdag. En hverdag bestående av frykt, og endeløse timer i bomberom.

En rekke ganger har Zelenska omtalt de drepte barna i krigen, og fortalt deres historier.

- Barn og krig. Disse to ordene skal ikke være side om side. Men nå er våre barn tvunget til å leve i en krigstid. De hører sirener og eksplosjoner, de tilbringer dager i bomberom og kjellere. De er redde, har Zelenska tidligere skrevet på Telegram.

HJERTESAK: En av Zelenskas hjertesaker som Ukrainas førstedame er likestilling, og gratis skolemat til barn. Under krigen har hun også satt stort fokus på barna som har blitt drept i krigen. Her fra 8. mai i år da hun besøkte barn i Uzhhorod. Foto: EyePress News / Shutterstock / NTB
HJERTESAK: En av Zelenskas hjertesaker som Ukrainas førstedame er likestilling, og gratis skolemat til barn. Under krigen har hun også satt stort fokus på barna som har blitt drept i krigen. Her fra 8. mai i år da hun besøkte barn i Uzhhorod. Foto: EyePress News / Shutterstock / NTB Vis mer

- Skaper patriotisme

Orgeret ved OsloMet forteller at Zelenska helst holder seg i bakgrunnen, men at hun spiller en veldig viktig rolle i informasjonsarbeidet under krigen, spesielt gjennom sosiale medier.

- Der deler hun særlig bilder av kvinner og barn – og viser hvordan de lider under krigens brutalitet. Hun løfter også fram sterke, handlende kvinner som deltar i krigen. Bildene hun benytter er ofte tatt av fotojournalister, og hun rammer dem inn med velvalgte, presise beskrivelser som også er med å skape patriotisme, sier Orgeret.

Hun forteller videre at Zelenska er spesielt aktiv på Instagram der hun har 2,9 millioner følgere. De siste dagene har førstedamen delt flere bilder fra da hun og USAs førstedame Jill Biden besøkte krigsofre og møtte militæret.

- Bildene illustrerer den internasjonale støtten Ukraina mottar og kan være med på å gi ukrainernes motstandskamp ytterligere legitimitet, sier Orgeret.

- Vi skal vinne

Ekteparet har vært gift i snart 20 år. De to møttes i ung alder på Kryvyi Rih National University da Zelenskyj studerte juss, og Zelenska studerte arkitektur.

Komedie var likevel det Zelenskyj skulle satse på - og seinere få stor suksess med. Da han startet sitt eget produksjonsselskap, Kvartal 95, ansatte han Zelenska som manusforfatter.

Mens Zelenskyj har beskrevet første møte med kona som kjærlighet ved første blikk, har ikke hun den samme oppfatningen.

- Jeg kan ikke huske første gang vi møttes, innrømmet hun overfor Lifestyle.

- Men alle på universitet visste hvem han var. Han var alltid der det skjedde.

Hun har også beskrevet seg selv som veldig annerledes enn ektemannen.

- Jeg er ikke festens midtpunkt, jeg forteller ikke vitser. Det er ikke min karakter. Jeg foretrekker å holde meg unna søkelyset. Ektemannen min er alltid i frontlinja, mens jeg er mer komfortabel i skyggene, fortalte Zelenska til Lifestyle.

Dette har også krigen vist. Zelenskyj har daglig stilt opp for internasjonale medier, talt til nasjonalforsamlinger, og blant annet reist til byen Butsja der det etter den russiske okkupasjonen kom fram grufulle detaljer om hva som skal ha skjedd i byen de ukene russiske styrker hadde kontrollen i byen.

SEIERSKYSSET: Da Zelenskyj ble valgt til Ukrainas president i 2019 feiret han med et seierskyss med kona Olena Zelenska. Foto: AP Photo / Vadim Ghirda / NTB
SEIERSKYSSET: Da Zelenskyj ble valgt til Ukrainas president i 2019 feiret han med et seierskyss med kona Olena Zelenska. Foto: AP Photo / Vadim Ghirda / NTB Vis mer

Kona holder en lavere profil, men bruker sosiale medier hyppig, og har blitt intervjuet av flere internasjonale medier.

Zelenska har også brukt flere innlegg på å lange ut mot russerne, og deres president Vladimir Putin. Torsdag delte hun et bilde av en utbombet skole i Chernihiv:

- Bombingen var med hensikt. Russerne, som hevder de bare angriper militære installasjoner, fører krig mot våre barn. De fører krig mot vår framtid, skriver Zelenska på Telegram.

I et brev til verdens medier i starten av mars kom hun med et tydelig budskap:

- Vi skal vinne. På grunn av fellesskapet vårt. Fellesskapet for kjærlighet for Ukraina.

HYLLEST: Oberstløytnant Geir Hågen Karlsen mener president Voldomyr Zelenskyj har blitt en levende legende under krigen i Ukraina. Video: AP / Youtube - Anton Gerashchenko. Foto: Scanpix Vis mer

Enorm støtte

Etter invasjonen har Zelenskyjs støtte i hjemlandet økt kraftig. Da den tidligere komikeren ble valgt til president i 2019 vant han med hele 73 prosent av stemmene. Seinere gikk han imidlertid på et enormt fall på meningsmålingene.

Like før krigen brøt ut viste meningsmålingene at Zelenskyj ikke hadde blitt gjenvalgt om valget var da, skriver NTB.

Ifølge en meningsmåling fra januar fra Det internasjonale instituttet for sosiologi i Kyiv ville bare 30 prosent av befolkningen at Zelenskyj skulle stille for en ny periode. 23 prosent ville stemme på han. Det ble reagert på at prisene i landet steg og at korrupsjonen i Ukraina ikke hadde forsvunnet.

Seinere har tallene blitt snudd på hodet. I en måling fra april støttet 94 prosent Zelenskyj helt eller delvis, ifølge Rating Sociological Group. Tallet på de som støtter han er en tredobling sammenliknet med desember 2021.

Meningsmålingen viser også at ukrainere har enorm tro på at de kommer seirende ut av krigen. 97 prosent av respondentene svarer ja på spørsmål om Ukraina vinner krigen, og 95 prosent svarer at de tror Ukrainas framtid ser lovende ut.

ENORM STØTTE: Etter krigen brøt ut har Zelenskyjs støtte blant den ukrainske befolkningen økt enormt. Foto: Ukrainian Presidential Press Office via AP / NTB
ENORM STØTTE: Etter krigen brøt ut har Zelenskyjs støtte blant den ukrainske befolkningen økt enormt. Foto: Ukrainian Presidential Press Office via AP / NTB Vis mer

- Avgjørende rolle

Orgeret forteller at få hadde særlige forventninger til juristen og skuespilleren Zelenskyj da han kom til makta i mai 2019. Da var han mest kjent for å spille rollen som læreren Vasyl i TV-serien «Folkets tjener», der karakteren hans gikk fra å være historielærer til å bli president i Ukraina.

- På kort tid har han tatt i bruk sine enestående kommunikasjonsevner som del av en viktig informasjonsstrategi som spiller en helt avgjørende rolle i hvordan denne krigen har utviklet seg, sier Orgeret.

Zelenskyj har gjentatte ganger bedt Europa og USA om våpenbistand. Mens flere land var tilbakeholdne i starten av krigen med å gi Ukraina våpenbistand, har det blitt endret de siste månedene. En rekke land, inkludert Norge, har bistått ukrainerne med våpen.

USAs president Joe Biden undertegnet mandag en lend-lease avtale som skal bidra med våpenhjelp til Ukraina.

- Jeg signerer en avtale som gir et nytt viktig verktøy som direkte gir støtte til regjeringen i Ukraina, og det ukrainske folk, og deres kamp for å forsvare deres land og deres demokrati mot Putins brutale krig, sa Biden etter avtalen ble undertegnet.

Orgeret sier at hun er overbevist om at kommunikasjonen til Volodymyr Zelenskyj og Olena Zelenska har vært «helt avgjørende» for at Ukraina har fått mye våpenbistand.

- Kommunikasjonen har forberedt grunnen for de raske sikkerhetspolitiske endringene vi har vært vitne til etter at invasjonskrigen startet. Vi ser et unikt taktskifte i internasjonal politikk og strukturer, som når den norske regjeringen besluttet å donere våpen til Ukraina og med det gikk bort fra forbudet fra 1959 mot å eksportere våpen til land som er i krig, sier Orgeret.

SPRENGER: Denne videoen skal vise et missilangrep på en russisk stridsvogn i Kharkiv-regionen. Video: Reuters Vis mer
Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer