Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik samler de inn, og bevarer, blomsterhavet

Arbeidet startet i natt.

VIL ÅPNES FOR TRAFIKK IGJEN: Når arbeidet utenfor Oslo domkirke er over, vil gata igjen åpnes for trafikk. Foto: STIAN HARALDSEN
VIL ÅPNES FOR TRAFIKK IGJEN: Når arbeidet utenfor Oslo domkirke er over, vil gata igjen åpnes for trafikk. Foto: STIAN HARALDSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I natt startet Oslo kommune arbeidet med å samle inn den enorme mengden blomster, lys, dikt og andre hilsener som folk har lagt ut i Oslos gater til minne om terrorofrene, melder NTB.

Innsamlingen begynte i 03-tida utenfor Oslo domkirke. De nyeste blomstene vil fortsatt bli liggende - de gamle blir kompost.

FLERE LASTEBILLASS MED LYS: Også stearinen som er tent for ofrene skal bevares. Foto: STIAN HARALDSEN
FLERE LASTEBILLASS MED LYS: Også stearinen som er tent for ofrene skal bevares. Foto: STIAN HARALDSEN Vis mer

Da Dagbladet var på stedet litt før klokka sju, var mye allerede fraktet bort.

- Nødvendig Asfalt og brostein var igjen synlig. Blomsterhavet var borte. Fortsatt er det en del blomster igjen, men det er samlet inn mot sidene - slik at sørgende fortsatt skal ha et sentralt sted å besøke i Oslo.

Arbeidet foregikk stille, på en verdig måte.

RIKSARKIVET: Bamser og hilsninger blir samlet inn av Riksarkivet. Foto: STIAN HARALDSEN
RIKSARKIVET: Bamser og hilsninger blir samlet inn av Riksarkivet. Foto: STIAN HARALDSEN Vis mer

Medarbeiderne fra Riksarkivet samler inn kortene med hilsener som er lagt igjen.

- Det er nødvendig å begynne innsamlingen for å sikre at vi kan ta vare på hilsninger og gjenstander som er lagt ut. Oslo kommune har i samarbeid med regjeringen, Stortinget og Kirken bestemt at arbeidet skal starte nå, sier byrådsleder Stian Berger Røsland ifølge NTB.

Fortsatt blomsterenedleggelse Det vil fortsatt være mulig å legge ned blomster og hilsener.

OMFATTENDE ARBEID: Rundt 35 personer var i morgentimene i arbeid med å gjennomføre en verdig opprydning. Foto: STIAN HARALDSEN
OMFATTENDE ARBEID: Rundt 35 personer var i morgentimene i arbeid med å gjennomføre en verdig opprydning. Foto: STIAN HARALDSEN Vis mer

- Det er viktig å understreke at det fortsatt vil være mulig å legge ned blomster ved Oslo domkirke, og det gjøres hele tiden av mange. Vi er en by som fortsatt er preget av de fryktelige hendelsene og vil være det i lang tid fremover, sier Berger Røsland.

35 personer fra Bymiljøetaten og Riksarkivaren sorterer blomster foran domkirken, ifølge NRK. Bamser, brev og andre hilsner blir lagt i pappesker og kjørt bort.

SÅNN VAR DET: Slik har det sett ut utenfor domkirka i Oslo. 
Foto: Erlend Aas / Scanpix
SÅNN VAR DET: Slik har det sett ut utenfor domkirka i Oslo. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media