Slik satte «Den tsjekkiske legion» hele Den russiske revolusjon i fare

Da revolusjonen brøt ut i 1917 ble 50 000 tsjekkiske og slovakiske soldater strandet i Russland. Eneste vei hjem var 900 mil gjennom et Sibir herjet av borgerkrig.

Et hjem på skinner: Tsjekkerne dekorerte vognene med bilder av kongeborgen i Praha til minne om frihetskampen i hjemlandet. Foto: Ukjent
Et hjem på skinner: Tsjekkerne dekorerte vognene med bilder av kongeborgen i Praha til minne om frihetskampen i hjemlandet. Foto: Ukjent Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Keiser Frans Josef av Østerrike-Ungarn betraktet seg selv som en mild og velmenende monark. Han forstod hvorfor de mange tsjekkiske og slovakiske undersåttene hans ønsket selvstendighet. Da 1. verdenskrig brøt ut i 1914 ble situasjonen enda verre.

Mange tsjekkoslovaker nektet å kjempe mot Russland som de betraktet som alle slaviske folkeslags venn og beskytter. Mange tsjekkere og slovaker deserterte og de som kunne sluttet seg til de allierte.

Du kan nå betale med

LES PLUSS i 1 ÅR FOR 99 KR

Pluss gir deg tilgang til daglige premiumartikler, eAvisa, Magasinet og mye mer.KJØP 12 MND, BETAL FOR 1

1 ÅR

99 kr

(Fornyes til 795,-/år)

1 MÅNED

99 kr

(Fornyes til 99,-/måned)

PRØV PLUSS

1 UKE

1 kr

(Fornyes til 55,-/uke)

    Alle abonnement fornyes til ordinær pris etter tilbudsperioden . Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

visa card Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer