Et hjem på skinner: Tsjekkerne dekorerte vognene med bilder av kongeborgen i Praha til minne om frihetskampen i hjemlandet. Foto: Ukjent
Et hjem på skinner: Tsjekkerne dekorerte vognene med bilder av kongeborgen i Praha til minne om frihetskampen i hjemlandet. Foto: UkjentVis mer

Slik satte «Den tsjekkiske legion» hele Den russiske revolusjon i fare

Da revolusjonen brøt ut i 1917 ble 50 000 tsjekkiske og slovakiske soldater strandet i Russland. Eneste vei hjem var 900 mil gjennom et Sibir herjet av borgerkrig.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Keiser Frans Josef av Østerrike-Ungarn betraktet seg selv som en mild og velmenende monark. Han forstod hvorfor de mange tsjekkiske og slovakiske undersåttene hans ønsket selvstendighet. Da 1. verdenskrig brøt ut i 1914 ble situasjonen enda verre.

Mange tsjekkoslovaker nektet å kjempe mot Russland som de betraktet som alle slaviske folkeslags venn og beskytter. Mange tsjekkere og slovaker deserterte og de som kunne sluttet seg til de allierte.

Flere millioner tsjekkoslovaker var også bosatt i Russland. De dannet egne regimenter for å kjempe mot de østerrikske troppene. Mange tsjekkoslovakiske krigsfanger fra den østerrikske hæren sluttet seg også til regimentene. I Østerrike-Ungarn ble de betraktet som forrædere og henrettet dersom de ble tatt til fange. På det meste bestod «Den tsjekkiske legion» av omkring 50 000 soldater. Det ble en av Russlands sterkeste og mest sammensveisede avdelinger.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn