<strong>STARTER PÅ NETT:</strong> Liv Jessen (t.v.) og Ulla Bjørndahl står bak en ny rapport om mannlig prostitusjon. Rapporten viser at mesteparten av sexkjøpene starter på Internett. Foto: Torbjørn Grønning  / Dagbladet
STARTER PÅ NETT: Liv Jessen (t.v.) og Ulla Bjørndahl står bak en ny rapport om mannlig prostitusjon. Rapporten viser at mesteparten av sexkjøpene starter på Internett. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer

Slik selger norske menn sex

Norske mannlige prostituerte selger sex fra internett, på utesteder, asylmottak, og i dokøer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||  — Det stereotype bildet er at kvinner selger og mannen kjøper. Vi må bryte ned denne fordommen, synliggjøre aktører og få fram i lyset at det er menn som også selger sex, sier Ulla Bjørndahl, fagkonsulent på Pro Sentret.  

Kartlagt for første gang Helsedirektoratet har nå offentliggjort rapporten "Et usynlig marked?", en feltstudie av sexsalg blant gutter, menn og transpersoner i Norge.  

For første gang er det mannlige prostitusjonsmiljøet kartlagt.

Rapporten er utarbeidet av Pro Sentret i Oslo, og den avdekker et svært usynlig og fragmentert miljø:  

—Det er ikke et svar på hvem de mannlige prostituerte er. Motivene kan være alt fra at man er usikker på sin egen seksuelle orientering, til behov for raske penger. Noen har problemer hjemmefra, mens andre bare vil eksperimentere seksuelt, forklarer Bjørndahl. 

 I Dagbladet i dag forteller prostituerte Jonas (26) at han begynte fordi han ville ha penger ved siden av studiene.  

- Jeg tenkte "Hvorfor ikke"? Jeg tar ikke skade av det, sier han.  

• Les hele rapporten her.

På nett Rapporten slår også fast at mesteparten av den mannlige prostitusjonen foregår på nett, på homofile nettsteder, datingsider, sosiale medier, men også på sider for eskortetjenester.    

— Den er ikke vesentlig annerledes enn kvinnelig prostitusjon, men den er mer skjult og vanskelig å få tak siden mye er på nett. Nettet tiltrekker fordi det er diskret og man kan være anonym, sier Bjørndahl.  

Siden kjøp og salg foregår på nett, er det vanskeligere å fange opp den mannlige prostitusjonen og sette inn hjelpetiltak.   Pro Sentret er redd for at overgrep kan forekomme uten at de blir oppdaget.  

På asylmottak Rapporten trekker også inn at noen unge gutter som bor på asylmottak, og papirløse innvanderere, trolig selger sex.  

— Asylmottakene har liten oversikt over hva guttene gjør under permisjon. Når unge gutter kommer tilbake med flotte klær og penger er det grunn til å stille spørsmål. Flere asylmottak er bekymret, og det er all grunn til å være oppmerksomme på disse unge guttene, forklarer Bjørndahl.  

— Når unge gutter kommer seg til Norge kan man ikke utelukke at de har prostituert seg på veien for å komme hit, men det er ikke nødvendigvis menneskehandel, sier Bjørndahl.  
 
I saunaer, solstudio, treningssentre Deler av den mannlige prostitusjonen foregår også ute på byen:  

Det hevdes også at særlig utenlandske, asylsøkere og "papirløse" menn benytter seg av denne arenaen både for å selge sex til menn og kvinner. Unge gutter under 18 år vil også bevege seg en del på denne arenaen, særlig de som er avhengig av rusmidler og trenger raske penger, heter det i rapporten.  

Men prostitusjonen foregår også på såkalte cruising- eller sjekkesteder, som saunaer, solstudioer, utesteder, friluftsområder, pissoarer og offentlige toaletter, svømmehaller, og treningssentre.    

Bytteforhold Bjørndahl forteller at for mange kan debuten som prostituert være tilfeldig. Noen er ute etter å tjene raske penger og tenker ikke over hva de gjør.  

—Hvis du får 500 kroner for å vise kjønnsorganet, er man da prostituert?, Det skjer en del bytte av sex og penger, men er alt dette prostitusjon?, spør Liv Jessen, seksjonssjef ved Pro Sentret.  

Ifølge rapporten har mannlige prostituerte gjerne en kortere karriere enn kvinnene:  
— Mange av guttene har sporadiske erfaringer, og slutter når de blir eldre. Ett eksempel er menn i rusmiljø som er i beit for penger og som har sex mot betaling en gang eller to, forklarer Bjørndahl.  

Ingen av mennene Pro Sentret brukte i sin feltstudie fortalte at de var tvunget til salg av sex. Pro Sentret skriver i rapporten at de ikke vet om menneskehandel innenfor den mannlige prostitusjonen:

- Men vi kan ikke utelukke det, vi må ikke være naive, sier Bjørndahl til Dagbladet.    

Gutter har mer erfaring med å selge sex Pro Sentret sier det er store mørketall når det gjelder mannlige prostituerte i Norge.  
En rapport fra 2005 viste at flere mindreårige gutter enn jenter hadde erfaring med å selge sex .

Norsk mannlig prostitusjon:

· Internet er den største arenaen for kontaktetablering for mannlig prostitusjon

·  Bifile menn peker seg ut som den største kundegruppen til menn som selger sex

·  Menn som selger sex benytter seg av ulike metoder og strategier for å nå kunder, ut fra hvilken arena de selger sex på og hvilke kundegruppe de henvender seg til

· På deler av det mannlige prostitusjonsmarkedet er ung alder og ungt utseende ettertraktet

· Menn som selger sex opplever press fra kundene på å selge seksuelle tjenester uten kondom

· Mye tyder på at majoriteten av gutter og menn med prostitusjonserfaring har mer sporadiske salgserfaringer og kortere prostitusjonskarrierer enn kvinner med prostitusjonserfaring

·  Politiets innsats retter seg kun mot den delen av det norske prostitusjonsmarkedet der kvinner selger sex til menn.

Kilde: "Et usynlig marked?", en feltstudie av sexsalg blant gutter, menn og transpersoner i Norge utarbeidet av Pro Senteret i Oslo.


Guttene var også mer positivt innstilt mot det å utføre seksuelle tjenester mot betaling. 

 — Fordi mye av sexsalgene forgår i det skjulte og i lukkede miljøer, er det ikke mulig å si hvor mange det er. Dessuten er mannlig prostitusjon tabubelagt, og få vil snakke om temaet, forklarer Bjørndahl.    

Politiet på banen I rapporten etterlyser Pro Sentret mer hjelpetiltak rettet inn mot menn, kontra i dag hvor de fleste tiltakene er rettet mot kvinner. De mener også mange vegrer seg for å ta tak i problematikken fordi de har for lite kunnskap.  

— Vi må gi hjelp til dem som trenger det, men vi må ikke gjøre alle disse mennene til ofre. Mange vil ikke kjenne seg igjen i dette, sier Jessen.  

Pro Sentret ønsker også å få politi på banen for å få mer kontroll på nett.  

— Hjelpetiltakene henger nok etter fordi vi jobber tradisjonelt og tenker tradisjonelt om prostitusjon. Vi må også jobbe forebyggende og oppsøkende opp mot nettet. Det er der det foregår, og derfor bør også vi være der, sier Jessen.    

Usynliggjorte Helsedirektoratet som initierte rapporten er glad for å få fokus på menn som selger sex:  

Vi har i likhet med store deler av hjelpetiltakene etterspurt mer kunnskap om gutter og menn som selger sex. Det er ikke ukjent at gutter og menn er på selgersiden i prostitusjon, men vi har sett at denne målgruppa har forsvunnet fra synsfeltet for dem som jobber med dette, sier sier Arild Johan Myrberg, seniorrådgiver i Helsedirektoratet til Dagbladet.   

- De er usynliggjort, og vi har ønsket å bevisstgjøre aktører og sette lys på problematikken, sier Myrberg.

Flere gutter enn jenter har prostitusjonserfaring

•Forskningen viser at betraktelig flere mindreårige gutter enn jenter oppgir at de har prostitusjonserfaring

•Forskning viser at betydelig flere mindreårige gutter enn jenter har en positiv holdning til å selge sex og til at andre gjør det

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer