INTENS FORSVARSTALE: Rod Blagojevich gestikulerer mot de frammøtte journalistene som fikk høre hans forsvarstale i Chicago i går.  Foto: Tannen Maury/EPA/Scanpix
INTENS FORSVARSTALE: Rod Blagojevich gestikulerer mot de frammøtte journalistene som fikk høre hans forsvarstale i Chicago i går. Foto: Tannen Maury/EPA/ScanpixVis mer

Slik ser Blagojevich på seg selv

Les forsvarstalen til Illinois-guvernøren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Rod Blagojevich viser få tegn til anger, til tross for å ha en korrupsjonssiktelse hengende over seg.

- Jeg gir ikke dette bort gratis

Arrestasjonen skal være ledd i et komplott, mener guvernøren i staten Barack Obama representerte.

- Dette er «fucking golden», jeg har ikke tenkt å gi det bort gratis, uttalte Blagojevich om muligheten til å selge president Barack Obamas plass i Senatet til høystbydende.

I desember ble han arrestert av FBI. Etter den tid trosset han Senatet og utnevnte Obamas etterfølger - Ronald Burris.

Ordbruken har ikke roet seg spesielt siden den gang.

En brikke i et stort spill

- Det er systemet som er ute etter meg, uttaler nå Blagojevich, som har holdt en relativt lav profil siden arrestasjonen. Han nekter all skyld, og fremstiller seg ifølge AP som en ærlig, hardt-arbeidende fyr som har blitt lagt for hat av de stivleppede feinschmeckerne i byråkratiet.

Dette skal være et ledd i en kampanje for å heve skattene, mener Blagojevich.

Nyhetsbyrået opplyser at Blagojevich, som skal være en stor fan av westernfilmer, hentet metaforer fra denne sjangeren da han skulle beskrive det som kunne bli sin egen skjebne.

OMDISKUTERT UTNEVNELSE: Roland Burris er mannen som overtok setet til Barack Obama i Senatet. Her møter han tidligere visepresident Dick Cheney sammen med sin kone Berlean. Foto: Chip Somodevilla/Getty Images/AFP/Scanpix
OMDISKUTERT UTNEVNELSE: Roland Burris er mannen som overtok setet til Barack Obama i Senatet. Her møter han tidligere visepresident Dick Cheney sammen med sin kone Berlean. Foto: Chip Somodevilla/Getty Images/AFP/Scanpix Vis mer


- Det er ikke noe rettferdighet i dette. Henger de meg (som de gjorde med skurker i westernfilmer, journ. anm.), henger de også de 12 millionene vanlige mennesker i Illinois som har stemt meg farm til guvernørsetet to ganger.


Sarkasme


Blagojevichs styre har i perioder framstått rotete, og han har blant annet har gått i flere klinsjer med sitt eget parti. Karisma og velutviklede talegaver, i tillegg til et klart og tydelig budskap, sørget for at Blagojevich gjenvalgt som guvernør i 2006. 

Den observante leser kan finne velkjente ord i hans seierstale etter 2002-valget.

«Tonight, ladies and gentlemen, Illinois has voted for change», proklamerte en stolt Blagojevich.

Sin humoristiske sans har han beholdt. Chicago Tribune forteller hvordan den omstridte guvernøren sarkastisk beskrev myndighetenes behandling av seg.

- To cowboyer skal avgjøre hvordan en tyv skal straffes. En av dem foreslår at han henges, den andre foreslår at han først møter i retten - og så henges.

KAN TREKKE SEG: Blagojevichs forsvarer Ed Genson sies å ønske seg av saken. Foto: Charles Rex Arbogast/AP/Scanpix
KAN TREKKE SEG: Blagojevichs forsvarer Ed Genson sies å ønske seg av saken. Foto: Charles Rex Arbogast/AP/Scanpix Vis mer

Advokat kan forsvinne

Advokat Ed Genson, som til nå har vært Blagojevichs hovedforsvarer, ryktes ifølge AP å ønske seg av saken.

Dette gjør ikke at guvernøren vil kaste inn håndkleet og erkjenne skyld. Med et intenst blikk mot de frammøtte journalistene i James R. Thompson-senteret i Chicago oppsummerte han sin fremtid slik:

- Denne kampen er ikke slutt.