Alpene

Slik ser de ikke ut lenger

En ny studie viser at effekten global oppvarming har på Alpene kan sees fra verdensrommet.

BLIR GRØNNE: Slik så de hvitkledde sveitsiske alpene ut i 1981. Siden har de bare blitt grønnere og grønnere. Foto: Sipa / Rex / NTB
BLIR GRØNNE: Slik så de hvitkledde sveitsiske alpene ut i 1981. Siden har de bare blitt grønnere og grønnere. Foto: Sipa / Rex / NTB Vis mer
Publisert

Det skriver den britiske avisa The Guardian.

En nye studie fra Sveits viser at de hvite Alpene stadig blir grønnere.

- Omfanget av endringene har vist seg å være helt enorme i Alpene, forklarere professor Sabina Rumpf ved Universitetet i Basel.

Hun er hovedforfatter av studien, som har blitt publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Science

Truer mangfoldet

Studien viser blant annet at vegetasjonen over tregrensa har økt med hele 77 prosent siden 1984.

KORALLER: Hjemmet til utallige, unike arter, blir ekstremt fort påvirket av en varmere verden. En halv grad kan ha alt å si. Det forklarer CICERO-forsker Maria Sand. - Jeg trodde ikke at en halv grad betydde så mye, sier hun. Hør mer om forskjellen på 1,5 og 2 grader global oppvarming i «Klimapodden: Tolv miljøløsninger»: https://www.acast.com/dbklimapodden Vis mer

Ifølge forskerne har økte temperaturer og mer nedbør ført til en økt plantebiomasse i Alpene. I studien beskrives endringen som «massiv».

Rumpf forklarer at økningen av planter i høyden paradoksalt nok truer flere av plantene som allerede finnes i fjellene, da artene i høyden er lite konkurransedyktige.

GRØNNE: Bildet er tatt 10. mai 2022, og viser utsikten fra Lacher-fjellet, som viser deler av de bavariske og østerrikske alper. Foto: Daniel Roland / AFP / NTB
GRØNNE: Bildet er tatt 10. mai 2022, og viser utsikten fra Lacher-fjellet, som viser deler av de bavariske og østerrikske alper. Foto: Daniel Roland / AFP / NTB Vis mer

- Det unike biologiske mangfoldet i Alpene er derfor under betydelig press, forklarer Rumpf til avisa.

Økt oppvarming

Snøsmeltingen fører også til høyere temperaturer og ytterligere snøsmelting - en prosess som i klimasystemet kalles for en «tilbakekoblingsmekanisme». Det kan sees på som en dominoeffekt der klimaendringer har konsekvenser som igjen påvirker klimaet.

- Grønnere fjell reflekterer mindre sollys og fører derfor til ytterligere oppvarming, som igjen fører til ytterligere snøsmelting, forklarer Rumpf.

Hvite snødekte områder er nemlig jordas viktigste kjølemekanismer fordi de reflekterer (kaster tilbake) mye sollys. Dette kalles på klimaspråket for høy «albedoeffekt». Jo høyere albedo, jo mer sollys reflekterer overflaten.

Så selv om vegetasjonen over tregrensa vokser fortere enn snøen smelter, er snøsmeltingen likevel et «betydelig tap», som igjen fører til global oppvarming, ifølge forskerne.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer