Slik ser det ut i Kadhafis hovedkvarter nå

Diktatorens tidligere luksushjem er fullstendig plyndret. Nå vil Kadhafis sønn, Saadi, forhandle om våpenhvile, ifølge CNN.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Spektakulære TV-bilder viste hvordan de libyske opprørne inntok Kadhafis hovedkvarter i Tripoli i går kveld. Hundrevis av mennesker rev ned statuer og trampet ned diktatorens luksuriøse hjem. I tillegg plyndret de residensen for ting som uniformer og våpen med gullbeslag.

Ett døgn seinere ligger hovedkvarteret i ruiner, viser nye videobilder fra nyhetsbyrået Reuters.

Vinduer er knust og inventaret ligger strødd rundt et forlatt svømmebasseng.

Et par opprørssoldater går rundt og speider i bygningen. De leter fortsatt etter spor av diktatoren, som har vært som sunket i jorda siden kampene i Tripoli begynte for alvor.

Sneik seg rundt Tidligere i dag sa Libyas opprørsråd at de tilbyr amnesti til den eller de i Kadhafis krets som klarer å drepe eller fange ham. I tillegg skal en forretningsmann ha tilbudt 1,3 millioner dollar i dusør til den eller de som klarer å fange diktatoren, som har holdt Libya i et jerngrep i 42 år.

Meldingene om hvor han befinner seg har vært mange, men opprørerne mener han fortsatt er i Tripoli.

I natt fortalte diktatoren radikanalen Al-Rai at han har vært ute og vandret i Tripolis gater.

- Jeg har vært på en diskré rundtur i Tripoli og jeg følte at byen ikke var i fare, hevdet han.

Stadige eksplosjoner Selv om flere kommentatorer mener inntakelsen av Kadhafis hovedkvarter betyr at opprørerne har vunnet slaget om Tripoli, fortsetter kampene i hovedstaden.

Utenlandske reportere melder om stadig skyting og eksplosjoner, og ifølge korrespondent for Sky News, Stuart Ramsay, er situasjonen blitt verre i Tripoli.

Kadhafis styrker skal angivelig bombe områder i byen, deriblant residensen som er blitt inntatt av opprørerne.

VILL JUBEL. Her feirer opprørerne etter at de inntok Kadhafis hovedkvarter i går kveld. Foto: AP Photo/Francois Mori
VILL JUBEL. Her feirer opprørerne etter at de inntok Kadhafis hovedkvarter i går kveld. Foto: AP Photo/Francois Mori Vis mer

I tillegg skal opprørerne ha tatt kontroll over Kadhafis hjemby Sirte, samt andre områder i landet.

- Vil forhandle om våpenhvile Nylig ble 35 utenlandske journalister sluppet fri etter å ha vært innesperret inne på hotellet Rixos i Tripoli.

Ifølge CNNs journalist i Libya, Nic Robertson, sier Kadhafis sønn, Saadi, at han nå vil forhandle med opprørerne om en våpenhvile i hovedstanden. Disse meldingene er foreløpig ikke bekreftet.

Ifølge lederen for Leger Uten Grenser i området, Rosa Crestani, vil situasjonen på Tripolis sykehus bli katastrofal hvis det ikke skjer en forbedrig av sikkerheten i byen snart.

De mangler blant annet antibiotika og andre nødvendige medikamenter.

- Situasjonen er veldig vanskelig, det er nesten en katastrofe, sier hun til nyhetsbyrået Reuters.

REV NED STATUER: Her har en av opprørerne klatret opp på en statue inne i Kadhafis hovedkvarter. Den en gang luksuriøse residensen ligger nå i ruiner. Foto: AP Photo/Sergey Ponomarev
REV NED STATUER: Her har en av opprørerne klatret opp på en statue inne i Kadhafis hovedkvarter. Den en gang luksuriøse residensen ligger nå i ruiner. Foto: AP Photo/Sergey Ponomarev Vis mer