Slik ser det ut i Øst-Europa

Og lørdag blir det kraftig snøvær på Sørlandet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Et høytrykk over Russland påvirker været i hele Europa om dagen. I det nordøstlige Bulgaria er det erklært unntakstilstand, og militære styrker hjelper til med å åpne veier og komme fram til strandede bilister, ifølge nyhetsbyrået AP.

Om lag 311 bulgarske landsbyer er uten elektrisitet, flere mangler mat og vann, og tusenvis av personer sitter fast i landsbyene, på flyplasser og på snøfylte veier i fjellene.

Snøhøyden kom opp i to meter flere steder i de 15 minusgradene.

Presser nordover mot Sørlandet

Høytrykket, som fører til sterk og kald vind, vil presser nordover slik at vi får snø i sørlige deler av landet til helgen, forklarer statsmeteorolog Håkon Melhus.

- Det vil bli snø og vind på Sørlandet og i Telemark fra lørdag, opp mot kuling i kyst- og fjellstrøk, sier Melhus til Dagbladet.no.

Snømengden vil trolig ligge på fra 30 cm til opp mot 70 cm i noen områder. Det vil også bli nedbør på Østlandet, men bare opp mot 20 cm snø. I Nord-Norge, Trøndelag og på Vestlandet vil det bli lite nedbør, selv om det kan bli nedbør i indre strøk.

Sjekk været for Kristiansand, Arendal, Skien, Lillesand, Mandal og 750 000 andre steder i landet på Dagbladet.nos værtjeneste.

KOLLIDERT OG SNØDD NED: Denne traileren har vært utsatt for en ulykke i det sterke snøværet ved byen Neofit Rilski i Bulgaria. Bulgaria og Romania har vært spesielt rammet av det sterke snøværet i Øst-Europa det siste døgnet. Foto: PETAR PETROV/AP/SCANPIX
KOLLIDERT OG SNØDD NED: Denne traileren har vært utsatt for en ulykke i det sterke snøværet ved byen Neofit Rilski i Bulgaria. Bulgaria og Romania har vært spesielt rammet av det sterke snøværet i Øst-Europa det siste døgnet. Foto: PETAR PETROV/AP/SCANPIX Vis mer

- Kraftig

Melhus kaller snøværet som kommer til helgen kraftig, og sammenligner situasjonen med snøværet på Sørlandet i februar og mars i fjor. Men like spesielt som den gangen blir det nok ikke.

- Situasjonen kan bli noe lignende, men snøværet vil ikke vare lenger enn til søndag denne gangen, sier Melhus.

Snøen kan bli liggende flere steder, men det kan hende det vil bli høyere temperaturer på kysten søndag, noe som kan gjøre at snøen smelter og nedbøren kan komme som regn.

GRAVER FRAM BILEN: En mann forsøker å grave bilen ut av snøen i landsbyen Vetrino i Bulgaria.