Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kalles landets største militærøvelse noensinne

Slik ser det ut når Nord-Korea forbereder seg på krig

Landet er klart til krig.

UVIRKELIG: Tre lange rekker med artilleri viser det Nord-Koreas statslige medier kaller en «felles avfyringsdemonstrasjon». Den svære militærøvelsen skal ha blitt arrangert i Wonsan-provinsen for å feire 85-årsjubileet til landets hær. Video: Scanpix/CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Det så nesten ut som en scene fra et dataspill da det isolerte diktaturet tirsdag feiret 85-årsjubileet til landets hær. Blant annet ble 300 artillerikanoner plassert i tre lange rekker på stranda. På synkronisert vis fyrte de løs.

Video fra øvelsen ble vist av landets statlige TV-kanal KRT. Bilder derfra ble distribuert av det statlige nyhetsbyrået KCNA onsdag.

  • Se klipp fra øvelsen i videoen øverst i saken.
TRUER: Nord-Koreas diktator Kim Jong-un i et udatert bilde. Han skal ha vært til stede under den svære militærøvelsen i Wonsan. Foto: AFP PHOTO / KCNA VIA KNS / STR 
TRUER: Nord-Koreas diktator Kim Jong-un i et udatert bilde. Han skal ha vært til stede under den svære militærøvelsen i Wonsan. Foto: AFP PHOTO / KCNA VIA KNS / STR  Vis mer
TRUET: USAs president Donald Trump advarer mot trusselen fra Nord-Korea. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque 
TRUET: USAs president Donald Trump advarer mot trusselen fra Nord-Korea. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque  Vis mer

Ordre fra Kim

En representant for nord-koreanske myndigheter sier til CNN at hendelsen var den største militærøvelsen i landets historie, og at den omfattet 300 artillerikanoner.

KCNA sier at landets diktator Kim Jong-un ga ordre om å starte den massive øvelsen.

Den er en påminnelse om at det ikke bare er atomvåpen og langdistanseraketter som utgjør en trussel fra den isolerte kommuniststaten. De kan også gjøre enorm skade mot tett befolkede områder i Sør-Korea med konvensjonelt artilleri.

Ifølge CNNs medarbeidere inne i Nord-Koreas hovedstad, Pyongyang, ble 85-årsjubileet feiret i av folk i gatene uten at de viste tegn til å være preget av spenningen.

Sør-Korea følger med

Det sør-koreanske forsvaret sier at bildene er fra Wonsan-provinsen øst i Nord-Korea, men de gir ingen ytterligere opplysninger om hva slags våpen eller hvilke militære enheter som var involvert.

Spenningen er åpenbart svært høy i regionen, og sør-koreanske myndigheter sier de overvåker situasjonen og er «grundig forberedt».

Samtidig har også USA trappet opp sitt nærvær i området. Landet har hatt møter om situasjonen med japanske og sør-koreanske myndigheter i Tokyo.

Samtidig som Nord-Korea gjennomførte sin øvelse, arrangerte USA og Sør-Korea tirsdag en annen marineøvelse i Gulehavet sørvest for Koreahalvøya.

Trumps retorikk

USAs president, Donald Trump, har de siste ukene vært langt hardere i sin retorikk mot Nord-Korea enn hva som har vært vanlig fra USA. Han har også trappet opp den militære tilstedeværelsen.

FYRTE AV: Nord-koreanske styrker skal ha brukt den svære militærøvelsen tirsdag til å vise fram sine artillerivåpen. Foto: AFP PHOTO / KCNA VIA KNS / STR 
FYRTE AV: Nord-koreanske styrker skal ha brukt den svære militærøvelsen tirsdag til å vise fram sine artillerivåpen. Foto: AFP PHOTO / KCNA VIA KNS / STR  Vis mer

Det har trolig bidratt til at forholdet til kommuniststaten har blitt ytterligere dårlig.

Nå er det også frykt for at Nord-Korea i løpet av kort tid vil gjennomføre en sjette atomprøvesprengning eller rakettoppskyting.

USAs president Donald Trump har sendt hangarskipet USS Carl Vinson til området, sammen med en flåte av støttefartøyer. Nord-Korea har truet med å senke hangarskipet dersom USA tyr til militærmakt mot landet. Tidligere denne uka var også USA i ferd med å sette opp sitt rakettskjold i Sør-Korea.

Før 85-årsdagen til den nord-koreanske hæren var det også fryktet at Kim Jong-un ville bruke dagen på en ny atomprøvesprengning eller rakettest. Det skjedde ikke.

I Det hvite hus

STORE STYRKER: Nord-Korea viste fram sine militære styrker på stranda i Wonsan-provinsen da de feiret at landets hær er 85 år. Foto: KRT via AP Video
STORE STYRKER: Nord-Korea viste fram sine militære styrker på stranda i Wonsan-provinsen da de feiret at landets hær er 85 år. Foto: KRT via AP Video Vis mer

Trump ba mandag Sikkerhetsrådet innføre nye sanksjoner mot Nord-Korea og hevdet at alt annet var uakseptabelt. Onsdag var alle USAs 100 senatorer invitert til Det hvite hus for å lytte til en redegjørelse om Nord-Korea fra utenriksminister Rex Tillerson, forsvarsminister Jim Mattis, forsvarssjef Joe Dunford og etterretningssjef Dan Coats.

- Nord-Korea utgjør en veldig alvorlig trussel. Denne situasjonen er ikke farefri. Men vi gjør alt vi kan for å forutse responser og dempe faren, sier en seniormedarbeider i Trump-administrasjonen, ifølge Washington Post.

USS CARL VINSON: Dette hangarskipet ble flyttet til farvannet utenfor Koreahalvøya for å opprettholde beredskap i forholdet til Nord-Korea. Video: AP Vis mer

Trump og medarbeiderne hans vurderer nå en rekke økonomiske og militære virkemidler for å presse Pyongyang.

Selv var den amerikanske presidenten på uvant vis vertskap da de 100 senatorene ankom i en stor hvit buss. Vanligvis foregår slike redegjørelser i Senatet hvor de har bedre plass.

Etter møtet var flere av senatorene, ifølge amerikanske medier, frustrerte over at de hadde fått svært få detaljer om Trump-administrasjonens planer.

I LUFTA: Nord-Koreas militære viste seg fram da landets hær feiret 85 år. Foto: AFP PHOTO / KCNA VIA KNS / STR
I LUFTA: Nord-Koreas militære viste seg fram da landets hær feiret 85 år. Foto: AFP PHOTO / KCNA VIA KNS / STR Vis mer

- Flere senatorer spurte spesifikt: Hva er politikken? Men de som redegjorde ga oss veldig, veldig få detaljer. Briefingen manglet klare svar, sier en republikansk senator til Washington Post.

Selv sier Tillerson, Mattis og Coates i en felles uttalelse at Trumps mål er å stramme de økonomiske sanksjonene og forfølge diplomatiske løsninger med allierte og partnere.

- Målet er å overbevise regimet om å deeskalere og returnere til en kurs mot dialog. Vi er åpne for å forhandle mot det målet. Samtidig er vi forberedt på å forsvare oss selv og våre allierte, sier Trumps medarbeidere.

VÅPEN OG SOLDATER: Nord-Korea holdt ikke tilbake på noe under forrige ukes markering av Nord-Koreas grunnlegger, Kim Il Sung, som ble født for 105 år siden. Video: CNN Vis mer Vis mer