Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik ser det ut på andre siden av månen

41 prosent kan aldri ses fra jorden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I en ny video viser NASA hvordan månen ser ut fra den andre siden.

Se video av månens bakside øverst i saken.

Årsaken til at det alltid bare er den ene siden av månen vender mot jorden, er at den roterer i en såkalt bunden rotasjon. Selv om den roterer, viser den alltid samme side til sentrallegemet, altså jorden. Månen roterer rundt sin egen akse ca. én gang hver 27. dag.

Ser bare litt over halvparten Også månens bakside er godt belyst av solen. Baksiden tilsvarer ikke det man kan kalle månens mørkeside, hvis område aldri treffes av solen.

På det meste kan vi se 59 prosent av månens overflate fra jorden.

«De resterende 41 prosentene er aldri synlige for oss», skriver The Washington Post. 

- Vi vet hvordan månen ser ut fra jorden, men hvordan ser den ut fra andre siden, spør fortellerstemmen i videoen.

Fra utsiktspunktet i videoen kan man se at fullmåne snart vil inntreffe. På samme tidspunkt vil man se en avtakende halvmåne dersom man befinner seg på jorden.

Flere kratere Ved å vise månen fra andre siden ved hjelp gjennom et animert timelapse-teleskop, kan man også se hvordan jorden roterer i bakgrunnen.

Mens månens framside er jevnere og glattere, viser videoen at baksiden i større grad inneholder kratere av ulik størrelse.

Det første bildet av månens bakside ble tatt av det sovjetiske romfartøyet Luna 3 i allerede i 1959. Da fikk vi se omtrent 70 prosent av overflaten som fra før av var ukjent.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!