Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik ser det ut på togstasjonen etter terrorangrepet

Videoen viser ødeleggelsene etter eksplosjonen i Volgograd. Siste opplysninger er at en mann kan stå bak angrepet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG/OSLO: (Dagbladet): I en video som nylig ble frigitt av nyhetsbyrået AP, kan man se de massive ødeleggelsene etter eksplosjonen på togstasjonen i Volgograd i Russland.

Minst 14 personer ble drept og 34 ble skadd i terroraksjonen. Fire personer svever mellom liv og død.

Selve sprengladningen som ble utløst hadde en sprengkraft tilsvarende minst ti kilo TNT, ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax. Byrået melder også at det kort tid etter selvmordsaksjonen ble funnet en udetonert granat i stasjonsområdet.

Det er mange grusomme beskrivelser fra terrorangrepet. Et øyenvitne forteller til TV-kanalen NTV av hun rett etter eksplosjonen så menneskerkomme ut av stasjonsbygningen med flammer i håret, dekket av deler fra menneskekropper.

Mann mistenkes En politikilde i Volgograd sier til telegrambyrået Interfax at overvåkingsvideoer viser en mann som går gjennom sikkerhetssystemet på jernbanestasjonen i Volgograd, og blir tatt til side av politiet fordi alarmen går. Han ble tatt til side for å sjekkes, og etter det viser bilder at det eksploderte.

Russiske politikilder meldte søndag ettermiddag at det var en kvinnelig selvmordsbomber som sto bak terroraksjonen. Hun skal ha kjent kvinnen som sprengte seg selv i lufta ombord på en buss fra Volgograd til Moskva 31. oktober, der seks mennesker ble drept, pluss selvmordsbomberen.

De to kvinnene ble etterlyst sammen med to andre kvinner sommeren 2012. Men to - eller tre - har ikke vært sett på snart to år. De fire kan ha tilhørt den samme cellen av terrorister som har utpekt vinter-OL som deres mål. Det er ikke utelukket at mannen og en kvinne opptrådte sammen i går.

Det er ikke noen sensasjon at en europeisk utseende mann kan stå bak terroraksjonen. Det er flere russiske konvertitter i terrormiljøene i Nord-Kaukasus. Dessuten er det mange tsjetsjenere med blå øyne og blondt hår.

Vinter-OL Russiske myndigheter peker på Vinter-OL i Sotsji som et motiv for terrorhandlingen. Direktøren for Putins informasjonskontor, Aleksej Mukhin, sier at terroraksjonen bare kan være en forsmak på det som kan komme i Sotsji under OL.
 
Terroraksjonen førte raskt til nye runder i mediene om hvorvidt Russland vil være i stand til å levere den nødvendige sikkerheten under de olympiske vinterlekene som skal holdes i Sotsji i februar.

Gerhard Heiberg, medlem av Den internasjonale olympiske komité (IOK), sier til NTB at han stoler på at russiske myndigheter gjør det de kan for OL-sikkerheten. Heiberg avviser at terrorangrepet søndag innebærer at sikkerhetssituasjonen før OL er forverret, melder NTB.