Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik ser E6 ut akkurat nå

Slik lammes Sør-Norge av flommen.

E6 AKKURAT NÅ: Et jord og leireras har gått over E6 ved oppkjøringen til Høvringen i Gudbrandsdalen. Vannmasser og ras har laget store ødeleggelser flere steder i Gudbrandsdalen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
E6 AKKURAT NÅ: Et jord og leireras har gått over E6 ved oppkjøringen til Høvringen i Gudbrandsdalen. Vannmasser og ras har laget store ødeleggelser flere steder i Gudbrandsdalen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Enorme vannmengder har lagt store arealer under vann og lammet størsteparten av Sør-Norge. Flommen har tatt med seg veier, bruer og hus, og satt sentrale samferdselsårer ut av spill. Enkelte steder nærmer vannivået seg 50-årsflom.

Hovedredningssentralen (HRS) Sør-Norge hadde i går ettermiddag og kveld sin fulle hyre med å redde folk fra rasområder med helikopter, spesielt mellom Kvam og Otta i Gudbrandsdalen. Så vel boliger som skoler og barnehager måtte evakueres.

Situasjonen ble ikke bedre av at Telenors mobilnett hadde store problemer over hele landet. Problemene skyldes neppe flommen, men gjorde varslingen treg eller umulig for mange.

- Følg med Flommen kommer særdeles ubeleilig til for alle som har tenkt å krysse landsdelen nå i pinsa. Hovedfartsårene E6, E16, riksvei 7 og 3 er stengt, det samme gjelder Dovrebanen. I tillegg er en rekke mindre riks- og fylkesveier uframkommelige, og Norge er samferdselsmessig så godt som delt i to.

Statens vegvesen oppfordrer bilister til å overveie om de i det hele tatt trenger å reise akkurat nå.

- Løpske vannmasser kan ødelegge veibanen på minutter. Folk må følge med, sier Anita Moshagen i Vegvesenet.

Vegvesenet oppfordrer folk til å høre på radio eller oppdatere seg om de siste veimeldingene på vegvesen.no. I tillegg ber de folk sjekke ruta for stengninger og begrensninger, og i så fall finne alternative ruter. NSB valgte i går å stenge Dovrebanen mellom Lillehammer og Dombås.

VANSKELIGE KJØREFORHOLD: Et vogntog trosser en oversvømt E6 i Gudbrandsdalen fredag kveld. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
VANSKELIGE KJØREFORHOLD: Et vogntog trosser en oversvømt E6 i Gudbrandsdalen fredag kveld. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer

Mange reisende måtte se langt etter alternativ transport, siden omkjøringen på flere steder er avhengig av de flomstengte veiene.

Uheldig kombinasjon Elin Langsholt, hydrolog i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), forklarer at flommen skyldes de store nedbørsmengdene på Østlandet de siste dagene, kombinert med stor snøsmelting i høyfjellet.

- Over hele landet er det varmt og fuktig. Det bidrar til ekstra stor snøsmelting i f.eks. Jotunheimen og Langfjella — hvilket bidrar til store vannmengder i vassdrag som Gudbrandsdalslågen, Driva og Rauma, sier Langsholt til Dagbladet.

Ifølge statsmeteorolog Espen Biseth Granan ved Meteorologisk institutt vil regnet etter hvert gi seg i Sør-Norge utover dagen i dag.

- I de berørte områdene blir det i morgen og mandag pent vær — men det er fortsatt snø i fjellet, understreker han overfor Dagbladet.

Går sørover Ifølge Langsholt i NVE vil vannivået enkelte steder stige selv om regnet holder opp.

- Problemene skyldes først og fremst den høye vannstanden i de mindre dreneringsvassdragene. Dette vannet beveger seg nå sørover, og store elver som Glomma vil fortsette å stige utover i helga, sier hun.

Ifølge hydrologen vil imidlertid denne nivåstigningen neppe forårsake nye problemer.

STORE ØDELEGGELSER: Vannmasser og ras har laget store problemer flere steder i Gudbrandsdalen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
STORE ØDELEGGELSER: Vannmasser og ras har laget store problemer flere steder i Gudbrandsdalen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer

- Det ser ut som om flommen trekker seg tilbake i løpet av helga, sier hun.

Deler av Nordland og Troms opplever også flom nå - men her blir de samfunnsmessige konsekvensene langt mindre, ettersom det aktuelle området generelt er mer grisgrendt.

STORE ØDELEGGELSER: Vannmasser og ras har laget store problemer flere steder i Gudbrandsdalen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
STORE ØDELEGGELSER: Vannmasser og ras har laget store problemer flere steder i Gudbrandsdalen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media