Slik ser ekte dollarglis ut

1226 har tjent mer enn én milliard dollar i år. Seks av dem er norske.

DOLLARGLISET: Carlos Slim Helu er verdens rikeste mann for tredje året på rad. Etter ham kommer Microsoft-gründer Bill Gates, storinvestor Warren Buffett, klesmilliardær Bernard Arnault. Første norske på lista er den kypriotiske statsborgeren John Fredriksen, som har tjent seg rik på shipping. Han kommer på 72. plass, mens hotell- og eiendomsmagnaten Olav Thon som neste nordmann tar 205. plass. Foto: Scanpix
DOLLARGLISET: Carlos Slim Helu er verdens rikeste mann for tredje året på rad. Etter ham kommer Microsoft-gründer Bill Gates, storinvestor Warren Buffett, klesmilliardær Bernard Arnault. Første norske på lista er den kypriotiske statsborgeren John Fredriksen, som har tjent seg rik på shipping. Han kommer på 72. plass, mens hotell- og eiendomsmagnaten Olav Thon som neste nordmann tar 205. plass. Foto: ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I den årlige lista til magasinet Forbes over verdens rikeste personer, er det få omrokkeringer i toppen.

Helt øverst troner Carlos Slim Helu for tredje året på rad - til tross for at formuen er kuttet med hele fem milliarder dollar - drøyt 30 milliarder norske kroner.

Kjøpte pengemaskin av staten Totalt skal meksikaneren være god for over 392 milliarder norske kroner - 69 milliarder dollar.

72-åringen startet allerede som 12-åring, da han kjøpte sine første aksjer i en bank, men ble for alvor rik da han kjøpte telekom-monopolet Telmex fra staten og gjorde det om til en pengemaskin som i dag omfatter mobilselskapet America Movil med 201 millioner kunder fra Brasil til USA.

Imperiet hans omfatter noen av Mexicos mest kjente stormagasiner, hoteller, restauranter og investeringer i oljeboring, bygningsindustri og bank.

I likhet med tredjemann på lista, den amerikanske storinvestoren Warren Buffett, har han bodd i samme hus siden før han ble steinrik.

- Ungkarshuset mitt var bedre enn det jeg har bodd i 40 år, sier Slim til Forbes.

Likevel erkjenner han at rikdommen har endret noe.

- Jeg har mer aktivitet og mer ansvar. Jeg prøver å gjøre landet vårt på områder jeg kan, men jeg er ikke politiet, sier han og viser til landets blodige narkokrig.

IT- og klesmilliardærer Forbes liste består videre av Bill Gates på en andreplass med sine rundt 347 milliarder kroner - drøyt 45 milliarder mindre enn Slim.

Tredjeplassen tar Buffet, mens den franske forretningsmannen Bernard Arnault tar fjerdeplassen. Han tjener penger på at du lures i luksusfellen med Moët Hennessy og Louis Vuitton. Slik har han tjent seg en formue på 233 milliarder kroner.

Arnault er ikke den eneste som er høyt på lista på grunn av klær. Spanske Amancio Ortega, som eier kleskjeden Zara, troner like under ham, mens H&M-sjef Stefan Persson tar 8. plassen.

Mellom Zara-sjefen finner vi IT-millionæren Larry Ellison og oljemagnaten Eike Batista, Brasils rikeste mann.

Fredriksen har dalt Den første nordmannen på lista havner på en 75. plass. John Fredriksen er oppført med 64,3 milliarder kroner - 11,3 milliarder dollar. Formuen har dermed dalt litt fra i fjor på grunn av nedgang i shippingbransjen, ifølge Forbes. Men formuen har ikke dalt dramatisk på grunn av høy forespørsel for Seadrills borerigger.

Fredriksen, som er kypriotisk statsborger, er oppført som den rikeste mannen på Kypros.

Neste nordmann på lista er hotell- og eiendomsmagnaten Olav Thon, som ligger på en 205. plass. På 442. plass finner vi Stein Erik Hagen med familie, mens Kjell Inge Røkke tar 601. plassen. De to siste nordmennene på lista er reder Arne Wilhelmsen med familie på 804. plass og hotellkongen Petter Stordalen på 1015 plass.

MANNETUNGT: Toppen av lista er preget av menn. Grafikk: Reuters
MANNETUNGT: Toppen av lista er preget av menn. Grafikk: Reuters Vis mer