Slik ser en kanin ut etter ti år i bur

Erling (10) fikk beinskjørhet, leddgikt, slitasjeforandringer i ryggen og ble deformert på grunn av manglende muskulatur.

STORE FORSKJELLER: Bildene til venstre viser Erling (10) som har sittet stille i et lite bur mesteparten av sitt liv. Dette har blant annet ført til at han mangler magemuskler, og de indre organene i magen flyter rundt. Bildene til høyre viser Melis (8), en frisk og vanlig kanin. Foto: Privat
STORE FORSKJELLER: Bildene til venstre viser Erling (10) som har sittet stille i et lite bur mesteparten av sitt liv. Dette har blant annet ført til at han mangler magemuskler, og de indre organene i magen flyter rundt. Bildene til høyre viser Melis (8), en frisk og vanlig kanin. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da disse bildene ble tatt for rundt fire uker siden, kunne kaninen Erling omtrent ikke gå. Han hadde da sittet stille i et bur de siste ti åra, og hadde utviklet både beinskjørhet og forkalkning.

I tillegg var kroppen hans blitt deformert på grunn av manglende muskulatur, han hadde utviklet leddgikt og slitasjeforandringer i ryggen, noe som trolig har medført smerter i flere år.

- Veldig mange ville imidlertid sagt at han så ut som en vanlig kanin, da det en slik oppbevaring av kaniner er utbredt. Så lenge han bare satt der i buret, var det ikke synlig at det var noe galt med ham, sier Marit Emilie Buseth til Dagbladet.

Manglet magemuskler Hun er forfatter av Den store kaninboka og aktuell med boka Rabbit Behaviour, Husbandry and Welfare, som gis ut i England seinere i år. I tillegg var hun med på å opprette nettstedet kanin.org, et velferdsorientert kaninforum.

Slik ser en kanin ut etter ti år i bur

- Vi visste at vi måtte undersøke ham fordi han høyst sannsynlig ville ha forkalkninger og beinskjørhet. Vi vet at dette er en effekt av å sitte stille i et bur over langt liv, sier hun.

Da veterinær Heidi Stenstad undersøkte Erling, ble hun særlig bekymret for en pose han hadde på magen. Hun tenkte det kunne være brokk.

- Men dette var rett og slett at han hadde så dårlig magemuskulatur at magen var blitt helt utflytende, og det er fordi han har sittet stille. Han er jo en eldre kanin, så det er klart at de kan ha litt mindre muskelmasse, men han var veldig dårlig muskulært sett, sier Stenstad.

Vanskjøttede - Er dette noe du ser ofte?

MANGLER MUSKLER: Disse bildene viser effektene av manglende magemuskler. Bildet øverst viser Erlings mage, mens bildet nederst viser Melis' mage. Melis er en kanin som har fått bevege seg som normalt. Foto: Privat
MANGLER MUSKLER: Disse bildene viser effektene av manglende magemuskler. Bildet øverst viser Erlings mage, mens bildet nederst viser Melis' mage. Melis er en kanin som har fått bevege seg som normalt. Foto: Privat Vis mer

- Nei, heldigvis ikke, fordi mange av kaninene som bare sitter i bur varer ofte ikke så lenge som ti år. De er heller ikke høyest på prioriteringslista for å bli tatt med til veterinæren. Men det er bra det blir satt fokus på det, for kaniner skal ikke bare sitte i et bur. De skal være en del av familien på lik linje som en katt eller hund, sier veterinæren.

Stillesittende kaniner er et velkjent problem for Dyrebeskyttelsen.

- Vi har i ganske mange år sagt at kaniner er et av de mest vanskjøttede selskapsdyrene vi har. Vi får inn dyr med tydelig mangel på muskulatur. Mange er overvektige og litt keitete når de beveger seg, og flere lider også av hormonelt stress, fordi de påvirkes psykisk av å sitte i trange bur, sier Hege Johansen i Dyrebeskyttelsen Oslo og Akershus.

Store forskjeller For å illustrere Erlings dårlige forfatning, la Marit Emilie Buseth ut røntgenbilder av både ham og Melis (8) på bloggen sin. Forskjellene er svært tydelige.

- Dette har opprørt veldig mange. Jeg har aldri hatt så mange lesere på bloggen før, sier hun.

- Kaniner er laget for bevegelse, har en lett benbygning som er utsatt for å få brudd og forkalkning av et stillesittende liv. Lidelsen forsterkes også av kulda. Det er så lett å gi dem et bedre liv.

Erling går det mye bedre med nå. Han har begynt å gå bedre og har i tillegg fått nye kaninvenner.

SUNNE OG FRISKE: Her er Melis (nederst på bildet) sammen med Even. De har nok plass å boltre seg på. Foto: Privat
SUNNE OG FRISKE: Her er Melis (nederst på bildet) sammen med Even. De har nok plass å boltre seg på. Foto: Privat Vis mer

- I begynnelsen bare ramlet han rundt, og han var sosialt utsultet. Men nå har han begynt å bevege seg og utforske ting.

HOS VETERINÆREN: Veterinær Heidi Stenstad fant at Erling blant annet hadde svært dårlig muskulatur. Foto: Privat
HOS VETERINÆREN: Veterinær Heidi Stenstad fant at Erling blant annet hadde svært dårlig muskulatur. Foto: Privat Vis mer