Slik ser gjeng-Oslo ut akkurat nå

Hele 158 personer utgjør de farligste kriminelle gruppene i hovedstaden, ifølge politiet. Bare i høst har det vært en rekke alvorlige hendelser i disse miljøene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): For første gang kan Dagbladet.no i dag offentliggjøre den mest fullstendige oversikten som finnes over gjengmiljøet i Oslo slik det ser ut i 2008.

Dagbladet.no har fått tilgang til et hemmeligstemplet beredskapsdokument som skisserer det politiet mener er praktisk talt alle involverte. Dokumentet er oppdatert 1. mai i år, og navngir nærmere 200 personer som på ulike måter er knyttet til hovedstadens forskjellige gjenger.

De fleste er norskpakistanske menn, samtidig som en rekke etnisk norske menn, enkelte med østeuropeisk og annen bakgrunn og noen få kvinner også skal ha nær tilknytning til miljøene. Alderen spenner helt fra 15-16-åringer som allerede kobles til alvorlige forbrytelser, til menn i 40-åra som har lurt døden flere ganger i gjengkrigene.

158 personer er med navn og bilde listet opp under det politiet mener er hovedstadens seks viktigste gjenger:

• B-gjengen

• «Fraksjonen» knyttet til B-gjengen

• Young Guns

• Furuset Bad Boys

• Holmliagjengen

• Grønlandsgutta

Blant gjengmedlemmene finner man dommer fra nær sagt hele strafferegisteret: Ran, grove tyverier, narkotika (både smugling, salg og bruk), kidnapping, tortur, bedragerier, hvitvasking, vold - og drap - er gjengangere.

- De driver med alt som genererer penger. Narkotika, svindel, utpressing og vinningsforbrytelser. Det mest betegnende med disse grupperingene er at æreskodeksen er så hard, sier Øyvind Nordgarden, leder for seksjon ved organisert kriminalitet ved Oslo politidistrikt.

Politiet mener gjengene har stått bak tusenvis av forbrytelser, og at det er de sentrale personene i disse gjengene som styrer Oslos kriminelle underverden. Hard intern disiplin gjør at det er vanskelig å straffeforfølge de politiet mener er toppene i de kriminelle hierarkiene.

B-gjengen «vant» 

Slik ser gjeng-Oslo ut akkurat nå

Dokumentet Dagbladet.no har fått tilgang til bekrefter også at B-gjengen og deres nettverk har «vunnet» krigen om Oslo, og at de nå nå utgjør hovedstadens i særklasse største kriminelle nettverk:

37 antatt kriminelle regnes som sentrale eller med «tett relasjon» til gjengen, og ytterligere minst 26 av dem som er oppført i politiets dokument regnes som del av gjengens nettverk. Ytterligere minst fire menn har blant annet hjulpet B-gjenglederne med å hvitvaske penger, ifølge Dagbladets egne undersøkelser. 

- Vi har jobbet i snart to år opp mot de sentrale personene i gjengmiljøet. En av gevinstene med det er at Young Guns nå er redusert til et fåtall personer. Men B-gjengen er på gata, de er synlige. Vi føler også at de prøver å drive målbevisst rekruttering, og det noe vi må prøve å gjøre noe med, sier Eirik Jensen, leder for det dedikerte gjengprosjektet underlagt seksjon for organisert kriminalitet ved Oslo politidistrikt.

Nye brødre, nye ledere
Politiet mener brødrene i Rasool-familien er B-gjengens mangeårige ledere. Mandag må alle seks brødrene møte i Oslo tingrett, i en historisk rettssak der påtalemyndigheten har tiltalt hele familien, inkludert foreldre og andre eldre familiemedlemmer. Til sammen er de tolv familiemedlemmene siktet for heleri av 13,5 millioner kroner.

Seks av familiemedlemmene er også siktet etter den såkalte «mafiaparagrafen», 60a.

Med Rasool-brødrene i knestående, er det en annen norsk-pakistansk brødregruppering som ifølge Dagbladets kilder har tatt over mye av styringen av hovedstadens største kriminelle nettverk.

De fire brødrene er fra 28 til 32 år gamle, er i hovedsak bosatt på Romerike, men tilbringer mye tid i Oslo. Tre av dem er straffedømt, mens eldstemann har vært siktet og etterforsket flere ganger, uten å bli dømt i alvorlige saker.

- Det er ingen tvil om at de er sentrale aktører. De gir ordre til andre om det de vil skal gjøres. De har mange løpegutter rundt seg, men er vanskelige å ta. Det er ingen som vil si noe om dem, sier en politikilde.

- NOEN AV DE VERSTE: Dette er noen av de norskpakistanske mennene politiet mener utgjør kjernen av B-gjengen. Rasool-brødrene øverst sitter på mandag på tiltalebenken i den svært omfattende hvitvaskingssaken rundt eiendomsprosjektene i Brasil. Montasje: Dagbladet.no
- NOEN AV DE VERSTE: Dette er noen av de norskpakistanske mennene politiet mener utgjør kjernen av B-gjengen. Rasool-brødrene øverst sitter på mandag på tiltalebenken i den svært omfattende hvitvaskingssaken rundt eiendomsprosjektene i Brasil. Montasje: Dagbladet.no Vis mer

Da Dagbladet nylig nevnte etternavnet på disse brødrene overfor en annen sentral skikkelse i samme miljø, svarte han ganske enkelt:

- Hvem er det?

Så seint som denne uka ble brødrene beskrevet som «midt oppi det» av velinformerte politifolk, og flere av brødrenes tilholdssteder er under hyppig oppsyn av spesialtrente spanere.

- Svarte penger

Noen av brødrene har familie og lovlydige jobber i tradisjonsrike norske bedrifter. Men politiet mener at de unge mennene i virkeligheten forvalter omfattende svarte pengestrømmer, og at det er en mulig forklaring på lange perioder med luksusliv i Oslo og ikke minst i Europas partyhovedsteder for enkelte av de i utgangspunktet lavtlønte mennene.

Ifølge dommer fra Oslo tingrett er tre av brødrene tatt for blant annet grov vold, ran, involvering i drapssaker, og trusler, til brudd på veitrafikkloven.

I de siste åra har de imidlertid trukket seg tilbake fra de mest risikable aktivitetene, og ser ut til å nøye seg med å trekke i trådene fra kulissene og leve høyt av kriminell profitt, ifølge politiet.

Om man spør brødrenes forsvarsadvokater, er forklaringen tvert imot at brødrene ikke er involvert i gjengkriminalitet per i dag, og at det er derfor de ikke dukker opp i de ferskeste straffesakene.

Også en tredje familie regnes som svært sentral i forhold til B-gjengen mens Rasool er foreløpig ute av bildet, og ifølge politiets dokumentasjon opererer «fraksjonen» - frontet av brødretrioen - også delvis uavhengig av B-gjengen.

Dette har Dagbladet fått bekreftet av personer i det kriminelle miljøet, som mener denne brødregruppen opererer så løsrevet fra de andre at de ikke kan kalles B-gjengmedlemmer.

Stadig nye trefninger
Bare i løpet av årets sju første måneder registrerte oslopolitiet minst 30 saker knyttet til Oslos bander.

- Det skjer stort sett ting hver måned. Det dreier seg om narkotika, vold og våpenbesittelse, sier Øyvind Nordgarden, leder for seksjon ved organisert kriminalitet ved Oslo politidistrikt.

Politiet har beslaglagt 45 våpen tilknyttet gjengene bare første halvår i år. Også etter august har det blitt gjort beslag av blant annet to skytevåpen hjemme hos en person med gjengtilknytning, og politiet mener de organiserte kriminelle ennå har enkel tilgang på blant annet maskinpistoler.

Selv om Young Guns, den eldste grupperingen, ligger med brukket rygg, er det en rekke trefninger mellom personene derfra og B-gjengen hvori opptatt «Fraksjonen». Dette skyldes at de rett og slett «ikke tåler trynet på hverandre», ifølge politiet.

Slåss på utested

• I august ble to personer med tilknytning til Young Guns-miljøet dømt til seks måneders fengsel for å ha banket opp et B-gjengmedlem på en frisørsalong i Oslo sist nyttårsaften.  Den ene av de domfelte slo B-gjengmedlemmet med en jernstang, mens den andre slo og sparket. Sistnevnte har tidligere hatt konflikter med offerets tvillingbrødre, heter det i dommen fra Oslo tingrett.

• En uke før oppgjøret på frisørsalongen, på julaften, ble to personer med tilknytning til Young Guns knivstukket i Gamlebyen i Oslo. Den ene av disse er lillebror til en av de to dømte i frisør-salongsaken.

• Så seint som 23. august i år barket flere sentrale B-gjengmedlemmer sammen med det ene offeret i julaften-knivstikkingen i kjelleren på en av utestedet Friday\'s filialer i Oslo, en hendelse som ennå er under etterforskning med flere siktelser i gjære.

• Bare denne episoden alene skal ha utløst flere påfølgende mindre trefninger før politiet og gjengledere skal ha klart å roe situasjonen.

• For bare få dager siden måtte imidlertid politiet trappe opp spaningen bestemte steder i Oslo etter at en bror av den nevnte Young Guns-mannen igjen skal ha blitt angrepet.

• Young Guns-mannen selv skal ifølge kilder i gjengmiljøet ha blitt banket opp i Oslo kretsfengsel i februar/mars i år av en straffedømt mann som definerer seg som venn av blant andre Rasool-brødrene.  Det er foreløpig uklart hvilke følger denne episoden fikk i konflikten.

Politiet mener denne typen hevngjerrige dominoeffekter oppstår kontinuerlig og kan eksplodere i langt alvorlige trefninger med skytevåpen når som helst, også i høst.

- Alle de kjente aktørene har en eller annen konflikt gående. Derfor følger vi godt med. De som er sentrale lederfigurer er i skuddlinjen for motparten. Derfor følger vi de, både for å avverge at det skjer noe, men også for å finne ut hva de driver med, sier Eirik Jensen.

Les mer om gjengmiljøene i Dagbladets papirutgave og Dagbladet.no framover.

<B>GJENGDETEKTIVEN:</B> Eirik Jensen har ledet oslopolitiets gjengprosjekt fra starten, og vet trolig mer enn noen andre utenfor miljøene om hva som foregår til enhver tid.
<B>OPPSMULDRET:</B> Dette er noen av de sentrale skikkelsene i Young Guns-miljøet, som ligger nede for telling blant annet fordi flere av mennene over sitter fengslet for svært grove forbrytelser.