Overlevde russisk fangenskap:

Slik ser han ut nå

Soldaten Mykhailo Dianov ble torsdag utlevert fra russisk fangenskap. Før- og etterbilder viser den dramatiske transformasjonen han har gjennomgått.

UTLEVERT: Mykhailo Dianov var en av mange ukrainske krigsfanger som denne uka ble utvekslet med Russland. Foto: Det ukrainske utenriksdepartementet
UTLEVERT: Mykhailo Dianov var en av mange ukrainske krigsfanger som denne uka ble utvekslet med Russland. Foto: Det ukrainske utenriksdepartementet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Dette er hvordan Russland «følger» Genèvekonvensjonene, skriver det ukrainske utenriksdepartementet i et innlegg på Twitter.

Det er nesten vanskelig å tro på at mannen på bildene, den ukrainske soldaten Mykhailo Dianov (42), er én og samme person.

Bildene viser hvordan Dianov så ut før, og hvordan han ser ut i dag, etter å ha sluppet fri fra russisk fangenskap.

På bildet som skal være tatt denne uka kan man se ribbeina til den radmagre soldaten. Armen hans er i tillegg helt deformert. Ifølge Ukrajinska Pravda har han ikke fått nødvendig medisinsk behandling for en skade.

Dianov er én av totalt 270 krigsfanger som denne uka ble returnert i den hittil største fangeutleveringen siden krigens start.

- Han er blant de heldige; i motsetning til noen av sine medsoldater overlevde han russisk fangenskap, skriver utenriksdepartementet.

- Nazistisk arv

Genèvekonvensjonene er avtaler mellom alle verdens stater, som blant annet omfatter beskyttelse av krigsfanger. Avtalene forbyr blant annet mishandling, tortur og pinsler, og krenkelse av den menneskelige verdighet.

Det ukrainske utenriksdepartementet antyder altså at behandlingen av den ukrainske soldaten ikke er i tråd med disse avtalene.

De går også enda lengre i kritikken av Russlands opptreden i krigen i Ukraina:

- Dette er hvordan Russland viderefører den skamfulle nazistiske arven, skriver de.

Ifølge Ukrajinska Pravda ble Dianov skadet i armen da han forsvarte Mariupol. Han skal altså ikke ha fått nødvendig medisinsk behandling i fangenskap.

- Den fysiske tilstanden hans er selvfølgelig ille. Og psykisk... Mykhailo er veldig sterk. Han er uendelig glad for å være tilbake. Nå er det viktigste å få ham tilbake på beina igjen, sier søsteren Alyona ifølge avisa.

Dianov får nå behandling på militærsykehuset i Kyiv.

Anklager om krigsforbrytelser

Det er ikke første gang siden krigens start at Russland kritiseres for sin behandling av krigsfanger.

I juli ble totalt 193 krigsfanger skadd eller drept i et angrep mot et fengsel i separatistkontrollerte Olenivka i Donetsk-regionen. Russland hevdet at leiren ble truffet av ukrainske raketter, mens Ukraina mener at angrepet ble planlagt og gjennomført i Russland.

KRIGSFANGER: Mandag 22. august holdt skadde soldater fra det ukrainske Azov-regimentet en pressekonferanse for å fortelle om sine opplevelser i russisk fangenskap. Video: Reuters Vis mer

Også Ukraina har blitt anklaget for krigsforbrytelser.

For eksempel ble det i mai gjort funn av døde russiske soldater som hadde blitt fiklet med og lagt i en Z-formasjon i utkanten av Kharkiv.

I den forbindelse sa den svenske folkerettseksperten Mark Klamberg til Dagbladet at også døde faller innunder Genève-konvensjonens kategori for personer som skal beskyttes i krig.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer