Slik ser innsiden ut etter brannen

Bilder fra innsiden av Notre-Dame viser hvordan brannmannskaper ser ut til å ha reddet store deler av den berømte kirken.

Røyk stiker opp rundt alteret inne i Notre-Dame etter brannen. Foto: REUTERS/Philippe Wojazer/Pool
Røyk stiker opp rundt alteret inne i Notre-Dame etter brannen. Foto: REUTERS/Philippe Wojazer/Pool Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Blant annet ser kirkebenker i tre ut til å ha blitt reddet.

Gjennom natten steg røyken fortsatt opp fra den 850 år gamle, gotiske kirken i Paris. Parisere samlet seg utenfor.

SE TV: Rett før klokka 19.00 mandag kom meldinga om at det hadde brutt ut brann i katedralen Notre-Dame i Paris. Brannmannskapene satte alle ressuser tilgjengelig for å prøve å redde kirka som er et landemerke i Frankrike. Video: Sapeurs-Pompiers De Paris Vis mer

En talsperson for politiet i Paris opplyser natt til tirsdag til CNN at brannen, som startet litt før klokka 19 mandag, er under kontroll.

Brannen førte til at spiret kollapset og spredte seg til ett av de to tårnene. Brannsjef i Paris, Jean-Claude Gallet, opplyser seint mandag kveld at 400 brannmannskaper allikevel klarte å redde strukturen på kirken fordi brannen ikke fikk spredt seg videre fra det nordre tårnet, ifølge AP. Én brannmann ble skadd i redningsarbeidet.

- To tredeler av taket har blitt ødelagt, sier Gallet.

BRANN I TAKET: Flammer og røyk på innsiden av Notre-Dame. Foto: REUTERS/Philippe Wojazer/Pool
BRANN I TAKET: Flammer og røyk på innsiden av Notre-Dame. Foto: REUTERS/Philippe Wojazer/Pool Vis mer

Ukjent årsak

Årsaken til brannen er foreløpig ikke kjent, men franske medier skriver at brannen potensielt kan knyttes til et renoveringsprosjekt som pågikk rundt spiret. Det er ingen mistanke om at brannen er påsatt.

INNGANG: Bilde fra inngangspartiet viser hvordan røyk stiger opp rundt alteret i Notre-Dame. REUTERS/Philippe Wojazer/Pool
INNGANG: Bilde fra inngangspartiet viser hvordan røyk stiger opp rundt alteret i Notre-Dame. REUTERS/Philippe Wojazer/Pool Vis mer

Natt til tirsdag kunne også etterforskere ta seg inn i kirken for å se på skadene. Ordfører Anne Hidalgo, opplyser også at den omfattende kunstsamlingen inne i kirken var blitt reddet.

ØYEVITNE: Oda Kirkebø Nyfløtt og mannen ble øyevitne til brannen i Notre-Dame i Paris mandag. Video: Oda Kirkebø Nyfløtt og CNN Vis mer

Frankrikes president, Emmanuel Macron kalte brannen en nasjonal krisesituasjon. Han og ektefellen Brigitte, dro selv til Notre-Dame for å se på skadene. Presidenten var svært følelsesladd da han snakket til medier utenfor kirka. Han lover å bygge opp igjen kirken, og han varsler at han vil be om internasjonal støtte til å finansiere gjenoppbyggingen.

ALTER: Røyk stiger opp rundt alteret i Notre-Dame. Foto: REUTERS/Philippe Wojazer/Pool
ALTER: Røyk stiger opp rundt alteret i Notre-Dame. Foto: REUTERS/Philippe Wojazer/Pool Vis mer

- Det verste har blitt unngått selv om kampen ikke er vunnet totalt ennå, sa Macron mandag kveld.

PÅ BESØK: Den franske presidenten, Emmanuel Macron, og kona Brigitte kom til Notre-Dame mandag kveld. Foto: REUTERS/Philippe Wojazer/Pool
PÅ BESØK: Den franske presidenten, Emmanuel Macron, og kona Brigitte kom til Notre-Dame mandag kveld. Foto: REUTERS/Philippe Wojazer/Pool Vis mer

Kirken ble bygget i det 12. og 13. århundret og er den mest berømte gotiske katedralen fra middelalderen. Notre-Dame er også berømt fra Victor Hugos bok «Ringeren i Notre-Dame».

Et av de mest berømte kunstverkene i katedralen er glassmaleri. Dette ser ut til å ha overlevd brannen ved inngangen til påskehøytiden.

Gir 960 millioner

Toppsjefen i selskapet Kering, François-Henri Pinault, har allerede varslet at han vil donere 100 millioner euro (om lag 960 millioner kroner) til gjenoppbyggingen av Notre-Dame, melder AFP.

SLUKKER: Brannmenn forsøker å slukke brannen i Notre-Dame. Foto: Eliot Blondet/ABACAPRESS.COM
SLUKKER: Brannmenn forsøker å slukke brannen i Notre-Dame. Foto: Eliot Blondet/ABACAPRESS.COM Vis mer

Kering eier blant annet berømte motemerker som Gucci, Yves Saint Laurent, Balenciaga og Alexander McQueen.

Før brannen advarte flere eksperter om at vedlikeholdet av turistattraksjonen, som har 13 millioner besøkende årlig, er blitt neglisjert gjennom flere århundrer. Sur nedbør, forurensning og andre faktorer har slitt på bygget. Hele bygget skal ha vært i så dårlig forfatning at det skal ha vært fare for at det skulle kollapse. Middelalder-ekspert, Claude Gauvard, sier til AFP at det ikke er mulig å overvurdere hvor viktig og historisk Notre-Dame er. Samtidig mener hun at katedralen ikke har blitt vedlikeholdt godt nok.

- Det pågående vedlikeholdsarbeidet kom endelig i gang. Og det var på høy tid - kanskje til og med litt for seint, sier hun til nyhetsbyrået.

KOLLAPSER: Her kollapser hovedspiret i Notre-Dame. Video: CNN Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer