Slik ser jorda ut fra 1,6 millioner kilometer unna

Nye bilder fra satelitt favner en «helt» opplyst klode.

ENDELIG PÅ PLASS:   En romsonde som overvåker jorden ble opprinnelig foreslått av Al Gore i 1998. Nå sender satelitten DSCOVR bilder tilbake til jorda. Foto: NASA
ENDELIG PÅ PLASS: En romsonde som overvåker jorden ble opprinnelig foreslått av Al Gore i 1998. Nå sender satelitten DSCOVR bilder tilbake til jorda. Foto: NASA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I en tid der Pluto og sonden New Horizons har fått det meste av oppmerksomheten til verden, har ikke NASA glemt moder jord.

Mandag postet den amerikanske romfartsetaten de første bildene tatt av Deep Space Climate Observatory (DSCOVR) - en satelitt som befinner seg rundt 1,6 millioner kilometer unna jorda.

Unike bilder Ifølge NASA viser bildene en side av jorda som, ifølge NASA, ikke har blitt sett før. Vinkelen og avstanden til DSCOVR gjør at den kan fange opp hele jordens opplyste side.

- Bildene er relativt unike, særlig hvis en ser bort ifra de bildene som ble tatt under ferden til månen. Det tas satelittbilder av jorden hele tiden, men de er vanligvis ikke langt nok unna til å fange opp hele jorden, sier astrofysiker Pål Brekke.

HER ER SATELITTEN:  Ved L1-punktet - også kjent som Lagrange-punktet - trekker sola og jorda like sterkt. Foto: NASA
HER ER SATELITTEN: Ved L1-punktet - også kjent som Lagrange-punktet - trekker sola og jorda like sterkt. Foto: NASA Vis mer

DSCOVR-satelitten ble opprinnelig skutt opp den 11. februar, og befinner seg nå på Lagrange-punktet der det er likevekt mellom jorda og sola. Derfra kommer den til å overvåke sola i tiden framover.

- Viktig for å måle klimaendringer - Den skal måle solvindhastigheten fra Sola og retningen på magnetfeltet fra Sola. Denne informasjonen er helt avgjørende for at en skal kunne varsle hvor stor effekt solstormer vil ha her på jorda, sier Brekke.

I tillegg har satellitten instrumenter rettet mot jordkloden, som skal ta bilder og måle hvor mye energi som reflekteres av jorda.

- Dette er viktig for å forstå klimaendringer og går utenpå den rollen som de to andre satelittene ved Lagrange-punktet utfyller. SOHO og ACE synger også på siste verset, så mange har ventet utålmodig på at DSCOVR skulle komme på plass, sier Pål Brekke om samarbeidsprosjektet mellom NASA, NOAA og U.S Air Force.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer