Slik ser jorda ut fra millioner av kilometer unna

- Denne bleke, blå prikken er en kort oppsummering av hvem vi var den 19. juli.

SJELDNE: Bilder av jorda fra det ytre solsystemet er sjeldne fordi, på den avstanden, er jorda veldig nærme den sterke sola. Her er et bilde tatt fra Cassini (venstre) og Messenger (høyre) 19. juli. Foto: NASA / JPL / Space Science Institute
SJELDNE: Bilder av jorda fra det ytre solsystemet er sjeldne fordi, på den avstanden, er jorda veldig nærme den sterke sola. Her er et bilde tatt fra Cassini (venstre) og Messenger (høyre) 19. juli. Foto: NASA / JPL / Space Science InstituteVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På de nye bildene fra NASA kan vi se både jorda og månen som bittesmå prikker - jorda som en blek blå prikk, og månen som en sterk hvit prikk.

Bildene av jorda ble tatt 19. juli, over 1,4 milliarder kilometer unna, av romsonden Cassini og Messenger. Cassini har som formål å studere Saturn og dens måner, mens Messenger studerer Merkur.

- Vi er kanskje ikke i stand til å se de forskjellige kontinentene eller mennesker i dette portrettet av jorda, men denne bleke, blå prikken er en kort oppsummering av hvem vi var den 19. juli, sier Linda Spiker, forsker i Cassini-prosjektet, i en pressemelding fra NASA.

Både jorda og månen er mindre enn en pixel på bildene, men fremstår større fordi de er overeksponert.

Bitte liten Bilder av jorda fra det ytre solsystemet er sjeldne fordi, på den avstanden, er jorda veldig nærme den sterke sola. Cassini klarte imidlertid å ta bildene fordi sola, fra romskipets synsvinkel, hadde beveget seg bak Saturn, som derfor blokkerte for det meste av lyset.

Det er første gang kameraene på Cassini klarer å fange jorda og dens måne som to distinkte objekter, og NASA oppfordret folk rundet hele verden til å enten finne Saturn på himmelen og vinke, eller å bare feire.

Minst 20 000 mennesker deltok.

MOSAIKKBILDE: Bildene er en del av et større mosaikkbilde som forskerne skal sette sammen av hele Saturn-systemet. Foto: NASA / JPL / Space Science Institute
MOSAIKKBILDE: Bildene er en del av et større mosaikkbilde som forskerne skal sette sammen av hele Saturn-systemet. Foto: NASA / JPL / Space Science Institute Vis mer

- Det gleder meg veldig at mennesker over hele verden tok en pause fra sine vanlige gjøremål, og gikk ut for å feire den reglementariske salutten mellom robot og skaper som disse bildene representerer, sier Carolyn Porc, som leder bildeteamet til Cassini-prosjektet.

Langt hjemmefra Bildene er en del av et større mosaikkbilde som forskerne skal sette sammen av hele Saturn-systemet. Det vil sannsynligvis ta et par uker til før hele bildet er ferdig, skriver NASA på sine hjemmesider.

- Bildene til Cassini minner oss på hvor liten hjemplaneten vår er i det enorme verdensrommet, men minner også om oppfinnsomheten til innbyggerne på denne lille planeten, som klarer å sende et romskip så langt hjemmefra for å ta bilder av jorda og studere fjerne verdener, som Saturn, sier Spiker.

- Og fordi Merkur og Saturn er så forskjellige med tanke på planetformasjon og utvikling, viser også disse to bildene hva som er så spesielt med jorda. Det er intet sted som hjemme, sier Sean Solomon ved Columbia University.

19. JULI: Bildene av jorda ble tatt 19. juli, over 1400 millioner kilometer unna, av romsonden Cassini. Foto: NASA / JPL / Space Science Institute
19. JULI: Bildene av jorda ble tatt 19. juli, over 1400 millioner kilometer unna, av romsonden Cassini. Foto: NASA / JPL / Space Science Institute Vis mer