REGN: Slik ser prognosene ut på valgdagen. De viser regn både nord og sør i landet. Bare Trøndelag og Nordland ser ut til å slippe unna. Været kan ha en innvirkning på valgutfallet. Foto: Meteorologisk institutt
REGN: Slik ser prognosene ut på valgdagen. De viser regn både nord og sør i landet. Bare Trøndelag og Nordland ser ut til å slippe unna. Været kan ha en innvirkning på valgutfallet. Foto: Meteorologisk instituttVis mer

Vær på valgdagen

Slik ser Norge ut på valgdagen: - Det kan være mer enn nok til å tippe dette thrillervalget

Valgdagen vil være preget av regnvær. Professor mener høyresida kan tjene på nedbøren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandagens stortingsvalg blir en thriller, og det er høyst usikkert hvem som kan innta regjeringskontorene når mandatene på det nye Stortinget er talt opp.

Gjennomsnittet av siste publiserte måling fra alle institutter siste uke gir et knappest mulig flertall med 85 mandater til Ap, SV, Sp, MDG og Rødt, og 84 mandater til Høyre, Frp, Venstre og KrF. Beregningen er foretatt av Poll of polls og bygger på fem målinger publisert i perioden 31. august til 6. september.

Også prognosene til tallknuserne i Norsk regnesentral viser at det blir jevnt, og at det fortsatt er åpent hvem som kan få flertall.

Men én faktor kan verken meningsmålere, tallknusere eller stemmesultne politikere gjøre noe med: været.

Regn

Relativt sikre værprognoser kan imidlertid meteorologene gi oss. Og valgdagen, mandag 11. september, ser ut til å bli regntung i store deler av landet.

- Det ser ut til å bli en grå og noe regntung dag. Bortsett fra Trøndelag og sør i Nordland, som ser ut til å få en fin start på uka, oppsummerer vakthavende meteorolog hos Meteorologisk institutt, Ida Fossli, til Dagbladet.

STORTINGSKANDIDATENE: Mathilde Tybring-Gjedde (H) følger sin far Christian Tybring-Gjeddes (Frp) interesse for politikk, men stiller til valg med et annet parti enn faren. Ellers håper Lars Haltbrekken (SV) og Siri Gåsemyr Staalesen (Ap) også å komme inn på tinget etter denne valgkampen. Video: Dagbladet Foto: Thomas Rasmus Skaug. Vis mer

- Det er nesten bare Trøndelag og Nordland som ikke får nedbør, sier meteorolog Beate Tveita hos StormGeo.

På Østlandet vil det regne mer eller mindre hele dagen, ifølge Meteorologisk institutts prognoser. Det er et lavtrykk som kommer innover lander og brer seg utover hele Sør-Norge. Først ut over dagen kan det bli opphold nord på Østlandet.

Men hva slags betydning kan det ha for valgresultatet?

Enklere å stemme ved regn

Vi spurte Jo Thori Lind, professor ved Økonomisk institutt ved Universitetet i Oslo. I perioden 1970-2007 har har han sett på sammenheng mellom vær og utfall i alle norske kommunevalg, elleve til sammen.

- SLITER INTERNT: Folk på gata har delte meninger om lederen for Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre. Video: Ingrid Cogorno Vis mer

- Det må presiseres at jeg har studert kommunevalg, men det kan tenkes at det lar seg overføre. Det jeg har funnet ut er at flere går og stemmer når det regner. Da jeg så det, tenkte jeg: hva i huleste?

Han forklarer det på denne måten:

- Er det sol og fint vær, er det lettere å finne på andre ting, som for eksempel å jobbe i hagen. Regner det er det enklere å gå og stemme, sier han.

Det høres noe paradoksalt ut, og ifølge Lind viser studier fra mer solfylte land diametralt motsatt utfall.

- Amerikanerne sitter hjemme når det regner, det samme gjør spanjoler. Briter er som nordmenn og stemmer når det regner, sier han.

- Lystig for høyresida

Men hvem av oss går og stemmer i regnvær?

- Særlig Høyre-velgere stemmer når det regner og gjør annet når det er sol. Dette gjelder egentlig hele høyresida, men spesielt partiet Høyre. Venstresidevelgere holder seg generelt mer hjemme når det regnet, sier han.

Han konkluderer med følgende etter å ha hørt meteorologenes prognoser for mandag.

- Om mine resultater stemmer og kan overføres til stortingsvalg, er værmeldinga lystig for høyresida. Det kan være dårlig nytt for venstresida. Det er hvert fall ingen god ting, og for venstresida er det bedre med sol og høy oppslutning, sier han til Dagbladet.

Arbeiderpartiets kampfylker

Så spørs det om dette kan slå positivt ut for Arbeiderpartiet i et av deres skjebnefylker, Nordland. Der står de i fare for å miste sitt fjerde direktemandat, men det er i hvert fall meldt fint vær sør i fylket på valgdagen.

Også i Vest-Agder, Oslo, Akershus og Telemark, fylker med mulig regnvær hele mandagen, står Ap-mandater i fare - men riktignok til partiene nærmest dem på den politiske aksen - SV og Sp.

- Resultatet blir selvfølgelig ikke nødvendigvis milevis annerledes på grunn av været. Men utslaget kan være på et snaut prosentpoeng i oppslutning. Det kan være mer enn nok til å tippe dette thrillervalget i den ene eller den andre retningen. Det kan være det som blir tungen på vektskåla, mener Thori Lind.

- Men det er selvsagt veldig mange andre ting som slår ut, sier han.

En viss effekt

Valgforsker og statsviter Svein Tore Marthinsen mener engasjement er viktigere for folks villighet til å stemme enn været.

- Det er gjort undersøkelser som viser at været kan ha en viss effekt, men de som vil stemme, gjør det. Viktigere for folk er at de opplever at saker har betydning og at noe står på spill, sier han til Dagbladet.

Han mener dette er blant de mest interessante spørsmålene denne valgkampen.

- Det er flere velgere på gjerdet, og det er et litt dårlig tegn. Spørsmålet er om det er en indikator på dårlig deltakelse eller ikke, sier han.

Frp og Ap vinne

I 2013 var valgdeltakelsen på sterke 78,2 prosent - opp 1,8 prosentpoeng fra 2009.

- Det var da sterkere deltakelse enn i mange andre valg. Det er tradisjonelt sagt at et parti som Ap tjener på høy valgdeltakelse. De har mange velgere med lavere og middels utdanning som interesserer seg middels for politikk, sier han.

Han mener spesielt Frp og Ap kan tjene på høy valgdeltakelse.

- Det kan tenke seg at partiene med en velgerprofil der velgerne er i det lavere statussjiktet når det gjelder inntekt og utdanning - taper på lav deltakelse. Det er imidlertid et bredt spekter blant hjemmesitterne, så det er ikke noe enkelt svar på det, sier Marthinsen til Dagbladet.

VALGOMAT: Dagbladets egen valgomat er tatt over 350 000 ganger. Valgforsker Johannes Berg forklarer hvordan Sp er det partiet som kommer best ut på valgomaten. Video: Dagbladet / Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer