Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik ser provinsen ut etter at den ble truffet av «alle bombers mor»

Truffet av verdens største konvensjonelle bombe.

TRUFFET AV «ALLE BOMBERS MOR»:  Rester av hus og trær er det som står igjen etter at USA bombet et område i fjellene i Nangarhar-provinsen, i grenseområdene mellom Afghanistan og Pakistan. Foto/video: Noorullah Shirzada/ Parwiz/Reuters /AFP/Scanpix Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 13. april brukte USA verdens største konvensjonelle bombe.

«GBU-43/B Massive Ordnance Air Blast» er det offisielle navnet på bomba - men som følge av forkortelsen MOAB har den også fått tilnavnet «mother of all bombs», eller «alle bombers mor» på norsk.

Den ble sluppet i fjellene i Nangarhar-provinsen, i grenseområdene mellom Afghanistan og Pakistan, i det som skal ha blitt brukt som skjulested av krigere i terrorgruppa Den islamske stat (IS).

Undersøker huler

Målet skal ha vært IS-soldater og tunneler terrorgruppa bruker i området.

Flere mediehus, blant dem AFP og Reuters har nå frigitt bilder som viser hvordan provinsen ser ut etter at den ble truffet av bomba. Bildene viser ødelagte hus og nedbrente trær, og soldater som undersøker området; både det over og det under bakken.

BOMBEN: Frigitt video viser USA slippe «alle bombers mor» over Afghanistan. Video: U.S Department of Defense Vis mer

Afghanske myndigheter har opplyst at en 300 meter lang tunnel samt store mengder våpen og ammunisjon ble ødelagt, i i tillegg til at mange IS-krigere ble drept.

På bildene fra Reuters befinner spesialsoldatene seg angivelig i noen av tunnelene eller hulene i området.

Første gang

Minst 90 IS-krigere mistet livet i angrepet, ifølge talsmannen for guvernøren i provinsen Nangarhar, Ataullah Khogyani, skriver BBC. Blant de drepte skal det ha vært fire IS-kommandanter, hevder talsmannen.

Han hevder også at ingen sivile eller militære liv gikk tapt.

IS avviser imidlertid at noen av gruppens krigere ble drept eller såret i angrepet, melder det IS-vennlige nettstedet Amaq.

Ifølge sikkerhetseksperter har IS bygd sine anlegg i nærheten av sivile boliger, men myndighetene framholder at tusenvis av innbyggere allerede har flyktet fra området som følge av de harde kampene de siste månedene.

Det er første gang at USA bruker en bombe av typen GBU-43 i strid. Ifølge provinsmyndighetene er styrkene ennå ikke ferdige med å gjennomsøke området der bomben ble sluppet, skriver NTB.

ALLE BOMBERS FAR: Russland har en vakuumbombe som er fire ganger kraftigere enn den USA slapp i Afghanistan den 13. april. Video: CNN / Russia Channel 1 / US Air Force / US Forces Afghanistan Vis mer

Nesten 10 tonn

MOAB-bomba veier hele 9797 kilo, altså nesten 10 tonn. Den har eksplosiv kraft tilsvarende elleve tonn TNT og en sprengradius på 1,6 kilometer.

Til sammenlikning skal de minste atombombene til USA ha en sprengkraft på 300 tonn TNT.

Den minste av atombombene USA brukte i andre verdenskrig var for eksempel over tusen ganger kraftigere. «Little boy», som ble sluppet over Hiroshima, hadde en sprengkraft tilsvarende 15 000 tonn TNT.