VAKKERT: ISS-astronautene fanget dette strålende sørlysbildet i mai. Også et tilsvarende nordlys danset over den nordlige halvkule, men det var umulig å se på grunn av lyse og korte netter. Foto: NASA
VAKKERT: ISS-astronautene fanget dette strålende sørlysbildet i mai. Også et tilsvarende nordlys danset over den nordlige halvkule, men det var umulig å se på grunn av lyse og korte netter. Foto: NASAVis mer

Slik ser sørlyset ut fra rommet

ISS-astronauter fløy gjennom romstorm.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Har du lurt på hvordan nord- eller sørlyset ser ut fra verdensrommet? Om sommeren er det vanskelig å se polarlysene på grunn av lyse netter.

Men astronautene om bord i den internasjonale romstasjonen (ISS) klarte å fange lyset da de fløy gjennom en geomagnetisk storm over Indiahavet i slutten av mai.

Fenomenet kan imidlertid være minst like vakkert sett fra jorda. Etter at en voldsom solstorm traff jorda i april, ba vi Dagbladets lesere om å sende inn sine egne nordlysbilder. Her kan du se det spektakulære bildegalleriet.

Dette flotte sørlyset var et resultat av en solstorm som traff Jorda denne natta. Den samme stormen genererte også et flott nordlys over den nordlige halvkule.

I Norge er nordlyset normalt sterkest i Nord-Norge, men etter kraftige solstormer kan det ses i hele landet. I enkelte, men særdeles sjeldne tilfeller, kan de observeres så langt sør som Spania og Florida.

Nordlys oppstår når ladde partikler fra sola hyler ned langs jordas magnetiske feltlinjer, og kolliderer med oksygen og nitrogen 80 kilometer oppe i atmosfæren.

Resultatet, kalt eksitasjon, er den samme prosessen som når du skrur på en gammel tv eller et gassfylt lysrør; solpartiklene «irriterer» atomene slik at de begynner å gløde, ifølge solfysiker Pål Brekke.

- Det som skjer er at kollisjonen tilfører atomet energi, slik at et elektron flyttes til en høyere energitilstand. Men elektronet faller fort tilbake. Da sendes energien ut igjen som et lyspartikkel, sier Brekke til Dagbladet.

(NTB/DAGBLADET)