Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik ser stormen ut

Det blåser full storm langs Vestlandskysten. Send oss dine stormbilder!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Årets første vinterstormer slo inn mot Vestlandskysten i morgentimene i dag.

- Det blåser full storm fra kysten utenfor Bergen og nordover til Sunnmørskysten, sa meteorolog Olav Krogsæter ved Storm Weather Center til Dagbladet.no klokka 08.30.

Utover formiddagen har vinden tiltatt flere steder lands nordvestlandet, og det regner kraftig. Langs værharde Stad er det målt vindkast over 140 kilometer i timen.

- Det har blåst kraftig i hele natt, og vi har valgt å ta en annen skipslei mer innaskjærs. Her er havet nesten flatt, men det har blåst opp mot 30 sekundmeter i vindkastene, sier kaptein Trond Holten på hurtigruteskipet MS «Nordkapp».

La ikke til havn

«Nordkapp» er på vei sørover mot Bergen, og passerer i skrivende langs kysten av Sogn og Fjordane. Dette er et av områdene der stormen får best tak.

- Vi valgte å ikke legge til havn i Måløy og Florø på grunn av vinden. Jeg vil ikke gå inn til havna med disse store båtene så lenge vinden er så sterk, sier Holten til Dagbladet.no.

Men mannskapet på «Nordkapp» er vant til vær og vind i området, og regner med å anløpe Bergen kun en halvtime forsinket. Heller ikke noen av de 16 passasjerene om bord har har kklaget på været.

STORM PÅ TROLL: - Vindstyrken er omtrent 50 knop, men det er ikke så ille her ute, sier Kåre Lien. Foto: KÅRE LIEN
STORM PÅ TROLL: - Vindstyrken er omtrent 50 knop, men det er ikke så ille her ute, sier Kåre Lien. Foto: KÅRE LIEN Vis mer

- Det regner og blåser kraftig, men her vi går er ikke bølgene høye. Vi er vant til dette, sier kapteinen.

Vurderer å stenge bru

Det blåser full storm i Nordfjord, og det er ikke bare på sjøen at det merkes.

- Vi vurderer å stenge Måløybrua for store, lette kjøretøy som vinden får godt tak i, sier operasjonsleder Atle Jansen ved Sogn og Fjordane politidistrikt til Dagbladet.no.

Politiet frykter at vogntog uten last blir et lett offer for vindkastene som røsker i den 1,2 kilometer lange brua ute i havgapet.

- Minst èn bil har havnet på to hjul etter nesten å ha veltet på brua i dag, sier Jansen.

Sammen med kommunens tekniske etat vil nå politiet vurdere å stenge brua for store doninger.

- Det blåser godt fra sør, og vinden får godt tak oppe på brua. Èn bil fikk skiboksen blåst av taket, sier avdelingsleder Arvid Oksholen i drifts- og annlegsavdelingen i Vågsøy kommune til Dagbladet.no.

Har kommunen fått andre meldinger om problemer som følge av stormen?

- Det har blåst ned noen trær, og det har vært noen problemer med framkommelighet på enkelte veier. Men det er ikke så dramatisk. Vi er ganske vant til slikt her, sier Oksholen.

I Florø ble det i formiddag besluttet å stenge flyplassen.

- Vinden er så kraftig at fly ikke kan lande, får Dagbladet.no opplyst ved tårnet på Florø Lufthavn.

Går nordover

Stormsenteret som ligger over Vestlandet beveger seg nordover. I løpet av ettermiddagen vil det ligge utenfor Sunnmørskysten, og seint i kveld vil vinden slå inn mot Helgelandskysten.

- Der vil det bli full storm i natt. Fra i morgen formiddag vil det bli liten storm i Troms, men den vil gå over til sterk kuling i løpet av dagen, sier meteorolog Krogsæter.

Stormsenteret passerte oljeplattformen Troll C i dag tidlig. Plattformen ligger 100 kilometer vest for Bergen, og mannskapet om bord er vant til vind og vær.

- Vi merker stormen her ute. Da toppen passerte oss, hadde vi vindkast opp mot 30 meter i sekundet, sa maritim leder Øyvind Tveit på Troll C til Dagbladet.no i formiddag.

Ifølge værmeldingene kan plattformen risikere opptil 14 meter høye enkeltbølger i dag. Dette er likevel ikke nok til å skremme nordsjøarbeiderne.

- Livet gikk sin vante gang her ute. Slike stormer har vi mange ganger hver vinter. Det var verre i forrige uke, da vi målte bølger opptil 17 meter høye, sier Tveit.

VURDERES STENGT: Politi advarer førere av store biler med lite last mot å kjøre over Måløybrua i dag. Bildet ble tatt i 2000, da brua ble stengt på grunn av orkan.
HURTIGRUTA «NORDKAPP»: Bildet ble tatt av <a href=http://www.bt.no/kamera/article24452>Bergens Tidendes webkamera</a> om bord på skipet.
PÅ TROLL C: Det blåser godt på Kåre Lien og kollegene på plattformen.
BERGEN: Anne Glesnes har sendt et bilde fra takvinduet sitt i Morvik. - Askøy forsvinner nesten bak regn og tåke, skriver hun.
GJENNOM STORMEN: Hurtigruta «Nordkapp» kjempet seg fram gjennom stormen på Vestlandet i dag. Dette bildet ble tatt av <a href=http://www.bt.no/kamera/article24452>Bergens Tidendes webkamera</a> om bord på skipet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media