Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik ser sykehuset i Kunduz ut etter at USA bombet det

For tre uker siden brant pasienter levende i sengene sine i Kunduz, Afghanistan. Nå skal et nytt sykehus ha blitt bombet i Syria. Denne gang av russerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Pasienter brant levende i sengene sine da Leger uten grenser sitt sykehus i Kunduz ble bombet av USA natt til 3. oktober. Organisasjonen har forgjeves krevd en uavhengig gransking av hvordan amerikanerne kunne bombe et sykehus de hadde fått koordinatene til, og som ble drevet av en internasjonal organisasjon.

14 sykehusansatte, tre barn og sju sivile ble drept. Bilder fra sykehuset i dag viser utbrente senger og menneskekropper.

- Vi prøvde å se inn i en av de brennende bygningene. Jeg klarer ikke å beskrive det som var der inne. Det finnes ikke ord for hvor grusomt det var, fortalte sykepleier Lajos Zoltan Jecs om angrepet.

Sykehusbombinger Sykehusbombingenes historie er lang og vond, og den siste måneden har flere sykehus blitt angrepet i stormaktenes «krig mot terror». På tirsdag var det medisinsk personell i Sarmin i Idlib-provinsen i Syria som måtte bøte med livet, da Russiske luftstyrker bombet det. Det forteller den syriske eksilgruppen SOHR.

Feltsykehuset ble drevet av Syrian-American Medical Society. Russiske styrker skulle onsdag utføre angrep rundt Sarmin, men har ikke svart på anklagene om at de har bombet et sykehus.

- Tretten personer ble drept i russiske luftangrep mot en feltklinikk i byen Sarmin på tirsdag, inkludert en fysioterapeut, en vakt og et medlem av sivilforsvaret, sier Rami Abdel Rahman i SOHR til AFP.

2006: "DEN NORSKE PROVINSEN": De norske styrkene i ISAF-styrken opererte i Faryab, en provins i det nordvestlige Afghanistan. Slik så ansvarsfordelingen ut da de norske styrkene var i Afghanistan gjennom ISAF i 2006. Den nordøstlige regionhovedstaden Kunduz ble for fire uker erobret av Taliban. Så bombet amerikanerne MSF sitt sykehus under kampen for å ta byen tilbake.
2006: "DEN NORSKE PROVINSEN": De norske styrkene i ISAF-styrken opererte i Faryab, en provins i det nordvestlige Afghanistan. Slik så ansvarsfordelingen ut da de norske styrkene var i Afghanistan gjennom ISAF i 2006. Den nordøstlige regionhovedstaden Kunduz ble for fire uker erobret av Taliban. Så bombet amerikanerne MSF sitt sykehus under kampen for å ta byen tilbake. Vis mer

SOHR sier at russiske bomber også har truffet feltsykehus i Latika og Hama i oktober. Russerne har utført 500 bombeangrep i Syria siden de gikk hardt inn med diktator Bashar al-Assad og krigen mot terrorgruppa Den islamske stat (IS).

- Etterforsker seg selv Leger uten grenser frykter at de ansvarlige for sykehusbombingen i Afghanistan skal gå ustraffet. USA, Afghanistan og NATO skal utføre interne granskninger av angrepet, men organisasjonen vil også ha en uavhengig gransking.

- Dette er ikke tilstrekkelig. Det holder ikke at en anklaget etterforsker seg selv. En uavhengig gransking er avgjørende for å få klarhet i hva som er skjedd, skriver Bjørn Nissen, styreleder i Leger Uten Grenser, på MSFs hjemmesider.

Fra klokka 02.08 til 03.15 natt til 3. oktober ble sykehuset i Kunduz bombet med 15 minutters intervaller. Under bombinger ringte personer fra sykehuset og ga beskjed om at det var et sykehus som ble bombet. Men bombene fortsatte å regne.

Det afghanske forsvarsdepartementet har sagt at Taliban-krigere hadde angrepet og inntatt sykehuset, og brukte sykehuset som et  «menneskelig skjold». Amerikanske myndigheter hevdet først at de skulle gi støtte til styrker på bakken.

- Disse uttalelsene antyder at afghanske og amerikanske styrker i samarbeid bestemte seg for å bombe et fullt operasjonelt sykehus med mer enn 180 ansatte og pasienter, fordi de mente at medlemmer av Taliban var til stede, skrev Christopher Stokes, generalsekretær Leger Uten Grenser, i en pressemelding.

Siden har USA imidlertid måtte innrømme at angrepet var en feil. Barack Obama, fredsprisvinneren, måtte beklage at soldater under hans kommando hadde bombet en annen fredsprisvinner, Leger uten grenser.

Nyhetsbyrået APs kilder sier det amerikanske militæret hadde samlet etterretning om sykehuset før det ble bombet, og at USA mente at en pakistansk agent koordinerte Taliban-aktiviteter fra sykehuset. Ordren om å angripe sykehuset kom fra den amerikanske kommandoen i Afghanistan.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!