BILDER BAK ET SLØR:  Hassan Ammar reiste rundt i Midtøsten for å ta bilder av hvordan verden så ut gjennom et slør. (AP Photo/Hassan Ammar)
BILDER BAK ET SLØR: Hassan Ammar reiste rundt i Midtøsten for å ta bilder av hvordan verden så ut gjennom et slør. (AP Photo/Hassan Ammar)Vis mer

Slik ser verden ut bak et slør

Fotograf tok bilder bak sløret i protest mot tvangsbruk av nikab.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I frustrasjon rettet mot den islamske stats(IS) fremmarsj i Syria og Irak valgte Hassan Ammar et noe uortodokst fotoprosjekt.

Associated Press- fotografen ville vise verden hvordan den fortonet seg for en kvinne bak nikabens slør - et plagg som brukes frivillig av mange konservative muslimske kvinner.

Nikaben skiller seg fra andre religiøse plagg ved at den er dekker hele ansiktet og håret, foruten en åpning ved øynene.

 FOTOPROSJEKT:  Hassan Ammar ville vise verden hvordan den så ut bak sløret til en nikab. Dette bildet er tatt ved Giza-pyramidene den 9. april. AP Photo/Hassan Ammar
FOTOPROSJEKT: Hassan Ammar ville vise verden hvordan den så ut bak sløret til en nikab. Dette bildet er tatt ved Giza-pyramidene den 9. april. AP Photo/Hassan Ammar Vis mer

- Hjemme i Libanon er en kvinnes klesvalg et selvstendig valg. Noen går med bikinier på stranden, andre dekker til håret og noen velger å ha på seg heldekkende nikab, skriver Ammar for Associated Press.

I den vedlagte teksten til en fotoserie han tok mens han reiste gjennom Midtøsten og tok bilder bak sløret beskriver Ammar en situasjon der denne friheten gradvis blir tatt bort i nabolandene.

- Krigene i Irak og Syria har gitt rom for fundamentalister som tvinger kvinnene til å ha på seg nikab. Disse kvinnene ser nå verden på en annerledes måte, forklarer Ammar om hvorfor han startet prosjektet.

 REISTE TIL HJEMBYEN:  Strandpromenaden i Beirut var et av flere steder Hassan Ammar tok fotograferte. (AP Photo/Hassan Ammar)
REISTE TIL HJEMBYEN: Strandpromenaden i Beirut var et av flere steder Hassan Ammar tok fotograferte. (AP Photo/Hassan Ammar) Vis mer

På reisen, som tok fotografen til kjente landemerker som pyramidene til Egypt og til vakre områder som Middelhavets bredder, oppdaget Ammar hvordan verden ser ut fra den andre siden av et slør, skriver han.

- I hjembyen min, Beirut, forsvant fargene til Middelhavet. Det samme skjedde ved Giza, der den lyse himmelen ble mørk. På tross av dette er det mange som verdsetter anonymiteten og beskyttelsen som nikaben gir dem, skriver Hassan Ammar.

 ET RELIGIØST STANDPUNKT:  - For de fleste er nikaben et valg, skriver Hassan Ammar, som valgte å ta bildeserien mot de som vil endre på det. (AP Photo/Hassan Ammar)
ET RELIGIØST STANDPUNKT: - For de fleste er nikaben et valg, skriver Hassan Ammar, som valgte å ta bildeserien mot de som vil endre på det. (AP Photo/Hassan Ammar) Vis mer