Slik setter Lysbakken Jens på pinebenken

Får en kjempeutfordring med å bygge opp et parti i ruiner uten å ta del i regjeringens viktige underutvalg.

HODEPINE: At SVs nye leder ikke sitter i regjeringen, kan skape hodebry for de andre partiene i regjeringen. Her er regjeringspartienes ledere under regjeringens budsjettkonferanse i dag. 
Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix
HODEPINE: At SVs nye leder ikke sitter i regjeringen, kan skape hodebry for de andre partiene i regjeringen. Her er regjeringspartienes ledere under regjeringens budsjettkonferanse i dag. Foto: Fredrik Varfjell / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går ble Audun Lysbakken kronet som ny SV-leder med overveldende flertall. Men 34-åringen fra Bergen må nå starte arbeidet med å løse floka han selv har bidratt sterkt til å skape. Etter avgangen som statsråd, må Lysbakken manøvrere en skadeskutt juniorpartner i regjeringen fra sin stol på Stortinget.

Etter det Dagbladet erfarer ser man internt i regjeringen med stor bekymring på hvordan den rødgrønne regjeringen skal fungere videre.

Holdes utenfor Blant annet får han ikke møte i regjeringens viktige underutvalg.

- Underutvalget er et regjeringsutvalg, og da er det ikke naturlig at Lysbakken møter der, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Lysbakken er klar på at de vil finne en løsning.

- Vi skal nå finne de rutinene vi skal ha for å jobbe sammen. Den klare innstillingen til alle de tre partilederne er at vi helt sikkert kommer til å finne gode løsninger på det, sier Lysbakken selv til Dagbladet.

Flere bøyger En av de store politiske sakene som skal behandles denne våren er den allerede betente klimameldingen, som er utsatt for fjerde gang - nettopp på grunn av intern uenighet i regjeringen. Der SV står fast på at to tredjedeler av utslippskuttene skal gjøres hjemme, mener Ap at det ikke må være et absolutt krav.

En annen sak som splitter regjeringen er det mye omstridte jagerflykjøpet. Store kostnadsoverskrivelser og en rekke usikkerhetsmomenter rundt det amerikanske kampflyprosjektet kalt F-35, gjør at stridsspørsmålene kan blusse opp igjen. I tillegg har SV hele tida vært skeptisk til avtalen som ble inngått med våpengiganten Lockheed Martin.

Eget partilederforum Den store hodepinen for statsminister Jens Stoltenberg er at når dragkampen rundt disse spørsmålene starter, sitter ikke SV-lederen i foraene der regjeringspartnerne forhandler.

Lysbakken sitter ikke i regjeringens viktige underutvalg, og siden han ikke er statsråd kan han heller ikke få innsyn i de interne regjeringsdokumentene.

- Hvordan skal du manøvrere SV til makt i regjeringssamarbeidet når du står utenfor regjeringen?

- Det kommer til å gå veldig greit. Jeg har erfaring som statsråd og kjenner de to partilederne godt, og vi kommer til å finne de rutinene som gjør at det fortsatt er de tre partilederne som tar de viktigste beslutningene, sier Lysbakken.

For å bøte på ulempen ved at Lysbakken står utenfor vil regjeringen, ifølge Dagbladets kilder, opprette et eget ukentlig partilederforum.

Der vil SV-lederen kunne få en  generell orientering, men i hovedsak vil dette forumet bare kunne diskutere bakgrunnssaker og prinsippielle spørsmål.

Savnet av Kristin Men en ting er det å ha en partileder som ikke lenger er medlem av regjeringen.

En annen innvending er samarbeidsklimaet.

Den gode personkjemien mellom statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og den avgåtte SV-lederen Kristin Halvorsen framheves som en av bærebjelkene i regjeringssamarbeidet.

Forholdet mellom de to beskrives nærmest som et ekteskap, basert på gjensidig tillitt bygd opp over mange år, og der begge parter vet hvor grensene går i forhold til hverandre.

- Hvordan er kjemien mellom deg og statsminister Jens Stoltenberg?

- Jeg er helt sikker på at vi skal finne gode måter å jobbe sammen på. Det kommer til å være akkurat sånn det har vært under Kristin, de viktigste beslutningene i det rødgrønne samarbeidet skal tas av de tre partilederne, sier Lysbakken.

- Et praktisk spørsmål - Jeg er helt sikker på at vi kommer til å finne gode praktiske måter å håndtere det at en partileder ikke sitter i regjering på, sier jens Stoltenberg.

Statsministeren sier at regjeringens underutvalg, møteplassen der regjeringspartienes ledere møtes for å avklare uenigheter og veivalg, vil bestå, men at Lysbakken vil bli informert og tatt med på drøftinger på andre måter.

- Underutvalget vil fortsatt ha møter, men i tillegg vil vi ha egne møter med partilederne for å avklare de sakene vi mener er nødvendig å avklare mellom partilederne. Det er et praktisk spørsmål som jeg er helt sikker på at vi kommer til å håndtere på en god måte når det er politisk vilje til å samarbeide, sier Stoltenberg.

- Ikke enkelt Professor i sammenliknende politikk, Frank Aarebrot, ved Universitetet i Bergen mener den rødgrønne regjeringen er i en vanskelig situasjon.

- Det er ikke fullt så enkelt som Jens Stoltenberg sier: At det bare er å finne en løsning. Det at Lysbakken ikke sitter i regjering byr på en konstitusjonell floke. Det betyr at han ikke får tilgang på interne regjeringsnotater og budsjettnotater, og det vil bli et større og større problem over tid, sier Aarebrot.

Statsviter Kristin Hoff tror pengerot-skandalen, det at Kristin Halvorsen nå forsvinner ut av underutvalget og må erstattes av en ny SV-statsråd, skaper hodebry for Stoltenberg.

- Uønsket for Stoltenberg - Dette er ikke en situasjon Stoltenberg ønsker seg. Det vil bli krevende at SVs partileder ikke sitter i underutvalget, regjeringens konfidensielle forum der partene kan snakke sammen i fortrolighet.

- Og det Jens Stoltenberg sikkert tenker, men ikke kan si høyt, er at han hater at han nå må forholde seg til nye, mer uerfarne samarbeidspartnere. SV har jo heller ikke overbevist når det gjelder den delen av omdømmet som omhandler konfidensialitet og habilitet, sier Hoff.