VOLDSOMME PROTESTER: Demonstranter viste i dag sin misnøye mot den egyptiske presidentens nyeste dekreter. Foto: REUTERS / NTB SCANPIX
VOLDSOMME PROTESTER: Demonstranter viste i dag sin misnøye mot den egyptiske presidentens nyeste dekreter. Foto: REUTERS / NTB SCANPIXVis mer

Slik sier egypterne nei til «ny farao»

Også USA advarer mot president Mursis utvidede fullmakter. Opptøyer og massedemonstrasjoner i Egypt i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Motstandere av den egyptiske presidenten Mohamed Mursi innledet fredag en ukes lang sitt-ned-demonstrasjon på Tahrir-plassen i Kairo

- Alle revolusjonære politiske styrker har blitt enig om å starte en sitt-ned-demonstrasjon fra fredag av, sier tidligere presidentkandidat Hamdeen Sabahi.Så langt har 26 politiske bevegelser og partiet meldt sin deltakelse, forteller arrangøren til nyhetsbyrået AFP.

Demonstranter har i dag protestert kraftig i flere egyptiske byer mot at Mursi har gitt seg selv nye fullmakter. Ifølge statlige fjernsyn ble kontorene til brorskapets parti, Frihets- og rettferdighetspartiet, angrepet i Ismailiya og Port Said.

Også i Alexandria ble et mindre partikontor stukket i brann og et annet forsøkt stormet. Bøker og møbler ble kastet ut av bygningen og satt fyr på, og det ble kastet steiner. Demonstrantene marsjerte deretter mot partiets hovedkontor. Sikkerhetsmyndighetene i havnebyen sier situasjonen er spent.

På Tahrir-plassen i Kairo avfyrte politiet tåregass mot tusenvis av demonstranter som hadde samlet seg etter fredagsbønnen. Folkemengden ropte slagord som «Forsvinn, Mursi!» og «Mubarak fortell Mursi: Fengsel følger tronen».

Også i feriebyen Sharm el-Sheikh var hundrevis av demonstranter ute i gatene for å protestere mot presidenten.

Utvidede fullmakter Mursis beslutning om å innvilge seg selv utvidede fullmakter har ført til at opposisjonen i landet anklager ham for kupp.

- Mursi har tilranet seg all statlig makt og utnevnt seg selv til Egypts nye farao, hevder tidligere fredsprisvinner Mohamed ElBaradei.

Presidentens tilhengere avviser dette og hevder beslutningen er et forsøk på å få fart på den langvarige og turbulente overgangen til demokrati.

Men en av presidentens rådgivere, den kristne Samir Morqos, sa fredag at han går av i protest mot beslutningene, som han sa han ikke var blitt informert om. Morqos var en av flere rådgivere Mursi utnevnte for å sikre at alle grupper i samfunnet skulle være representert i landets nye lederskap.

Amerikansk bekymring Også USA går nå ut med kritiske uttalelser til Mursis maktgrep, kort tid etter at utenriksminister Hillary Clinton hadde møtt den egyptiske presidenten for å takke ham for innsatsen i våpenhvileforhandlingene mellom Israel og Hamas.

- Beslutningene og erklæringene annonsert 22. november gir grunn til bekymring for mange egyptere og for det internasjonale samfunnet. Det nåværende konstitusjonelle vakuumet i Egypt kan bare løses ved å innføre en grunnlov som inkluderer maktbalanse og som respekterer grunnleggende friheter, individuelle rettigheter og en rettsstat i tråd med Egypts internasjonale forpliktelser, uttalte en talskvinne for amerikansk UD i kveld.

Amerikanerne ber om at «alle parter» om å løse problemene fredelig og gjennom demokratisk diaolog

Avfeier Mursi selv avfeier kritikken og hevder at utviklingen i Egypt nå går i riktig retning.

- Det går nå, Gud være lovet, framover, og ingen står i veien for oss, sa Mursi da han talte i en moské etter fredagsbønnen.

- Jeg oppfyller løftet om å tjene Gud og fedreland, og jeg konsulterer alle før jeg tar beslutninger. Man seirer ikke uten å ha en klar plan, noe jeg har, sa han.

Senere talte Mursi også til tilhengere utenfor presidentpalasset og avviste da kritikken fra opposisjonen om at han er i ferd med å bli en diktator.

- Jeg ønsker politisk stabilitet, sosial stabilitet og økonomisk stabilitet, og det er dette jeg arbeider for, sa Mursi.

TILHENGERE: Mohamed Mursi talte i dag til sine tilhengere foran presidentpalasset i Kairo, men på Tahrir-plassen i hovedstaden var like mange motstandere samlet. Foto: REUTERS / NTB SCANPIX
TILHENGERE: Mohamed Mursi talte i dag til sine tilhengere foran presidentpalasset i Kairo, men på Tahrir-plassen i hovedstaden var like mange motstandere samlet. Foto: REUTERS / NTB SCANPIX Vis mer

Han holdt fast ved at Egypt nå er på vei mot «frihet og demokrati».

Mursi understreket videre at han vil være president for alle egyptere.

- Jeg vil ikke være forutinntatt mot noen. Opposisjonen bekymrer meg ikke, men den må være virkelig og sterk, sa han.

FN- og EU-kritikk En av forordningene som er innført, innebærer at alle avgjørelser tatt av Mursi fram til en ny nasjonalforsamling er valgt, ikke kan etterprøves juridisk.

FNs menneskerettskommissær Navi Pillay er blant dem som er kritisk.

- Vi er svært bekymret for de store konsekvensene det kan få for menneskerettigheter og rettssikkerhet i Egypt, sier en talsmann for Pillay.

EU slutter seg også til kritikken og ber Mursi respektere den demokratiske prosessen.

Sekulære og liberale En annen forordning gjør det umulig å oppløse grunnlovsforsamlingen, som er blitt sterkt kritisert siden den ble utpekt av den egyptiske nasjonalforsamlingen i januar.

Sekulære og liberale krefter hevder forsamlingen er for dominert av islamister som vil gi grunnloven et sterkt religiøst preg.

Mursis avsettelse av riksadvokat Abdel Maguid Mahmoud vekker også sterke reaksjoner hos opposisjonen, og demonstranter strømmet fredag ettermiddag til Tahrir-plassen i sentrum av Cairo for å markere sin misnøye.

(NTB)

TÅREGASS OG BRANNBOMBER: Mange demonstranter som også deltok i den arabiske våren, tyr nå til sammenstøt med politiet for å markere motstanden mot det de frykter kan utvikle seg til en ny form for diktatur. Foto: Mohamed Abd El Ghany / REUTERS / NTB SCANPIX
TÅREGASS OG BRANNBOMBER: Mange demonstranter som også deltok i den arabiske våren, tyr nå til sammenstøt med politiet for å markere motstanden mot det de frykter kan utvikle seg til en ny form for diktatur. Foto: Mohamed Abd El Ghany / REUTERS / NTB SCANPIX Vis mer