Slik sikrer du deg mot skader på nyttårsaften

Se skrekkvideoen over hvor lett skader oppstår.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fyrverkeriet er høydepunktet for mange på nyttårsaften, men de kan også medføre en stor risiko om man ikke behandler rakettene med respekt - og følger regelverket.

- Bakkefyrverkeriene kan være veldig farlige, sier Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i If Skadeforsikring, til Dagbladet.

- Skuddene skytes ikke nødvendigvis rett opp, men kan også sprute sidelengs. Det kan også være farlig å gå bort for til bakkefyrverkeriet for tidlig. Siste skudd er ikke nødvendigvis avfyrt. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) anbefalerat man venter 30 minutter før man går bort, Vennesland.

Avskutte fingre og øyeskader - Vi ser hvert år at folk som får ødelagt fremtiden sin på grunn av skader. Det kan være alt fra avskutte fingre til øyeskader. Det har vært en viss nedgang i skader de siste årene, men bakkefyrverkeriene er likevel kolossalt farlig, sier Emma Elisabeth Vennesland.

- Hvis noe går galt, som for eksempel at en rakett tenner på huset ditt eller du skader deg, har folk mulighet til å få tilbake penger?

- Ja. Vi har hatt eksempler på hus at hus har brent ned som følge av en rakett. Det har de fått erstatning på, selv om fyrverkeri var årsaken. Når det kommer til personskader avhenger det på hvilken personforsikring man har. Ulykkesforsikring kan være greit å ha. Norge kommer til å følge Europa etter hvert. Det vil bli mer offentlig fyrverkeri, og mindre privat. Det synes vi er flott, og tror det vil skape en hyggeligere stemning rundt nyttår. Like sikkert som nyttår kommer, så kommer skader av bakkefyrverkeriene, sier Vennesland.

Nedgang Antallet personskader ved bruk av fyrverkeri er redusert med over 76 prosent de fem siste årene, viser tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. I 2007 var det registrert 155 personskader, mens det i 2012 ble registrert 36 skader. Det kraftige fallet i antall skader kommer først og fremst av forbudet mot raketter med styrepinner.

- Kompromisset fra 2008 da styrepinneraketter ble forbudt, har vist seg å være svært vellykket for alle parter. Vi merker også at vårt forebyggende arbeid bidrar til at flere nordmenn behandler fyrverkeri med respekt, sier Anders Sture, daglig leder i Svea Fyrverkerier og styremedlem i Norsk Pyroteknisk Bransjeråd (NPB), som organiserer de norske fyrverkeriimportørene.