Dagbladets kilder:

Slik sikret de seieren

Kristiansands ordfører er overrasket og rasende på regjeringen. Men etter det Dagbladet forstår ble Jan Oddvar Skisland (Ap) orientert om Senterpartiets intensjoner allerede i fjor under et lukket møte i Kristiansand. Skisland avviser påstandene.

VANT: Kort tid etter dette jubelbildet dro Trygve Slagsvold Vedum til Kristisand og informerte om sine intensjoner. Foto: Heiko Junge / NTB
VANT: Kort tid etter dette jubelbildet dro Trygve Slagsvold Vedum til Kristisand og informerte om sine intensjoner. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kristiansand-ordfører Jan Oddvar Skisland (Ap) raser mot egen regjering.

Årsaken var at det nå blir folkeavstemning om den ferske sammenslåingen med naboene i Søgne og Sogndalen. «Tillitsbrudd» og «brudd på Hurdalsplattformen», konkluderte Skisland.

I dag har Skisland dratt til Oslo for å møte partiledelsen på Youngstorget.

Et møte i fjor

I Senterpartiet feirer man nå gjennomslaget, en seier Senterpartiet-kilder mener i praksis ble sikret allerede i fjor høst.

Dagbladet er kjent med at situasjonen rundt Kristiansand kom opp under regjeringsforhandlingene.

Etter valgseieren dro Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til Kristiansand og møtte ordfører Skisland bak lukkede dører. Jonas Gahr Støre var kjent med denne turen.

I dette møtet skal Skisland ha blitt fortalt av Vedum at han kom til å jobbe for folkeavstemning rundt Kristiansand kommune dersom Søgne og Songdalen ønsket det, erfarer Dagbladet.

Forskrekkelsen og forbløffelsen Skisland uttrykker denne uka møtes derfor med et skuldertrekk.

Ingen intern krangel

Under det lukkede Skisland-møtet var Vedum og co. klar i sin sak: Sp mener de har sikret seg nødvendige mandatet til å iverksette en folkeavstemning om storkommunen Kristiansand.

Det skal også ordføreren ha fått beskjed om på møtet.

Nettopp derfor har det heller ikke vært noen tautrekking internt i regjeringen den siste uka, blir Dagbladet fortalt. Saken har vært avklart internt lenge, ifølge Dagbladets kilder.

Da det kom et innbyggerinitiativ til folkeavstemning fra Søgne, var Arbeiderpartiets hender bundet, etter det Dagbladet forstår.

Avviser avklaring

Det hele var bare et spørsmål om tid og riktig prosess, sier kilder.

- Jeg reagerer med stor frustrasjon og uro over konsekvensene av dette. Jeg er skuffet og sint over at de kan bruke Kristiansand som brikke i et politisk spill, og vi oppfatter dette som et stort tillitsbrudd, sa ordfører Skisland tidligere denne uka.

Skisland avviser kategorisk at han fikk noen tydelig beskjed om kommende folkeavstemning på møtet med Vedum.

- Det stemmer ikke at jeg ble fortalt at dette kom til å skje. Dette ble ikke sagt, konstaterer Skisland overfor Dagbladet.

At Skisland denne uka hevder plattformen ikke tillater folkeavstemning rundt storkommunen Kristiansand, møtes med liten forståelse blant regjeringskilder Dagbladet har snakket med.

INFORMERT I FJOR: Kristiansand ordfører Jan Oddvar Skisland (Ap), sier Dagbladets kilder i begge partier. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
INFORMERT I FJOR: Kristiansand ordfører Jan Oddvar Skisland (Ap), sier Dagbladets kilder i begge partier. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Vis mer

Håper på seier

Flere gir derimot forståelse for at Skisland og Kristiansand Ap må få lov til å reagere på en politisk beslutning partiet lokalt ikke støtter.

- Tillitsbrudd er ikke et ord jeg vil bruke. Men jeg forstår at Skisland som personlig legger ned mye jobb for at alle skal få gode tjenester, er fornøyd med den kommunen han har, sa statsminister Støre til Dagbladet i går.

Flere Ap-ere Dagbladet snakket med setter nå sin lit til at Skisland og Kristiansand Ap skal gå seirende ut av den kommende folkeavstemningen. Den gjennomføres ved lokalvalget neste år.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer