Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik sirkles han inn

Mistenkte Saddam-venner blir arrestert i hundretall. Flygende roboter, gamle bilder og utpressing blir nå brukt i jakten på eksdiktatorens gjemmested.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Etter som dagene går, vil nettet rundt Saddam strammes mer og mer ved at all informasjonen amerikanerne får - riktig eller ikke riktig - blir sammenholdt. Dessuten har de fått bedre kontroll i områdene der Saddam trolig befinner seg, sier oberstløytnant Terje Torsteinsen ved Forsvarets stabsskole.

Tusenvis av amerikanske soldater har bare dette målet for øyet, og går hardhendt fram. Bare i går skal over 500 irakere ha blitt arrestert.

Hus blir ødelagt, og uskyldige mennesker skal ha blitt skutt av soldater i jakten på Saddam, melder BBC. I forrige uke skal amerikanske soldater ha arrestert kona og datteren til en tidligere irakisk offiser for å presse ham til å overgi seg.

Satellittjakt

Oberstløytnant Terje Torsteinsen advarer mot å tro blindt på det amerikanere sier, men tror selv at det nå er snakk om dager - og ikke måneder - før eksdiktatoren er tatt. I går sa CIA at båndopptaket med Saddam som hyllet sønnene sine som martyrer, trolig er ekte.

Etter at Saddams sønner Uday og Qusay ble drept forrige tirsdag, er de amerikanskledede raidene intensivert. Hver dag blir flere titalls mål angrepet, hundrevis av mistenkte Saddam-venner er pågrepet, og det tas beslag i alt fra fotoalbum til identitetskort og dokumenter for å finne spor. Men i tillegg til fotarbeid på bakken, bruker amerikanerne moderne teknologi i jakten. Ved hjelp av datateknologi prøver de å skape et bilde av hvordan Saddam ser ut etter tre måneder på flukt.

- Men jeg tror ikke det blir en satellitt som finner Saddam. Jeg tror det kommer til å bli en soldat med gevær, sier Ted Martin ved datahovedkvarteret i Tikrit.

Saddam-triangelet

Den intense jakten på medlemmer av det gamle regimet er konsentrert i det såkalte Sunni-triangelet, som er kjerneområdet for de aller mest ihuga Saddam-tilhengerne. Her deltar både spesialstyrker fra den amerikanske hæren og paramilitære etterretningsoffiserer fra CIA.

- De fokuserer på informasjon fra tystere, samt opplysninger fra de om lag 40 de har tatt av «kortstokken», sier Terje Torsteinsen.

Han tror at Saddam holder til i områdene opp mot Kurdistan. Men nå blir gjemmestedene færre og færre.

Venter på tystere

- Saddam har aldri hatt for vane å oppholde seg mer enn et døgn eller to på samme sted. Men nå vet han at jo mer han flytter seg, jo større er sjansen for at noen tyster på ham. Det blir vanskeligere og vanskeligere å gjemme seg bort, sier Torsteinsen.

PÅ SPORET? Amerikanerne hevder de er på sporet av Saddam. De tar blant annet i bruk moderne datateknologi i jakten.