Slik sirklet politiet inn draps- siktede til en kafé i Roma

Vitneobservasjoner, elektroniske spor og politisamarbeid over landegrensene ledet til pågripelsen i dag.

ETTERFORSKNING: Krimteknikere finkjemmer huset jenta (17) ble funnet drept i på onsdag. Faren til hennes datter (2) har vært på flukt inntil i dag da han ble pågrepet i Roma. Jenta på to år i sikkerhet. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
ETTERFORSKNING: Krimteknikere finkjemmer huset jenta (17) ble funnet drept i på onsdag. Faren til hennes datter (2) har vært på flukt inntil i dag da han ble pågrepet i Roma. Jenta på to år i sikkerhet. Foto: Benjamin A. Ward / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den afghanske mannen som er siktet for drapet på mora (17) til deres felles barn på Grua i Lunner kommune onsdag, ble pågrepet på en kafé i Roma i Italia i ettermiddag.

I samme aksjon ble også den to år gamle datteren brakt i sikkerhet av politiet. Dermed er en fem dagers intens jakt på den drapssiktede mannen over.

- Jenta er i god behold, opplyste politimester Johan Martin Welhaven i Vestoppland politidistrikt på en pressekonferanse i kveld.

Arbeidet med å få henne tilbake til Norge er allerede i gang.

La igjen elektroniske spor Det var et nitid politiarbeid som sto bak pågripelsen.

Politimester Johan Martin Welhaven i Vestoppland politidistrikt kunne opplyse at de gjennom ulike metoder hadde lyktes i å spore den siktede gjennom flere land i Europa før det stoppet i Italia. Kripos får en stor del av æren for å ha sporet opp mannen gjennom teknisk og taktisk etterforskning, men også vitneobservasjoner og tips fra publikum har vært til stor hjelp, ifølge politiet.

- Publikum har vært enestående. Jeg ønsker å understreke det gode samarbeidet Vestoppland politidistrikt har hatt med Kripos siden starten og med italiensk politi nå i sluttfasen, sa påtalesjef Linn Hilde Fosso under pressekonferansen.

Siktede har trolig selv bidratt til at politiet har kunnet sirkle ham inn.

Dagbladet får opplyst at politiet har sikret seg flere elektroniske spor etter mannen. Slike spor kan være bruk av bankkort, telefon, bompasseringer og annet der ma etterlater seg elektroniske data.

Siste kjente observasjon av mannen og datteren var torsdag da de trolig var på vei til Hamburg. Siden da har etterforskerne kunne samlet flere tråder og politiet i Roma kunne i dag sirkle ham inn på kafeen i den italienske hovedstaden.

Begjæres utlevert Nå starter arbeidet med å få utlevert afghaneren til Norge. Norske myndigheter må begjære ham utlevert en prosess som vil vanligvis
tar en liten stund. Norsk politi er på vei til Italia for å bringe jenta tilbake til Norge og starte prosessen for å få siktede utlevert.

- Siktede skal avhøres så snart det er mulig. Når det gjelder jenta, har hun sammen med den avdøde moren fått innvilget asyl i Norge på humanitært grunnlag. Dermed er hun norske myndigheters ansvar, slik jeg ser det, sa Fosso.

PÅGREPET I DAG: Dendrapssiktede  afghanske mannen som har vært på flukt. Med seg hadde han datteren på to år. Hun er nå i sikkerhet. Foto: Politiet
PÅGREPET I DAG: Dendrapssiktede afghanske mannen som har vært på flukt. Med seg hadde han datteren på to år. Hun er nå i sikkerhet. Foto: Politiet Vis mer