Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik sjekker du BRANNFELLENE

Skru til sikringene dine - og sjekk jevnlig om stikkontakter og støpsler er varme. Mer skal det ikke til for å gardere seg mot en av de viktigste brannårsakene i norske hjem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Feil i stikkontakter, sikringsbokser og ledninger er blant de vanligste kildene til varmeutvikling i norske hjem.

Dette viser undersøkelser gjort av Produkt- og Elektrisitetstilsynet. Hele 37 prosent av alle registrerte «nestenbranner» i fjor skyldes dårlig kontakt i sikringsskap og stikkontakter.

Tall fra Direktoratet for brann- og eksplosjonsvern bekrefter brannfaren, 21 prosent av brannene i Norge i 1996 hadde elektrisk årsak.

To tredjedeler av alle registrerte feil gjelder faste installasjoner som bare en elektriker kan reparere. Men det er flere ting du kan sjekke selv for å unngå at hjemmet ditt går opp i røyk.

Er støpslet varmt?

- Når du har brukt støvsugeren eller kaffetrakteren, og trekker ut kontakten, kjenn etter om støpslet og stikkontakten er varme. Varme kan nemlig tyde på dårlig kontakt, sier sjefingeniør Per Kristian Næss i Produkt- og Elektrisitetstilsynet.

Denne varmen kan være første stadiet i en brannutvikling. Hvis kontakten er dårlig kan det oppstå gnister inne i stikk- kontakten. Dårlige stikkontakter var i fjor årsak til 133 branner.

Er stikkontaktene misfarget?

- I tillegg til å kjenne om det er varmgang, er det viktig å se etter misfarging på stikkontaktene. Sotdannelse er et sikkert tegn på at det er fare på ferde, og at du bør kontakte en fagmann, sier Næss. En måte du kan unngå at det blir dårlig kontakt på, er å være oopmerksom på hvordan du trekker ut ledningen. Hold godt i støpslet og ikke i ledningen når du er ferdig med støvsugeren og hårføneren. Sjekk også at skruene som holder ledningene festet i stikkontaktene er skikkelig skrudd til.

Er sikringene løse?

- Løse sikringer er en brannfare. Derfor er det viktig å sjekke om sikringene er skrudd ordentlig til flere ganger i året, sier Per Kristian Næss. Et annet godt råd er å kjenne etter om sikringene er veldig varme. Varme sikringer tyder nemlig på overbelastning. Dette er ofte et problem i eldre hus hvor installasjonen ikke er tilpasset det store strømforbruket vi har i dag.

Vær obs etter lyn

Et lynnedslag i nærheten av der du bor behøver ikke være så stort at ting går i stykker umiddelbart. Men det kan likevel ha gjort betydelige skader på strømnettet.

- Hvis komfyren din slutter å virke noen måneder etter et lynnedslag bør du være oppmerksom. Grunnen kan være at nettet har blitt utsatt for en overspenning, og at isolasjonen har blitt svekket. Hvis du har mistanke om at enten noe slikt har skjedd, eller at det er andre feil i det elektriske anlegget, kontakt en fagmann, oppfordrer Næss. For å føle deg litt tryggere når lynet lyser opp himmelen, kan du isolere med overspenningsvern. Dette er en liten boks som greit får plass i sikringsskapet.

OPPFORDRER HUSEIERE: - Kjenn etter om sikringene er varme, og om de er skrudd skikkelig til, sier Per Kristian Næss i Produkt-og Elektrisitetstilsynet. Hvert år starter nemlig mange branner i sikringsskap og i dårlige kontakter.