Slik sjekker du BRANNFELLENE

Skru til sikringene dine - og sjekk jevnlig om stikkontakter og støpsler er varme. Mer skal det ikke til for å gardere seg mot en av de viktigste brannårsakene i norske hjem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Feil i stikkontakter, sikringsbokser og ledninger er blant de vanligste kildene til varmeutvikling i norske hjem.

Dette viser undersøkelser gjort av Produkt- og Elektrisitetstilsynet. Hele 37 prosent av alle registrerte «nestenbranner» i fjor skyldes dårlig kontakt i sikringsskap og stikkontakter.

Tall fra Direktoratet for brann- og eksplosjonsvern bekrefter brannfaren, 21 prosent av brannene i Norge i 1996 hadde elektrisk årsak.

To tredjedeler av alle registrerte feil gjelder faste installasjoner som bare en elektriker kan reparere. Men det er flere ting du kan sjekke selv for å unngå at hjemmet ditt går opp i røyk.

Er støpslet varmt?

- Når du har brukt støvsugeren eller kaffetrakteren, og trekker ut kontakten, kjenn etter om støpslet og stikkontakten er varme. Varme kan nemlig tyde på dårlig kontakt, sier sjefingeniør Per Kristian Næss i Produkt- og Elektrisitetstilsynet.

Denne varmen kan være første stadiet i en brannutvikling. Hvis kontakten er dårlig kan det oppstå gnister inne i stikk- kontakten. Dårlige stikkontakter var i fjor årsak til 133 branner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer