Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik sjekker du om du er «ufrivillig katolikk»

Her er nummeret du må ringe.

HAR SLETTET 6000: - Vi har skrevet brev til 79 000 personer, alle som er registrert fra 2010. Vi har på ulikt vis vært i kontakt med en god del av dem, men langt fra alle. Så langt har vi slettet 6000 personer. Det kan godt være en del av dem er rettmessig registeret, men det er personer vi ikke finner, eller som har bedt om at vi sletter dem, sier biskop Bernt Eidsvig til Dagbladet.
Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
HAR SLETTET 6000: - Vi har skrevet brev til 79 000 personer, alle som er registrert fra 2010. Vi har på ulikt vis vært i kontakt med en god del av dem, men langt fra alle. Så langt har vi slettet 6000 personer. Det kan godt være en del av dem er rettmessig registeret, men det er personer vi ikke finner, eller som har bedt om at vi sletter dem, sier biskop Bernt Eidsvig til Dagbladet. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet har mottatt en rekke henvendelser fra personer som frykter at de er registrert som katolikker i Norge i kjølvannet av avsløringene om medlemsrotet i kirka. Dersom du mottar menighetsbladet St. Olav, er det sannsynlig at du er registrert som medlem.

Kirka har allerede innrømmet å ha registrert innvandrere fra tradisjonelt katolske land uten å spørre dem, og personer med ingen andre tilknytning til trossamfunnet enn et katolsk-klingende navn har oppdaget at de har blitt registrert som medlemmer.

Brønnøysundregistrene
har en tjeneste som gjør det mulig per telefon å be om innsyn i hvilke(t) tros- eller livssynssamfunn, inkludert Den norske Kirke - du eventuelt står oppført som medlem i.

Hvis du ringer og ber om innsyn, vil du få tilsendt et brev med opplysninger om hvilke(t) tros- eller livssynssamfunn du eventuelt er registrert som medlem i. Brevet sendes til din folkeregistrerte adresse. Du vil ikke få utlevert opplysningene muntlig på telefon.

- Det er av personvernhensyn. Normalt sender vi ut brev dagen etter, sier kommunikasjonsrådgiver i Brønnøysundregistrene Frode Nordfjellmark til Dagbladet.

Telefonnummeret til Brønnøysundregistrene, der du kan be om innsyn i opplysninger om deg selv, er 75 00 75 00.

Må rydde opp Kulturdepartementets generelle anbefaling er imidlertid at dersom du ønsker å få vite om du er registrert som medlem i et bestemt tros- eller livssynssamfunn, så er det best å ta direkte kontakt med det aktuelle samfunnet. Dette fordi det er derfra du vil få et mest mulig oppdatert svaret. Brevet du vil få hvis du ringer til Brønnøysundregistrene, baserer seg på opplysninger mottatt sammen med tros- og livssynssamfunnenes årlige krav om tilskudd, og vil blant annet ikke omfatte inn- og utmeldinger foretatt i perioden etter at tilskuddskravene ble sendt inn.

- Vi foretar en årlig maskinell gjennomgang der medlemslistene i tros- og livssynssamfunn vaskes mot hverandre og fjerne eventuelle dobbeltregistreringer. Det oppdraget har vi fått fra Kulturdepartementet, og det er den eneste gjennomgangen vi foretar. Og etter vaskingen slettes listene hos oss, det er ingen andre enn tros- og livssynssamfunnene som kan oppbevare medlemslister.

Nordfjellmark sier at Brønnøysundregistrene opplevde økt pågang umiddelbart etter de første oppslagene om medlemsrotet i Den katolske kirke.

- Vanligvis har vi mellom 5 og 20 henvendelser per dag. Da er det gjerne fra folk som også vil sjekke om hele familien, ektefelle og barn, er registrert, sier han.

Som Dagbladet omtaler i dag, pågår det nå et intenst oppryddingsarbeid med å kontakte 79 000 personer som siden 2010 er registrert som medlemmer. Kirka har etablert et eget call-senter - deres oppdrag er å følge opp alle som ikke besvarer brevet.

- Vi har skrevet brev til 79 000 personer, alle som er registrert fra 2010. Vi har på ulikt vis vært i kontakt med en god del av dem, men langt fra alle. Så langt har vi slettet 6000 personer. Det kan godt være en del av dem er rettmessig registeret, men det er personer vi ikke finner, eller som har bedt om at vi sletter dem, sier Eidsvig til Dagbladet.

Innrømmet «snarveier» Dette skjer etter at Dagbladet i oktober i fjor avdekket at Oslo katolske bispedømme (OKB) over år har medlemssregistrert intetanende personer de har antatt at er katolikker.

Fylkesmannen i Oslo og Akershus, som er forvalter og tilsynsmyndighet for tilskuddsordningen til tros- og livsynssamfunn, har pålagt kirka å gå opp medlemskapet til alle medlemmer registrert mellom 2010 og 2014 - og slette alle som er registrert uten at de selv var klar over det.

Biskopen har tidligere innrømmet overfor Dagbladet at tusenvis av innvandrere fra katolske land kan ha blitt «urettmessig» feilregistret. Dette skal ha skjedd etter at OKB i 2010 «tok i bruk noen snarveier» for å få medlemsregistrert alle de tror er katolikker i Norge.

Flere kommuner har varslet at de ikke vil betalte kommunale tilskudd til trossamfunnet inntil medlemsregisteret er bragt i orden, og Oslo kommune - den største kommunale bidragsyteren - har varslet at det kan bli aktuelt å kreve tilbakebetaling for tilskudd fra flere år tilbake.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media