Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik sjekker du skatten

I natt ble skattelistene offentliggjort.

OFFENTLIGGJØRES:  Natt til i dag ble likningen for 2011 offentliggjørt av Skatteetaten - organet som forvalter folkeregistersystemet, skattesystemet, merverdiavgiftssystemet og arbeavgiftsystemet. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
OFFENTLIGGJØRES: Natt til i dag ble likningen for 2011 offentliggjørt av Skatteetaten - organet som forvalter folkeregistersystemet, skattesystemet, merverdiavgiftssystemet og arbeavgiftsystemet. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I natt ble skattelistene basert på inntektsåret 2011 offentliggjort. Sjekk topplistene i din kommune her.

Dermed er det fritt fram for privatpersoner å klikke seg inn på nettsiden til Skatteetaten - hvor likningssøkene kan gjøres - med en begrensing på inntil 500 enkeltpersonsøk per måned.

Dette gjøres ved å logge inn elektronisk med MinID.

Mediene kartlegger I tillegg vil de ulike medieredaksjonene lage topplister samt andre kategoriske lister som viser netto-tall etter fradrag samt formue.

På Dagbladet kan du lese hvem som er Norges rikeste ordfører, hva medlemmer av kongefamilien tjener og hvorfor tobakksarvingen Johan Henrik Andresen er Norges rikeste - for fjerde året på rad.

Les også hvordan Jonas Gahr Støre kan tjene over dobbelt så mye som sjef og statsminister Jens Stoltenberg.

Populære søk Ifølge tall fra Skatteetaten søkte 709 000 nordmenn i listene i 2010.

- Interessen er erfaringsvis størst den første dagen. Da det ble åpnet for søk i skattelistene på skatteetaten.no i fjor hadde rundt 18 400 har vært inne og søkt allerede ved 09-tiden, sier Anette Bjerke, kommunikasjonsrådgiver i Skatteetaten til Dagbladet. 

- I løpet av året har rundt 709 000 unike brukere logget seg inn og søkt i skattelistene. Det er gjort nesten 13 millioner søk, sier Anette Bjerke, kommunikasjonsrådgiver i Skatteetaten til Dagbladet.

Bjerke sier åpenhet og offentlig debatt er viktige argumenter for offentlige skattelister, men er usikker på hvorfor interessen for listene er såpass stor.

Les også hvem som tjente best av «Kon-Tiki»-skuespillerne og hvilken langrennsduo som slår knockout på Brækhus.

Spredningsstopp Stortinget besluttet at det i fjor ikke lenger skulle være lov å søke i skattelister via nettaviser. Dette for å hindre den omfattende spredningen internett kan føre til med listene.

«Samfunnet skal ha mulighet til å drive kontroll med likningsarbeidet i sin alminnelighet, og fastsettelsene for enkeltpersoner og grupper av skattytere», heter det i begrunnelsen for at listene er offentlige.

Du kan søke på både navn og adresser.

Men det er ikke mulig å se om andre personer har søkt på deg i skattelistene

Skatteetaten forvalter folkeregistersystemet, skattesystemet, merverdiavgiftssystemet og arveavgiftssystemet. Skattelistene vil være tilgjengelig i ett år fram i tid - til de neste års skattelistene blir lagt ut.