Slik skaffet han seg sin enmannshær

Anders Behring Breiviks satte sammen sin uniform av gamle militære dekorasjoner, juggel og et egendesignet emblem. Han skaffet seg penger ved å lure 10 kredittkortselskap og skrøt på seg en organisasjon ingen kjenner til.

DESIGNET SITT EGET KOSTYME: Anders Behring Breivik bestilte gamle krigseffekter blant annet fra Vietnamkrigen og sydde på uniformen sin - som han påstår er en er tempelridderuniform. Grafikk: Nyhetsgrafikk.no
DESIGNET SITT EGET KOSTYME: Anders Behring Breivik bestilte gamle krigseffekter blant annet fra Vietnamkrigen og sydde på uniformen sin - som han påstår er en er tempelridderuniform. Grafikk: Nyhetsgrafikk.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Anders Behring Breiviks framstilling av seg selv slår stadig nye sprekker.

Samtidig som han skryter av å være del av en internasjonal organisasjon som heter Knights Templar, sier høyreekstreme i England at det er deres organisasjon, og at Breivik aldri har vært med.

I manifestet skriver han da også om hvorfor han ønsket å utføre handlingene alene.

- Det gamle ordtaket: «Hvis du vil ha noe gjort, gjør det selv» er like relevant nå som det var da. Mer enn en «kokk» betyr ikke at du vil utføre oppgavene dobbelt så fort. I mange tilfeller, du kan gjøre alt på egen hånd, det vil bare ta litt lenger tid. OG, uten at du tar noen uakseptable risikoer. Konklusjonen er udiskuterbar, avslutter han manifestet sitt med.

Breivik gjorde ifølge seg selv forberedelser i ni år, mens politiet sier han har vært arbeidsledig de siste årene, og at han har brukt deler av denne tida på planlegging.

Kjøpte seg tulleuniform på nettet Hans såkalte tempelridderuniform er bare juggel, ifølge eksperter.

- Jeg vil ikke kalle dette en uniform. Dette er et kostyme. Han kunne like gjerne ha kjøpt det på Standard. Det er utstrakt handel med både vanlige medaljer og uniformstegn, så det er mulig å få kjøpt alt fra uniformer tilbake til borgerkrigen til nyere ting, sier Arne Hagtvedt, som er ansvarlig for uniformsreglementet til den norske hæren, til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer