<strong>DESIGNET SITT EGET KOSTYME:</strong> Anders Behring Breivik bestilte gamle krigseffekter blant annet fra Vietnamkrigen og sydde på uniformen sin - som han påstår er en er tempelridderuniform. Grafikk: Nyhetsgrafikk.no
DESIGNET SITT EGET KOSTYME: Anders Behring Breivik bestilte gamle krigseffekter blant annet fra Vietnamkrigen og sydde på uniformen sin - som han påstår er en er tempelridderuniform. Grafikk: Nyhetsgrafikk.no Vis mer

Slik skaffet han seg sin enmannshær

Anders Behring Breiviks satte sammen sin uniform av gamle militære dekorasjoner, juggel og et egendesignet emblem. Han skaffet seg penger ved å lure 10 kredittkortselskap og skrøt på seg en organisasjon ingen kjenner til.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Anders Behring Breiviks framstilling av seg selv slår stadig nye sprekker.

Samtidig som han skryter av å være del av en internasjonal organisasjon som heter Knights Templar, sier høyreekstreme i England at det er deres organisasjon, og at Breivik aldri har vært med.

I manifestet skriver han da også om hvorfor han ønsket å utføre handlingene alene.

- Det gamle ordtaket: «Hvis du vil ha noe gjort, gjør det selv» er like relevant nå som det var da. Mer enn en «kokk» betyr ikke at du vil utføre oppgavene dobbelt så fort. I mange tilfeller, du kan gjøre alt på egen hånd, det vil bare ta litt lenger tid. OG, uten at du tar noen uakseptable risikoer. Konklusjonen er udiskuterbar, avslutter han manifestet sitt med.

Breivik gjorde ifølge seg selv forberedelser i ni år, mens politiet sier han har vært arbeidsledig de siste årene, og at han har brukt deler av denne tida på planlegging.

Kjøpte seg tulleuniform på nettet
Hans såkalte tempelridderuniform er bare juggel, ifølge eksperter.

- Jeg vil ikke kalle dette en uniform. Dette er et kostyme. Han kunne like gjerne ha kjøpt det på Standard. Det er utstrakt handel med både vanlige medaljer og uniformstegn, så det er mulig å få kjøpt alt fra uniformer tilbake til borgerkrigen til nyere ting, sier Arne Hagtvedt, som er ansvarlig for uniformsreglementet til den norske hæren, til Dagbladet.

I manifestet er Breivik opptatt av sin såkalte tempelridder-uniform. Han lister opp hvilke emblemer han kan pryde seg med. Dette er uniformen han ønsket å ha på seg under fengslingsmøtet på mandag, noe politiet nektet ham.

- En tempelridder-uniform med emblemer, merker og utmerkelser kommuniserer ganske effektivt våre prestasjoner, vår urokkelige besluttsomhet og vårt ansvar for å gjennomføre kampen videre med konkrete mål for fremtiden. En medalje tildeles en person som en form for anerkjennelse for organisatoriske, intellektuelle eller militære prestasjoner, skriver han i sitt manus.

<strong>FREMSTILTE SEG SOM EN SOLDAT:</strong> Behring Breivik avbildet i manifestet med en 223-rifle av merket Ruger Mini-14. Breivik skal også ha vært utstyrt med en pistol av type Glock 9 millimeter da han gjennomførte massakren. 
Foto: Faksimile fra manifestet/Scanpix
FREMSTILTE SEG SOM EN SOLDAT: Behring Breivik avbildet i manifestet med en 223-rifle av merket Ruger Mini-14. Breivik skal også ha vært utstyrt med en pistol av type Glock 9 millimeter da han gjennomførte massakren. Foto: Faksimile fra manifestet/Scanpix Vis mer

U.S. Marine Corp-uniform
Danske Erik Dam har gått nøye gjennom Behring Breiviks uniform, og funnet ut hvor alle de ulike delene kommer fra. Dam har jobbet 43 år i den danske marinen, og har stor interesse for militære utmerkelser.

- Han har tatt noe som er fint og nobelt og fått det til å bety noe annet, men det kan han ikke. Det er helt ubegripelig for meg at noen skal gå ut og misbruke disse symbolene, sier Erik Dam til Dagbladet.

Selve uniformen er en original U.S. Marine Corp-uniform, som kan kjøpes for rett over hundrelappen på nettet. De såkalte tempelridderkorsene koster også rundt hundre kroner per stykk, og fås kjøpt i britiske og amerikanske nettbutikker.

Dette er egentlig kors fra Knights Templars, en overbygning for ulike losjer, hovedsaklig i USA og England.

Breivik trekker fram betydningen av de ulike tempelridder-fortjenestebånd han har sydd på uniformen. Flere av disse er egentlig fortjenestebånd fra det amerikanske forsvaret, ifølge Erik Dam. 16 av dem er amerikanske bånd, alle kan kjøpes på nettet for mellom 10 og 25 kroner.

Behring Breivik har blant annet fått fatt i hedersbåndet for de som tjente de amerikanske styrkene i Irak mellom august 1990 og desember 1995.

På brystet har han hedersbåndet Navy Cross, som blir tildelt personer som har risikert livet i krig mot en fiendtlig styrke. Et annet blir tildelt amerikanske militære eller sivile som redder, eller prøver å redde, personer fra drukning eller andre vannrelaterte dødsfall.

Han har også kjøpt seg en hedersbevisning fra Vietnam-krigen, som ble tildelt enheter av det amerikanske militæret, samt en hedersbevisning som blir tildelt de som har utført tre års tjeneste som drillinstruktør eller lignende for amerikanske rekrutter. I tillegg pryder han seg med «Purple Heart», som blir tildelt amerikanske styrker som er blitt såret eller drept i krig eller krigslignende handlinger.

<strong>TEMPELRIDDERKORS:</strong> Fås billig på nettet, for litt over hundre kroner. Dette er (øverst) Knights Templar and Knight of Malta breast jewel (koster 13.99 pund), Knights Templar breast jewel (koster 11.99 pund) og Knight Companion of the Red Cross of Constantine (11.99 pund) IHSV (In Hoc Signo Vinces).
TEMPELRIDDERKORS: Fås billig på nettet, for litt over hundre kroner. Dette er (øverst) Knights Templar and Knight of Malta breast jewel (koster 13.99 pund), Knights Templar breast jewel (koster 11.99 pund) og Knight Companion of the Red Cross of Constantine (11.99 pund) IHSV (In Hoc Signo Vinces). Vis mer

Ifølge Behring Breivik selv tildeles «Purple Heart» de som har drept «kulturmarxisitiske landsforrædere».

Spesialbestilte egendesignet riddersymbol
Behring Breivik kaller seg tempelridder i bevegelsen Justiciar Knight, og påstår han kan bli medlem av tre ulike ordener avhengig av resultatene han oppnår i operasjonen.

Symbolet for «Justiciar Knight» på Behring Breiviks kostyme, er imidlertid spesialbestilt fra en brokadedesigner i India. Han mottok en ordre fra Norge via internett i fjor, ifølge India Times. Behring Breivik skal ha betalt i overkant av 1200 norske kroner for merket, og sendte selv bildene logoen er basert på.

Merket er festet på Behring Breiviks venstre overarm, og forestiller en hodeskalle og to dolker.

Politiet har så langt bare informasjon om uniformen han hadde på seg da han ble arrestert:

- Han har sagt at han har kjøpt utstyret i utlandet så langt det har vært mulig. Noe har han også laget selv. Vi har ingen informasjon om at han har skaffet det på ulovlig vis. Samtidig undersøker vi hvordan han fikk tak i politisymbolene, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby om politiuniformen Behring Brevik hadde på seg da han ble arrestert.

Solgte unna ting for å få penger
Fra 2008 til i dag hadde Breivik bare et par tusen kroner i året inntekt.

Formuen hans gikk ned fra 631 663 i 2007 til 72 501 kroner i 2010, han brukte altså 560 000 i perioden. I tillegg hevder Breivik selv at han fikk tak i 10 ulike kredittkort som han brukte i perioden. Hvor han hadde formuen sin fra er ikke kjent.

I manifestet bokfører den terrorsiktede sin økonomi. I 2010 skriver han:

- Jeg har solgt en del av de siste eiendelene jeg hadde, fra mitt tidligere liv, som var av verdi. Det var et komplett 40 del Versace-Rosenthal middagssett verdt omkring 5000 euro.

<strong>SOLGTE LUKSUSPENN:</strong> Breivik skriver i sitt manifest at han måtte selge unna eiendeler for å få nok penger. Han påstår han blant annet solgte sin Montblanc Meisterstück-penn for 200 euro.
SOLGTE LUKSUSPENN: Breivik skriver i sitt manifest at han måtte selge unna eiendeler for å få nok penger. Han påstår han blant annet solgte sin Montblanc Meisterstück-penn for 200 euro. Vis mer

Det er tydelig at han trener mer penger, i 2011 skriver han:

- Jeg bestemte meg for å selge min kjære Breitling Crosswind og min Montblanc Meisterstück-penn i januar for å styrke budsjettet til operasjonen. Jeg fikk solgt klokken for 1800 euro (koster opprinnelig 2650 euro) og pennen for 200 euro (koster opprinnelig omkring 375 euro), skriver Breivik ut.  

Videre skryter Behring Breivik om en stor sprit- og vinsamling av verdi og en HP-printer verdt 4000 euro. Alt dette vil han selge for å få de pengene han behøver til operasjonen sin.
Deretter følger en oversikt over hans daværende budsjett slik:
• I banken: 3750 euro
• I cash: 3750 euro
• Bilens verdi: 4500 euro
• Kreditt (9 kredittkort): 28 750 euro

Investerte i mobilselskap
I 2005 viser regnskapet til hans heleide selskap E-Commerce Group AS at han investerte nesten 900 000 kroner i det amerikanske mobilselskapet SunCom i 2005. SunCom skulle tilby mobiltjenester.

Investeringene i selskapet ble ingen umiddelbar gullgruve. Kursen i SunCom sank og påførte E-Commerce Group et papirtap på vel 23 000 kroner.

I 2005 hadde hans eget selskap omsetning på 1,4 millioner kroner. I vedtektene opplyses det at selskapet skal drive med konsulenttjenester, investeringer i børsnoterte selskaper og fjernlevering av elektroniske tjenester til utlandet.

To personer var registrert som ansatte i selskapet. Regnskapet er belastet med vel 450 000 kroner i lønnskostnader i 2005.
Selskapet hadde en revisor som har godkjent regnskapene og et overskudd på 150 000 kroner, men revisor fratrådte senere. Dagbladet har snakket med en av partnerne i revisorselskapet som traff Anders Behring Breivik i 2005, men han ønsker ikke å si noe om sitt klientforhold til media.

Etter at revisor trakk seg ble ikke noen ny revisor engasjert. I 2008 ble selskapet oppløst.

Kjøpte våpen over nett Mye av ressursene har gått til våpen. August i fjor handlet kalles av Breivik for «våpenanskaffelse-fasen», hvor han blant annet skal ha reist til Praha på et mislykket våpenhandelsforsøk.

I dag vet vi at han fra Felleskjøpet fikk kjøpt i seks tonn kunstgjødsel, som han kunne bestille fordi han registrerte seg som bonde. Fra en nettbutikk i Ålesund kjøpte han flere liter RC Fuel, en eksplosiv væske som han brukte til å lage bomber. Overfor NRK bekrefter våpenforhandleren Capsicum Solutions at de har solgt våpenutstyr til terrorsiktede Anders Behring Breivik, nærmere bestemt en easyloader som gjør det lettere å lade magasiner og fire 30-skudds pistolmagasiner.

Ifølge manifestet skaffet Breivik seg i fjor høst en Mini-14 fra våpenprodusenten Ruger. Dette er et halvautomatisk våpen med kaliber .223 Remington. Han skrev at han i tilegg hadde en lovlig pumpehagle, en 308 win bolt rifle (samme kaliber som AK47) og en halvautomatisk Ruger Mini 14.

<strong>SKREV HAN SOLGTE KLOKKA SI:</strong> For sin Breitling Crosswind-klokka skal Breivik ha fått 1800 euro, han skriver den opprinnelig kostet 2650 euro.
SKREV HAN SOLGTE KLOKKA SI: For sin Breitling Crosswind-klokka skal Breivik ha fått 1800 euro, han skriver den opprinnelig kostet 2650 euro. Vis mer

- All informasjonen vi har nå tyder på at våpnene var skaffet på lovlig vis, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby til Dagbladet.

<strong>SIER HAN SOLGTE 40-DELERS SERVISE:</strong> For sitt Versace-Rosenthal-middagssett skal Breivik ha fått 5000 euro.
SIER HAN SOLGTE 40-DELERS SERVISE: For sitt Versace-Rosenthal-middagssett skal Breivik ha fått 5000 euro. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer