SUPER-BAKTERIER: Fredag lanserte USAs presiden Barack Obama og det hvite hus en ambisiøs femårsplan for å bekjempe antibiotikaresistente bakterier som blir farligere og farligere. Foto: REUTERS/CDC/NTB SCANPIX
SUPER-BAKTERIER: Fredag lanserte USAs presiden Barack Obama og det hvite hus en ambisiøs femårsplan for å bekjempe antibiotikaresistente bakterier som blir farligere og farligere. Foto: REUTERS/CDC/NTB SCANPIXVis mer

Slik skal amerikanerne bekjempe den dødelige superbakterien de selv har skapt

Behandles som Ebola.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fredag lanserte USAs presiden Barack Obama og det hvite hus en ambisiøs femårsplan for å bekjempe antibiotikaresistente bakterier som blir farligere og farligere.

Senteret for sykdomskontroll (CDC) anslår at disse nye «super-bakteriene» er skyld i så mange som 23 000 dødsfall hvert år. Et tall som ikke kommer til å synke av seg selv, men i Chicago har et sykehussamarbeid funnet en ny måte å bekjempe de dødelige bakteriene på.

Den samme bakterien som CDC selv har omtalt som «mareritt-bakterien» og at den kan ta livet av så mange som halvparten av de som får blodsmitte.

Tar grep Programmet til de fem Chicago-sykehusene gikk ut på at pasientene ble testet for den antibiotikaresistente CRE-bakterien da de ble skrevet inn, og to uker etter innleggelse.

Dersom pasienstene testet positivt på CRE ble isolert i egne rom eller i egne avdelinger sammen med andre CRE-pasienter, og det medisinske personalet som behandlet disse tok spesielle forholdsregler på linje med håndteringen av Ebola-pasienter.

Alle de infiserte pasientene ble også badet i klorheksidin - et sterkt antiseptisk middel som benyttes på sykehusene.

En Dr. Michael Lin, ekspert i infeksjonssykdommer ved Rush University Medical Center i Chicago sier til Reuters at antallet CRE-tilfeller har blitt halvert på tre år.

Han legger til at dette kanskje ikke er prosedyrer som kan la seg gjennomføre alle steder, men at det viser at en fokusert strategi virker.

Færre resepter Men det å kurere pasienter for CRE hjelper fint lite om man fortsetter å skrive ut antibiotika i samme svimlende kvanta som det gjøres i dag. Her er USA blant de aller verste i klassen.

Ifølge Reuters viser en studie at mer enn halvparten av alle hospitaliserte pasienter vil få en eller annen form for antibiotika-kur i løpet av sitt sykehusopphold. Tilsvarende studier viser at 30-50 prosent av disse antibiotika-kurene er unødvendige.

Planen til Obama og det hvite hus har tatt høyde for at mye av «antibiotika-utdelingen» foregår utenfor sykehusenes fire vegger. Derfor har alle leger som er en del av Medicare- og Medicaid-ordningen fått tre år på seg med å starte rapportering av sin antibiotika-distribusjon.

Sykehusene i California har også fått pålegg om å være langt strengere med å følge opp antibiotika-bruken, og om ikke kurene kan gjøres kortere enn de er i dag.