ALT SKAL FRAM: Partiorganisasjonen krever en grundig og åpen evaluering etter at Ap gikk på et katastrofalt valgtap. Etter sentralstyremøtet mandag sa partileder Jonas Gahr Støre at det skal bli en åpen, men ikke for langvarig prosess. 2. oktober skal sentralstyret ha fått undersøkelser og innspill på bordet til å konkludere og deretter rette blikket framover, sier partisekretær Kjersti Stenseng, til høyre for nestleder Hadia Tajik. TIl venstre nestleder Trond Giske. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ALT SKAL FRAM: Partiorganisasjonen krever en grundig og åpen evaluering etter at Ap gikk på et katastrofalt valgtap. Etter sentralstyremøtet mandag sa partileder Jonas Gahr Støre at det skal bli en åpen, men ikke for langvarig prosess. 2. oktober skal sentralstyret ha fått undersøkelser og innspill på bordet til å konkludere og deretter rette blikket framover, sier partisekretær Kjersti Stenseng, til høyre for nestleder Hadia Tajik. TIl venstre nestleder Trond Giske. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Aps krisevalg

Slik skal Ap granske seg selv -Skal ikke legge lokk på noe

Ap må snu alle steiner og ikke legge lokk på noe i gjennomgangen av katastrofevalget. Det er det entydige krav fra fylkespolitikere og stortingsrepresentanter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Og Ap-sekretær Kjersti Stenseng lover en omfattende og grundig gjennomgang der medlemmer og tillitsvalgte skal få si sitt. Tirsdag fortsetter ransakingen i Aps landsstyre etter at partiet endte helt nede på 27, 4 prosent og ikke klarte å kaste den blåblå regjeringen.

- Vi skal se på alle sider ved politikk, valgkamp og organisering som kan forklare at vi gjorde et så dårlig valg. Jeg håper så mange som mulig vil delta, og at vi får et best mulig grunnlag for å trekke konklusjoner. Vi skal ha en åpen prosess og ikke legge lokk på noe, sier Stenseng til Dagbladet.

Aps sjelegranskning

Slik skal Ap granske seg selv:

*Mandag sender partikontoret ut en spørreundersøkelse til sine 55 000 medlemmer. Der får medlemmene komme med det har på hjertet om hva som sviktet.

*Tirsdag samles Aps landsstyre. Der fortsetter gjennomgangen av valgresultatet som sentralstyret startet.

*Ap har bestilt en velgerundersøkelse for å se bevegelser i forhold til tidligere valg.

*Kommunepartier og fylkespartier skal ha egne evalueringsprosesser.

*Partikontoret vil også innhente vurderinger fra andre personer og miljøer.

*2. oktober skal materialet legges fram i en rapport for sentralstyret, som så skal trekke konklusjoner og vurdere hvilke konsekvenser som må tas av funnene.

- Leverte ikke nytt flertall

Også LO og Fellesforbundet skal granske hva som gikk galt, blant annet ved å gjennomføre egne medlemsundersøkelser.

SÅ LYST UT: I mars, da Ap-leder Jonas Gahr Støre talte til Fellesforbundets representantskap, så det lyst ut for et regjeringsskifte. Fellesforbundet bevilget valgkampstøtte og lovet kamp for Ap-seier. Men slik gikk det ikke, konstaterer forbundsleder Jørn Eggum (t.h). Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
SÅ LYST UT: I mars, da Ap-leder Jonas Gahr Støre talte til Fellesforbundets representantskap, så det lyst ut for et regjeringsskifte. Fellesforbundet bevilget valgkampstøtte og lovet kamp for Ap-seier. Men slik gikk det ikke, konstaterer forbundsleder Jørn Eggum (t.h). Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

- For Fellesforbundet var det en prioritet oppgave i 2017 å bidra til et nytt flertall og en ny regjering. Det har vi ikke levert på, sier leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, til Dagbladet.

I vår viste en medlemsundersøkelse at 52 prosent sa de ville stemme Ap ved valget. I alt 70 prosent ville stemme rødgrønt.

- Utover valgkampen merket vi ikke like mye trykk. Derfor ønsker vi å finne ut hvordan tallene er nå, om vi løftet de viktigste sakene og hva som kan forklare valgresultatet, sier Eggum.

Ifølge Adresseavisen vil fylkesordfører Tore O. Sandvik ha en «havarikommisjon» fordi partiet mistet 70 000 stemmer i løpet av fire år med Høyre/Frp-regjeringen.

-Trodde ikke på målingene

- Ingen av oss skjønte hva som skjedde fra juni til august. Da de dårlige målingene kom, var vi helt vantro. Vi må finne svaret, og da må vi ut i hele partiorganisasjonen, høre på dem som banket på dører, sto på stand og snakket med folk i lunsjpausen på arbeidsplassene. Vi finner i alle fall ikke svaret i anonyme kilder i Oslo som legger opp til maktkamp, sier Sandvik til Dagbladet.

Han henviser til en artikkel i VG onsdag som peker ut Trond Giske som syndebukk for det krisevalget.

Må lytte til grasrota

Stortingsrepresentant Jorodd Asphjell fra Sør-Trøndelag understreker at det må ikke skapes inntrykk av at sentralstyret skal granske seg selv.

- Jeg er enig i at vi skal komme raskt i gang med vanlig politisk arbeid. Men vi har mistet mange stemmer, så vi må finne ut hva som har fungert og hva som ikke har fungert. Det må ikke legges lokk på noe, sier Asphjell.

- For Nord-Trøndelag Ap er det viktig at også grasrota i partiet involveres i evalueringsarbeidet. Evalueringen må være grundig nok, men må ikke dras ut i langdrag, skriver fylkesleder Anne Marit Mevassvik i en sms til Dagbladet.

Jon Rolf Næss, fylkesleder i Aust-Agder Ap, sier partiet behøver innspill utenfra på hva som gikk feil i valget 2017.

- Jeg synes ikke sentralstyret skal få evaluere seg selv. Det er naturlig at sentralstyret får innspill utenfra, også utenfor organisasjonen. Men først og fremst må hele organisasjonen slippe til. Alle våre 55 000 medlemmer må få komme med innspill, sier Næss til Dagbladet.

Grundig og åpen prosess

Stanley Wirak, leder for Rogaland Ap, mener en egen Ap-havarikommisjon for å «å skyte spurv med kanon».

-Vi har ikke havarert, vi er fortsatt Norges største parti. Men vi skal våge å spørre hvorfor vi har gått fra 35 til 27 prosent oppslutning på seks måneder, var det noe galt med politikken og budskapet? Vi skal nå ha en grundig, ærlig og åpen prosess internt i partiet, sier Wirak.