MED LISENS TIL Å DREPE: På dette bildet fra april 2004, deltar leiesoldater fra Blackwater i en skuddveksling mot tilhengere av Moqtada al-Sadr i den irakiske byen Najaf. En rekke omstridte skyteepisoder har skapt debatt om bruken av private leiesoldater i krig. Foto: AP Photo/Gervasio Sanchez/SCANPIX
MED LISENS TIL Å DREPE: På dette bildet fra april 2004, deltar leiesoldater fra Blackwater i en skuddveksling mot tilhengere av Moqtada al-Sadr i den irakiske byen Najaf. En rekke omstridte skyteepisoder har skapt debatt om bruken av private leiesoldater i krig. Foto: AP Photo/Gervasio Sanchez/SCANPIXVis mer

Slik skal Blackwater redde sitt frynsete rykte

Sikkerhetsgiganten bytter navn til Xe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): Det amerikanske sikkerhetsselskapet Blackwater går nå til drastiske skritt for å redde sitt noe frynsete rykte.

Firmaet skal ikke lenger heter Blackwater, oppkalt etter det grumsete, mørke myrvannet i Nord-Carolina. Nå skal det hete Xe, og uttales som Z, skriver nyhetsbyrået AP.

- De har fått et så grusomt rykte på seg. Hvorfor skulle de ellers skifte navn, sier Katy Helvenston.

Hun saksøkte sikkerhetssgiganten etter at sønnen ble drept under et Blackwater-oppdrag i den irakiske byen Fallujah i 2004.

Ikke fornyet tillit
Blackwater havnet for alvor i søkelyset etter en skyteepisode i Bagdad i september 2007. 14 irakere ble drept, da de tungt bevæpnede vaktene fra Blackwater åpnet ild mot sivile.

Den irakiske regjeringen truet med å kaste Blackwater ut av landet og i Washington ble det iverksatt kongresshøringer. I desember i fjor ble fem Blackwater-ansatte tiltalt for massakren.

I forrige måned bestemte det amerikanske utenriksdepartementet at de ikke skulle fornye kontrakten med Blackwater. Heller ikke den irakiske regjeringen fornyet Blackwaters lisens til å operere på irakisk jord.

Blackwater har vært det amerikanske utenriksdepartementets tredje største kontraktør og de private leiesoldatene har blant annet hatt jobben med å sørge for sikkerheten til diplomater i landet.

Anne Tyrrell, talskvinne for selskapet, sier at navneskiftet ikke bare skyldes at den viktige kontrakten gikk tapt.

- Det er ikke en direkte konsekvens av det, men det er et aspekt ved arbeidet vårt som vi føler vi er definert av, sier Tyrrel til AP.

Artikkelen fortsetter under annonsen

BLACKWATER-PRINCE: Grunnlegger av Blackwater, Erik Prince, avlegger ed under en kongresshøring om sikkerhetsselskapets operasjoner. Foto: EPA/STEFAN ZAKLIN/SCANPIX
BLACKWATER-PRINCE: Grunnlegger av Blackwater, Erik Prince, avlegger ed under en kongresshøring om sikkerhetsselskapets operasjoner. Foto: EPA/STEFAN ZAKLIN/SCANPIX Vis mer

Bytter logo
Som en del av overhalingen skal Blackwater også bytte ut logoen. Bjørnekloen i svart og rødt skal erstattes med svart og hvit grafikk av bokstavene Xe.

I en e-post til de ansatte skriver Gary Jackson at endringen skal reflektere selskapets nye satsingsområder.

- Dette selskapet vil fortsette å tilby sikkerhetstjenester for høyprofilerte grupper, når den amerikanske regjeringen ber om det, men vår viktigste funksjon vil være treningsanleggene rundt om i verden, sier Jackson.

Blackwater har utvidet virksomheten til også å omfatte flystøtte. Nylig bygget de en flåte på 76 fly som er utplassert i Vest-Afrika og Afghanistan. Fra før av i Irak har de hatt en helikopterving som er blitt hyppig brukt.

Selskapet satser også tungt på opplæring. I fjor deltok 25 000 sivile, politi eller militære på Blackwater-kurs, ifølge selskapets egne tall.

SKJØT MOT SIVILE: En mann inspiserer et bilvrak på Nisoor-plassen i Bagdad, der Blackwater åpnet ild mot sivile. Foto: AP Photo/Khalid Mohammed/SCANPIX
SKJØT MOT SIVILE: En mann inspiserer et bilvrak på Nisoor-plassen i Bagdad, der Blackwater åpnet ild mot sivile. Foto: AP Photo/Khalid Mohammed/SCANPIX Vis mer