MED LISENS TIL Å DREPE: På dette bildet fra april 2004, deltar leiesoldater fra Blackwater i en skuddveksling mot tilhengere av Moqtada al-Sadr i den irakiske byen Najaf. En rekke omstridte skyteepisoder har skapt debatt om bruken av private leiesoldater i krig. Foto: AP Photo/Gervasio Sanchez/SCANPIX
MED LISENS TIL Å DREPE: På dette bildet fra april 2004, deltar leiesoldater fra Blackwater i en skuddveksling mot tilhengere av Moqtada al-Sadr i den irakiske byen Najaf. En rekke omstridte skyteepisoder har skapt debatt om bruken av private leiesoldater i krig. Foto: AP Photo/Gervasio Sanchez/SCANPIXVis mer

Slik skal Blackwater redde sitt frynsete rykte

Sikkerhetsgiganten bytter navn til Xe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): Det amerikanske sikkerhetsselskapet Blackwater går nå til drastiske skritt for å redde sitt noe frynsete rykte.

Firmaet skal ikke lenger heter Blackwater, oppkalt etter det grumsete, mørke myrvannet i Nord-Carolina. Nå skal det hete Xe, og uttales som Z, skriver nyhetsbyrået AP.

- De har fått et så grusomt rykte på seg. Hvorfor skulle de ellers skifte navn, sier Katy Helvenston.

Hun saksøkte sikkerhetssgiganten etter at sønnen ble drept under et Blackwater-oppdrag i den irakiske byen Fallujah i 2004.

Ikke fornyet tillit
Blackwater havnet for alvor i søkelyset etter en skyteepisode i Bagdad i september 2007. 14 irakere ble drept, da de tungt bevæpnede vaktene fra Blackwater åpnet ild mot sivile.

Den irakiske regjeringen truet med å kaste Blackwater ut av landet og i Washington ble det iverksatt kongresshøringer. I desember i fjor ble fem Blackwater-ansatte tiltalt for massakren.

I forrige måned bestemte det amerikanske utenriksdepartementet at de ikke skulle fornye kontrakten med Blackwater. Heller ikke den irakiske regjeringen fornyet Blackwaters lisens til å operere på irakisk jord.

Blackwater har vært det amerikanske utenriksdepartementets tredje største kontraktør og de private leiesoldatene har blant annet hatt jobben med å sørge for sikkerheten til diplomater i landet.

Anne Tyrrell, talskvinne for selskapet, sier at navneskiftet ikke bare skyldes at den viktige kontrakten gikk tapt.

- Det er ikke en direkte konsekvens av det, men det er et aspekt ved arbeidet vårt som vi føler vi er definert av, sier Tyrrel til AP.

BLACKWATER-PRINCE: Grunnlegger av Blackwater, Erik Prince, avlegger ed under en kongresshøring om sikkerhetsselskapets operasjoner. Foto: EPA/STEFAN ZAKLIN/SCANPIX
BLACKWATER-PRINCE: Grunnlegger av Blackwater, Erik Prince, avlegger ed under en kongresshøring om sikkerhetsselskapets operasjoner. Foto: EPA/STEFAN ZAKLIN/SCANPIX Vis mer

Bytter logo
Som en del av overhalingen skal Blackwater også bytte ut logoen. Bjørnekloen i svart og rødt skal erstattes med svart og hvit grafikk av bokstavene Xe.

I en e-post til de ansatte skriver Gary Jackson at endringen skal reflektere selskapets nye satsingsområder.

- Dette selskapet vil fortsette å tilby sikkerhetstjenester for høyprofilerte grupper, når den amerikanske regjeringen ber om det, men vår viktigste funksjon vil være treningsanleggene rundt om i verden, sier Jackson.

Blackwater har utvidet virksomheten til også å omfatte flystøtte. Nylig bygget de en flåte på 76 fly som er utplassert i Vest-Afrika og Afghanistan. Fra før av i Irak har de hatt en helikopterving som er blitt hyppig brukt.

Selskapet satser også tungt på opplæring. I fjor deltok 25 000 sivile, politi eller militære på Blackwater-kurs, ifølge selskapets egne tall.

SKJØT MOT SIVILE: En mann inspiserer et bilvrak på Nisoor-plassen i Bagdad, der Blackwater åpnet ild mot sivile. Foto: AP Photo/Khalid Mohammed/SCANPIX
SKJØT MOT SIVILE: En mann inspiserer et bilvrak på Nisoor-plassen i Bagdad, der Blackwater åpnet ild mot sivile. Foto: AP Photo/Khalid Mohammed/SCANPIX Vis mer