Slik skal Blackwater redde sitt frynsete rykte

Sikkerhetsgiganten bytter navn til Xe.

MED LISENS TIL Å DREPE: På dette bildet fra april 2004, deltar leiesoldater fra Blackwater i en skuddveksling mot tilhengere av Moqtada al-Sadr i den irakiske byen Najaf. En rekke omstridte skyteepisoder har skapt debatt om bruken av private leiesoldater i krig. Foto: AP Photo/Gervasio Sanchez/SCANPIX
MED LISENS TIL Å DREPE: På dette bildet fra april 2004, deltar leiesoldater fra Blackwater i en skuddveksling mot tilhengere av Moqtada al-Sadr i den irakiske byen Najaf. En rekke omstridte skyteepisoder har skapt debatt om bruken av private leiesoldater i krig. Foto: AP Photo/Gervasio Sanchez/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Det amerikanske sikkerhetsselskapet Blackwater går nå til drastiske skritt for å redde sitt noe frynsete rykte.

Firmaet skal ikke lenger heter Blackwater, oppkalt etter det grumsete, mørke myrvannet i Nord-Carolina. Nå skal det hete Xe, og uttales som Z, skriver nyhetsbyrået AP.

- De har fått et så grusomt rykte på seg. Hvorfor skulle de ellers skifte navn, sier Katy Helvenston.

Hun saksøkte sikkerhetssgiganten etter at sønnen ble drept under et Blackwater-oppdrag i den irakiske byen Fallujah i 2004.

Ikke fornyet tillitBlackwater havnet for alvor i søkelyset etter en skyteepisode i Bagdad i september 2007. 14 irakere ble drept, da de tungt bevæpnede vaktene fra Blackwater åpnet ild mot sivile.

Den irakiske regjeringen truet med å kaste Blackwater ut av landet og i Washington ble det iverksatt kongresshøringer. I desember i fjor ble fem Blackwater-ansatte tiltalt for massakren.

I forrige måned bestemte det amerikanske utenriksdepartementet at de ikke skulle fornye kontrakten med Blackwater. Heller ikke den irakiske regjeringen fornyet Blackwaters lisens til å operere på irakisk jord.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer