Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik skal boligspekulantene tas

Bunnfradraget økes. Men har du to boliger må du betale.

SKAL TAS:  Eiendomsmegler Mikael Bolling Eger på vei for å vise frem en lys og trivelig toromsleilighet på Majorstuen til potensielle kjøpere. Har man to boliger vil bolig nummer to nå skattes hardt. NB: Bildet er ikke tatt i forbindelse med denne saken. Illustrasjonfoto: Heiko Junge / SCANPIX
SKAL TAS: Eiendomsmegler Mikael Bolling Eger på vei for å vise frem en lys og trivelig toromsleilighet på Majorstuen til potensielle kjøpere. Har man to boliger vil bolig nummer to nå skattes hardt. NB: Bildet er ikke tatt i forbindelse med denne saken. Illustrasjonfoto: Heiko Junge / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): - En fasinerende sak i det nye budsjettettet er at det lanseres to nye begreper; primærboliger og sekundærboliger. Dette er helt nytt av året. Primærbolig er boligen du bor i, mens bolig nummer to er sekundærbolig. Dette gjelder ikke hytte, fastslår Dag Refling, utredningssjef i Huseiernes Landsforbund. 

Mens likningsverdien på primærboligene skal økes til 25 prosent av omsetningsverdien, settes likningverdien på sekundærboligen opp til hele 40 prosent av markedsverdien.

Markeds- verdiene skal regnes ut fra et helt nytt system som beregner verdien på boligen ut fra beliggenhet og størrelsen på boligen målt i kvadratmeter. Også aldren- og typen på boligen spiller inn. Samtidig heves beløpsgrensa for formuesskatt fra  470 000 kroner til 700 000 kroner.

Investering
Det er boligspekulantene som tas.

- Sekundærboliger vil oftere ha karakter av å være rene investeringsobjekter. Stadig flere velger å investere oppspart formue i en ekstra bolig som for eksempel benyttes til utleie. Dette skaper økt press i boligmarkedet og kan drive prisene oppover, sier Kristin Halvorsen.

Men også andre grupper rammes.

- Regjeringen skal ta såkalte spekulanter. Det kommer til å skje en omfordeling, og det er også det regjeringen sier at er målet. Men jeg ser også for meg en ukependler som har kjøpt en bolig i en by. Han kommer til å bli rammet av de nye reglene for beskatning av bolig. Et annet case er de som har kjøpt bolig til barn som studerer. Dette kommer da under såkalte spekulantboliger, sier Refling, som ikke forstår regjeringens poeng med dette.

Nytt system
- De som driver spekulasjon i stor stil som presser boligprisene er de som driver næring. Har du fem boliger så anses du automatisk som du driver næring, og da skattes allerede 40 prosent av markesverdi, sier han.

Men det mest problematiske med dette, synes Reflinger er at det skal innføres et helt nytt system for å fastsette boligens verdi.

- Det etaleres et helt nytt takseringssystem. Dette er en svært komlisert affære.  som kommer som julekvelden på kjerringa og som skal settes igang svært raskt. Allerede fra 31.12 må dette være ferdig.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling