Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik skal Bondevik ydmykes

Gjennom få - men smertefulle - nålestikk skal Frp plage regjeringen etter at statsminister Kjell Magne Bondevik på kabinettsspørsmål har reddet statsbudsjettet med et nødskrik. Sammen med Ap og SV skal Carl I. Hagen i stedet kuppe komitébudsjettene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Carl I. Hagens redskap for å ydmyke Bondevik-regjeringen er pengeflytting i fagkomiteene.

Hagen bekrefter overfor Dagbladet at dette er en av de «teoretiske» konsekvensene av budsjettdramaet som starter neste onsdag.

- En forpliktende budsjettavtale med regjeringspartiene ville ha svinebundet oss i komiteene. En fordel for oss nå er at Frp står fritt til skape flertall sammen med andre enn regjeringspartiene for å flytte penger innenfor totalrammen, sier Hagen.

Selv om han ikke vil bekrefte at han allerede har bestemt seg for neste ukes strategi, medgir han å ha forklart stortingsgruppa og sentralstyret hvilke muligheter Frp har. Dagbladet har snakket med flere kilder i Frp som forteller at partiformannen på sentralstyremøtet i helga fikk støtte for et scenario som i grove trekk ser slik ut:

Første fase

Med mindre Bondevik i siste liten kommer med et nytt tilbud, kommer det ikke på tale å støtte regjeringens budsjettforslag etter at partiets eget er nedstemt. Det betyr at det ikke er flertall for noen partiers budsjettforslag. Carl I. Hagen forutsetter at Bondevik da stiller kabinettsspørsmål: Stem for vårt budsjett ellers går vi av. Det gir Hagen muligheten for å si at Frp støtter Bondevik, men ikke Bondeviks budsjett.

Da vil Carl I. Hagen hevde at han tar velgerne sine på alvor: Det er for lite Frp-politikk i budsjettet, men en Bondevik-regjering er tross alt bedre enn et sosialistisk styre.

Andre fase

Men det er i neste omgang Hagen skal straffe Bondevik-regjeringen for ikke å ha hørt nok på Frp's krav. For når statsbudsjettet er vedtatt, skal hver enkelt fagkomité gjøre siste finpuss. Rammene er da lagt, men hver komité kan flytte enkeltbeløp. Det vil ikke være store summer, men Hagen regner med at både Ap og SV vil være interessert i å erte Bondevik maksimalt.

For eksempel vil de tre partiene lett finne på å kutte 30 nye prestestillinger til fordel for et annet formål. Slike hjertesaker for KrF er spesielt utsatt fordi de ikke koster stort.

Ikke for seint

Carl I. Hagen prøver pokerfjeset når Dagbladet legger fram denne strategien. Han verken nikker eller rister på hodet. Men regjeringens fødselshjelper er nøye med å sende dette signalet til statsministeren:

- Hvis Bondevik gjør en budsjettavtale mulig i siste liten, ville Frp vært forpliktet til å følge de tre regjeringspartiene også i fagkomiteene. Den muligheten har han helt fram til klokka 09 tirsdag i neste uke, sier Hagen.

Den siste meldingen han har til de tre regjeringspartiene er mer truende:

- Istedenfor et kabinettsspørsmål kan noen føle seg fristet til å foreslå tvungen alternativ votering. Det vil i så fall bety at spillereglene endres underveis. Hvis det blir flertall for noe slikt, vil Frp's stortingsrepresentanter reise seg og forlate salen, advarer Hagen.

Hele Norges coronakart