Slik skal britiske elite-soldater fange James Foleys bøddel

Høyteknologiske operasjoner i Irak og Syria.

SENDT TIL IRAK OG SYRIA: En betydelig styrke av britiske spesialsoldater er sendt til Syria og Irak for å jakte på James Foleys bøddel, skriver The Mail on Sunday. Foto: AFP/REUTERS/Videograb fra Youtube/NTB Scanpix
SENDT TIL IRAK OG SYRIA: En betydelig styrke av britiske spesialsoldater er sendt til Syria og Irak for å jakte på James Foleys bøddel, skriver The Mail on Sunday. Foto: AFP/REUTERS/Videograb fra Youtube/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): The Mail on Sunday rapporterer at det i løpet av de siste 48 timene er satt inn «betydelige styrker» av britiske elitesoldater som skal tilslutte seg irakiske og kurdiske enheter i kampen mot krigerne fra Den islamske staten (IS).

De britiske spesialstyrkene tar i bruk avansert utstyr i et forsøk på å spore opp bøddelen som drepte den amerikanske journalisten James Foley på bestialsk vis.

Tidligere i dag ble det kjent at det er den 23 år gamle tidligere rapperen Abdel-Majed Abdel Bary fra Vest-London som er mistenkt for å være den svartkledde personen i IS-videoen som henretter Foley.

DNA-prøver The Mail on Sunday er blitt gitt en detaljert redegjørelse for hvordan elitetropper fra SAS og Special Reconnaissance Regiment (SRR) gjennomfører høyteknologiske operasjoner inne i Syria og Irak, som kan føre til pågripelser av ekstremister i løpet av få dager.

Eliesoldatene er delt inn i firemannslag som tilslutter seg lokale styrker i et forsøk på å finne britiske jihadister, identifisere dem og etablere tilknytning til Foleys bøddel, som går under tilnavnet «Jihadi John».

Dersom britiske jihadister blir tatt, vil det tas DNA-prøver i håp om at disse kan matches opp mot tidligere medisinske journaler. For identifikasjonsformål, vil det også bli tatt bilde av jihadistens iris - det synlige fargede ringen rundt pupillen i øyet.

- Det er mulig å identifisere britiske jihadister gjennom stemmene i radiomeldinger. Når de er tatt til fange av irakere eller kurdere, vil vi følge avhørene av dem tett, sier en SAS-kilde til den britiske storavisa.

- Innhenting av informasjon som deres blodtype og DNA, samt lydopptak på enten arabisk eller engelsk, vil hjelpe oss i jakten på «Jihadi John» fordi dette er informasjonsom kan sammenlignes med eksisterende data.
 
Satellitt og droner Denne informasjonen kan sendes direkte fra felten via en portabel satellitt som er bemannet av en soldat fra 264 (SAS) Signal Squadron. Satellitten sender dataene til et britisk spionfly som sirkler rundt i området, sier SAS-kilden.

Fra spionflyet går informasjonen videre til den britiske regjeringens etterretningshovedkvarter i Cheltenham. Samtidig opererer britiske SRR-soldater droner ved den tyrkisk-syriske grensa, med sikte på å kunne rapportere detaljert om IS-krigernes bevegelser.

SRR-dronene kan fly i opptil 24 timer i ett strekk og kan klatre til en høyde på mer enn 18 000 fot. Derfra er de i stand til å kartlegge store områder som IS kontrollerer, også byen Raqqa, hvor det antas at flere vestlige gisler er blitt holdt.

 - SRR bruker strategiske droner som gir en oversikt over hva som skjer på bakkeplan. De bruker også taktiske droner som kan se over vegger av bygninger og som kan gi skarpe bilder av mistenktes ansikter, sier en kilde fra spesialstyrkene til The Mail on Sunday.

- Vi kan ikke kommentere spesialstyrkenes operasjoner, sier en talsmann for det britiske forsvarsdepartementet.