Slik skal Bush knuse fiendene

I dag presenterte endelig George W. Bush sitt manifest som president. Ingen land får lov til å nærme seg USA militært, og Bush vil ikke nøle med å angripe alene enhver som truer. Les strategi-dokumentet!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs militære strategi skal bygge på preventive angrep mot fiendtlige stater og terrorgrupper, angrep USA om nødvendig skal utføre alene. Bush-administrasjonen kom fredag med sitt første omfattende opplegg for en slik politikk, som har fått ny aktualitet etter terrorangrepene 11. september i fjor.

Det 33 sider lange dokumentet «The National Security of the United States» blir nå overlevert Kongressen. Enhver amerikansk president blir avkrevd et slikt dokument, og president George W. Bush kom med sitt på dagen 20 måneder etter at han rykket inn i Det hvite hus.

Dokumentet slår fast at USA aldri vil tillate at landets militære overlegenhet blir utfordret. Det er første gang Det hvite hus kommer med så bombastiske uttalelser om USAs militære strategi.

Bush-strategien skisserer en mer robust og mer aggressiv tilnærming til sikkerhetspolitiske problemstillinger enn det som har vært vanlig - med unntak av Ronald Reagans styrkedemonstrasjon på 1980-tallet. President Bush setter strek over flere bærende prinsipper i amerikansk sikkerhetspolitikk siden 1945. Borte er oppdemningspolitikken fra Harry Trumans dager og kjernefysisk avskrekking fra 1950-tallet.

- Amerika er i dag mindre truet av erobringslystne stater, som ønsker invasjon, heter det i dokumentet, og bare ordlyden er et varsel om at strategene fra den kalde krigen kan se seg om etter annet arbeid.

- Presidenten vil ikke tillate noen fremmed makt å innhente det store forsprang USA har sikret seg på militært og sikkerhetspolitisk etter Sovjetunionens fall for vel et tiår siden, heter det.

- Våre militære styrker vil være så slagkraftige at ingen mulig fiende vil tenke på å ruste opp for å komme på samme nivå som USA, eller enda lenger, heter det i strategidokumentet.

Strategien om preventivt angrep står sterkere etter terrorangrepene i fjor. De har også styrket president Bushs inngrodde mistillit til Saddam Hussein. Irak er en trussel mot verdenssamfunnet, og Saddam må bort, slår strategiplanen fast. Men det stilles allerede viktige spørsmål ved planen, som bærer preg av sikkerhetspolitisk rådgiver Condoleezza Rices politiske tenkning. Når skal USA opptre alene og når er det klokt å sikre støtte fra allierte og venner?

Dokumentet viser tydelig at Bush ikke vil være interessert i kompromisser når amerikanske interesser står på spill. Det er viktig med alliert støtte i kampen mot terrorisme, men ikke alltid påkrevd.

- Vi vil ikke nøle med å aksjonere, om nødvendig alene. Det kan være nødvendig å slå til hurtig og overraskende for å stanse et mulig angrep mot USA og dets allierte, heter det.

Bush feier også vekk flere avtaler som har vært bærebjelker i amerikansk utenrikspolitikk. ABM-avtalen fra 1972 tilhører historien, og Kyoto-avtalen om global oppvarming har ikke lenger USAs underskrift. Heller ikke avtaler om ikke-spredning av atomvåpen står særlig høyt i Bushs omdømme.

ABM-avtalen sto i veien for et amerikansk rakettskjold og måtte bort. Hvem rakettskjoldet skal beskytte USA mot, er et sentralt spørsmål, for fremtidige terrorister vil neppe bli avskrekket av atomskjoldet som nå bygges i Alaska. Og ikke-spredningsavtaler har ikke hindret Irak, Iran, Nord-Korea eller andre land fra å skaffe seg masseødeleggelsesvåpen.

Den forrige strategiplanen ble lagt fram av president Bill Clinton i 1999. Men mellom strategiplanene fra 1999 og dagens ligger 11. september 2001, og en ny oppfatning av den rolle supermakten USA skal spille.

11. september satte stopp for alle tanker om amerikansk isolasjonisme, men hva innebærer egentlig den nye «amerikanske modellen for internasjonalisme».

The National Security Strategy

(NTB)

<B>PLANLEGGER NYE TORDENTALER: President George W. Bush forbeholder seg retten til å knuse enhver som utfordrer eller truer USA militært. Her forteller han FN 12. september at de kan være med å ta Saddam Hussein - eller se på at USA gjør det selv.